Οι θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις δημόσιες συμβάσεις

22:35 3/3/2021 - Πηγή: Reporter

Διαφωνίες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», υποστηρίζουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Οι νέες διατάξεις θα λειτουργήσουν ως «επιταχυντής», λέει η ΝΔ και επικαλείται την ανάγκη να απεμπλακούν οι δημόσιες συμβάσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, χωρίς εκπτώσεις από τη διαφάνεια, για να εξασφαλιστεί η ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις έχει στόχο να «τρέξει» γρήγορα η οικονομία μετά το τέλος της πανδημίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη, όπως δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος υπεραμύνθηκε του πλαισίου που θεσπίζεται σήμερα, σημειώνοντας ότι νόμος του 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις χρειάστηκε σχεδόν 400 τροποποιήσεις για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του. Οι δημόσιες συμβάσεις είναι εργαλείο απορρόφησης πόρων, όπως είπε ο κ. Μπουκώρος αναφερόμενος στην «ιστορική ευκαιρία» για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε, επίσης, για τα έργα μέσω ΣΔΙΤ. «Τα ΣΔΙΤ είναι εργαλείο για να προχωρήσουν σπουδαία έργα και με ευρωπαϊκούς πόρους», υποστήριξε.

Να σημειωθεί ότι κατά του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις θα ψηφίσει, επί της αρχής, σύσσωμη η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια.

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο της ΝΔ είναι μια φτωχή Ελλάδα, κοντά στη διαπλοκή

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, εκτιμά όμως ότι εν συνόλω θα έχει δυσμενείς συνέπειες στη διοίκηση και το περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα ψηφίσει υπέρ διατάξεων που οδηγούν σε βελτιώσεις το υφιστάμενο σύστημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει έξι ζητήματα: Την εισαγωγή της ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα, τα θέματα του περιβάλλοντος, τα ζητήματα του ΤΕΕ, το σύστημα μελέτης-κατασκευής, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ρυθμίσεις κυρίως για τις εγγυήσεις των έργων, καθώς και ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, έθεσε και ζήτημα για το ανεκτέλεστο όριο έργων των 45 εκατ. ευρώ, που «δημιουργεί την οιονεί συνθήκη επικυριαρχίας συγκεκριμένων και λίγων μεγάλων σχημάτων κατασκευαστικών επιχειρήσεων». Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ενώσει το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας και πως κοντεύουν τις 30.000 οι υπογραφές που έχουν συλλεγεί εναντίον άρθρου, που ανατρέπει το status quo των περιβαλλοντικών δεδομένων και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινοτική Οδηγία για τις προστατευόμενες περιοχές.

ΚΙΝΑΛ: Κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατήγγειλε εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση, «η οποία έχει μετατρέψει σε κανόνα τις κατ’ εξαίρεση απευθείας αναθέσεις». Ανέφερε ότι από το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις απουσιάζουν και η περιβαλλοντική διάσταση και η διάσταση κοινωνικής συνοχής.

«Αλλάζετε ένα νόμο, που χρειάστηκε 400 τροποποιήσεις για να γίνει πιο λειτουργικός, με ένα νόμο που επίσης θα αποδειχθεί μη λειτουργικός», σημείωσε ο κ. Κατρίνης και τόνισε ότι όλοι οι φορείς που μίλησαν για το νομοσχέδιο εξέφρασαν ισχυρότατες επιφυλάξεις για τις πολλές υπουργικές αποφάσεις, στις οποίες επαφίεται η εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Το Κίνημα Αλλαγής θέτει, όμως, και ζήτημα διαφάνειας, με διατάξεις όπως αυτές για την αναμόρφωση του ορίου των απευθείας αναθέσεων και της δυνατότητας επιλογής από τον ανάδοχο ιδιώτη για την επίβλεψη του έργου. Το ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε επιφυλαχθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, δήλωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά θα υπερψηφίσει διατάξεις που θεωρεί ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

ΚΚΕ: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγική σύμπλευση

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επεσήμανε ότι και αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του επεκτατικού πακέτου της επόμενης περιόδου από το μεγάλο κεφάλαιο. Όπως είπε, το νομοσχέδιο ολοκληρώνει το πλαίσιο που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και που αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

«Οι εργολάβοι και οι ιδιώτες ελεγκτές θα αποφασίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων, σε βάρος του ελεγκτικού έργου των δημοσίων υπηρεσιών που ιδιωτικοποιείται το αντικείμενο τους», υπογράμμισε η κυρία Μανωλάκου και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι τα έργα πρέπει να συμβάλλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να μην οδηγούν σε καταλήστευση, αλλά σε οικονομία κλίμακας, να σέβονται το περιβάλλον και η κατασκευή τους, η συντήρησή τους και μελέτη τους να είναι στην ευθύνη του Δημοσίου. Όπως υποστήριξε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

ΜέΡΑ25: Φέρνετε την τσιμεντοποίηση στις NATURA

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση, ιδίως για το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις «υπο-περιοχές» ήπιας ανάπτυξης σε περιοχές NATURA.

«Φέρνετε την τσιμεντοποίηση μέσα στις NATURA», σημείωσε ο κ. Αρσένης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιευρωπαϊκή πολιτική. Ο βουλευτής σχολίασε και τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, για τις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Ο υπουργός είπε ότι «όταν σε βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σημαίνει ότι κάτι καλό κάνεις». Ο κ. Γεωργιάδης είναι η ακτινογραφία της κυβέρνησής σας, απλώς εκείνος τα λέει αφιλτράριστα, όπως τότε που μιλούσε για κλείσιμο νοσοκομείων και μετά που είπε ότι θα πάρει τα κλειδιά της εστίασης», κατέληξε ο Κ. Αρσένης.

Χρήστος ΜπουκώροςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛΚΚΕΜέΡΑ25
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα