Οι Τούρκοι στρέφονται στα κρυπτονομίσματα εν μέσω κατάρρευσης της λίρας

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για την αγορά κρυπτονομισμάτων έχει αναζωπυρωθεί μετά τη κατάρρευση της λίρας και τους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αρχίσει ξανά να ανεβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πτωτική τάση της τουρκικής λίρας, η οποία ήταν εμφανής τα τελευταία χρόνια, εντάθηκε λίγο μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, εξασφαλίζοντας άλλα πέντε χρόνια στο… πολιτικό «τιμόνι».

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι σκληρός επικριτής των ψηφιακών νομισμάτων, ενώ ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,

ο οποίος συγκέντρωσε δύο εκατομμύρια λιγότερες ψήφους, έχει εμφανιστεί πιο «ανοικτός» ως προς τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg, οι κάτοικοι της Τουρκίας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς το μεγαλύτερο stablecoin βάσει κεφαλαιοποίησης, το USDT, από τις αρχές Μαΐου, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το ενδιαφέρον παρέμεινε υψηλό ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή τους, που είδε τον Ερντογάν να κερδίζει το 52% των ψήφων.

Ένας πιθανός παράγοντας που ωθεί τον λαό της Τουρκίας προς τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να είναι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που πρόσφατα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Επί του παρόντος, 1 TRY ισούται με 0,042 $, ενώ άξιζε περίπου 0,15 $ στις αρχές του 2020, στην αρχή της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

Το USDT έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για ορισμένους ντόπιους που προσπαθούν να διατηρήσουν τον πλούτο τους εν μέσω του ανησυχητικού πληθωριστικού περιβάλλοντος. Το περιουσιακό στοιχείο διατηρεί μια σταθερή σχέση με το αμερικανικό δολάριο και παρέχει έναν σχετικά ασφαλή και απλό τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι μπορούν να ενταχθούν στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι εγχώριες ρυθμιστικές αρχές έχουν περιορίσει την αγορά δολαρίων, ακόμη και χρυσού με τη λίρα, δίνοντας στα κρυπτονομίσματα μια πιο αξιοσημείωτη θέση.

«Η επένδυση σε stablecoins επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρήσουν την αξία του πλούτου τους. Είναι ένας από τους τρόπους για να διατηρήσετε κάποια αξία όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός. Αυτό είναι το μόνο κίνητρο για τους ανθρώπους να αγοράσουν stablecoin αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο Έμπρου Γκιουβέν, λέκτορας πανεπιστημίου και πρώην τραπεζίτης.

Το… καταφύγιο των ντόπιων

Ανησυχώντας για την κατάσταση της λίρας, ορισμένοι Τούρκοι κάτοικοι έχουν διανείμει όλες τις οικονομίες τους στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Λίγο πριν από τις εκλογές, ένιωσα την επιθυμία να μετατρέψω τις τουρκικές λίρες μου σε αμερικανικά δολάρια, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον του νομίσματος. Για να προστατευτώ από αυτόν τον κίνδυνο, αγόρασα το Tether», εξηγεί ο 28χρονος γραφίστας Μπατουχάν Μπασόγλου.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πάροχος ανάλυσης κρυπτονομισμάτων Kaiko έδειξαν ότι ο όγκος συναλλαγών USDT στο BtcTurk εκτινάχθηκε στα τέλη Μαΐου, όταν ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Το γνωστό stablecoin είχε μερίδιο αγοράς- ρεκόρ 56% στο εν λόγω μεγαλύτερο τουρκικό ανταλλακτήριο.

Η Ντεσισλάβα Όμπερτ, αναλύτρια στην εταιρεία, είπε στο Bloomberg ότι η τελευταία φορά που οι Τούρκοι ενδιαφέρθηκαν τόσο πολύ για το συγκεκριμένο stablecoin ήταν το 2020.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

κρυπτονομίσματαΛίραΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
oi-tourkoi-strefontai-sta-kryptonomismata-en-meso-katarrefsis-tis-liras.htm
Τυχαία Θέματα