Οι πρώτες αντιδράσεις στο σύμφωνο ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας-Ενοχλημένες Κίνα, Γαλλία

Βασικό θέμα που κυριαρχεί στα διεθνή μέσα την Πέμπτη (16/9) αποτελεί ασφαλώς η τριμερής συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, που δημιουργεί μέτωπο έναντι της Κίνας, αλλά παράλληλα φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/9) καταγράφονται οι αντιδράσεις στις ανακοινώσεις

Μπάιντεν, με την Κίνα να είναι ασφαλώς η πρώτη που αντιτάχθηκε στη συμφωνία.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας, λέγοντας ότι οι χώρες που το υπέγραψαν θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Ερωτηθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.

Ούτε στη Γαλλία, όμως, άρεσε αυτή η εξέλιξη:

Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιμγή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το Παρίσι.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Νέα Ζηλανδία επίσης δήλωσε ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.

ΗΠΑΑυστραλίαΒρετανίαΚίναΓαλλία
Keywords
Τυχαία Θέματα