Οι τάσεις στην κυβερνοασφάλεια για το 2023

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που κορυφώθηκε η πανδημία Covid-19, η οποία ανάγκασε τους περισσότερους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι, και οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη μερική ή πλήρως εξ αποστάσεως εργασία. Όμως, αν και η απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία δεν είναι μια καινούργια έννοια, δεν έχουν προετοιμαστεί εντελώς όλες οι επιχειρήσεις για όλες τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια του συγκεκριμένου μοντέλου εργασίας.

Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσουν τις στρατηγικές ασφαλείας τους ώστε αυτές να ταιριάζουν και στον

υβριδικό τρόπο εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα σε τομείς όπως οι πολιτικές απομακρυσμένης πρόσβασης ή οι βελτιώσεις στο cloud και το SaaS, σημειώνει η ESET, αναλύοντας μερικές τάσεις στην κυβερνοασφάλεια που επηρεάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επαγγελματική χρήση εφαρμογών συνεργασίας; Μια τάση που ήρθε για να μείνει

Η επαγγελματική επικοινωνία μετακινείται σε συνεργατικές εφαρμογές, όπως οι εφαρμογές Teams και Slack. Με αυτή την αλλαγή, η εργασιακή ηθική σε πολλές επιχειρήσεις μετασχηματίζεται επίσης από αυστηρά επαγγελματική σε πιο χαλαρή και φιλική. Ωστόσο, όταν η αυστηρή ατμόσφαιρα ενός χώρου εργασίας «υποχωρεί», ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να χαλαρώσουν και να είναι λιγότερο προσεκτικοί στις απαιτήσεις ασφαλείας. Υπάρχουν κίνδυνοι που συνοδεύουν τη στροφή προς την ανεπίσημη εργασία, όπως, για παράδειγμα, η μη ασφαλής ανταλλαγή αρχείων. Ενώ οι εφαρμογές συνεργασίας μπορεί να αυξήσουν την παραγωγικότητα της ομάδας, γίνονται επίσης όλο και πιο δημοφιλείς στόχοι των κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για τις κακόβουλες επιθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των απειλών απάτης και phishing.

Ο τομέας της κυβερνο-ασφάλισης (cyber-insurance) πρέπει να συμβαδίζει με τις εξελίξεις του ransomware

Οι επιθέσεις τύπου ransomware όπου οι κακοποιοί ζητούν λύτρα, αυξάνονται και γίνονται… ακριβότερες. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και του ασφαλιστικού, το ransomware μπορεί να κοστίσει στον κόσμο 265 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031. Με άλλα λόγια, είναι αναπόφευκτο ότι τα ασφάλιστρα για τα ασφαλιστικά προϊόντα cyber-Insurance θα αυξηθούν το επόμενο έτος. Εκτός από τις αλλαγές στο κόστος, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ζητούν επίσης πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την εταιρεία προτού προχωρήσουν στη ασφάλιση.

Το Internet of Things θα χρειαστεί καλύτερη προστασία από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Ο τομέας του Internet of Things αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι λύσεις IoT εφαρμόζονται από πολλές επιχειρήσεις. Η τάση αυτή ενισχύθηκε πρόσφατα και από την ταχεία αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία προτρέπει τις εταιρείες να εφαρμόσουν νέες λύσεις που σχετίζονται με το IoT, όπως εφαρμογές χρήσης ενέργειας και έξυπνους μετρητές. Δυστυχώς, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις ασφαλείας και τους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση προϊόντων IoT, διευκολύνοντας έτσι τους κυβερνοεγκληματίες. Ενδεικτικά, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 82% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπισε μια κυβερνοεπίθεση με επίκεντρο το IoT. Το 2023, οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στην ανίχνευση και την πρόληψη απειλών, να παρατηρούν προσεκτικά όλες τις ανωμαλίες που σχετίζονται με τα περιουσιακά τους στοιχεία IoT και να προετοιμάζουν σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Εύρεση εργασίας σε μια εφαρμογή γνωριμιών; Γιατί όχι!

Σύμφωνα με τον André Lameiras από την ομάδα της ESET, η γραμμή μεταξύ εργασίας και διασκέδασης θολώνει συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες προορίζονταν κυρίως για προσωπικά προφίλ και επικοινωνία μεταξύ φίλων, αποκτούν πλέον επαγγελματική διάσταση. Για παράδειγμα, το Facebook προσφέρει μια λειτουργία Marketplace, η οποία επιτρέπει τόσο σε μεμονωμένους χρήστες όσο και σε επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους. Από το 2022, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αλλάξουν το προσωπικό τους προφίλ στο Facebook σε επαγγελματική λειτουργία. Ακολουθώντας την τάση, το Bumble, μια γνωστή εφαρμογή γνωριμιών, προσφέρει μια λειτουργία Bizz, η οποία διευκολύνει τις επαγγελματικές συναντήσεις. Αυτές οι αλλαγές, ωστόσο, συνιστούν έναν πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια. Για να ανταποκριθούν στους κινδύνους και να βελτιώσουν την κυβερνοασφάλεια στο μέλλον, οι επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν εφαρμογές που κρυπτογραφούν τα δεδομένα τους, να σταματήσουν να παρέχουν προφίλ διαμόρφωσης στους υπαλλήλους τους και να θεσπίσουν λειτουργικές πολιτικές Bring Your Own Device (BYOD).

Προηγμένη ασφάλεια χωρίς επιπλέον προσωπικό

Οι υπηρεσίες MDR (Managed Detection and Response) και XDR (Extended Detection and Response) παλιότερα απασχολούσαν μόνο τις εταιρείες που πίστευαν ότι έχουν καλύψει όλα τα άλλα κενά ασφαλείας. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν αυτά τα εργαλεία θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς επιτρέπουν την καλύτερη ανάλυση απειλών χωρίς την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας. Η ανάπτυξη της δημοτικότητας των MDR και XDR συνοδεύεται παράλληλα από την τάση της αυτοματοποίησης που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα για την αντιμετώπιση περιστατικών. Συνολικά, οι εταιρείες αναζητούν πλέον λύσεις που ωφελούν την ασφάλειά τους χωρίς να επιβαρύνουν τους υπαλλήλους.

EsetκυβερνοασφάλειαΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα