Οι βασικοί προβληματισμοί για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα

Σήμα κινδύνου για νέα κόκκινα δάνεια εξέπεμψαν στελέχη των Servicers αλλά και μεγάλων τραπεζών, χθες, στο 4ο NPL Summit. Παρά το ότι σημείωσαν ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές τόνισαν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Όπως ανέφερε η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, “είναι γεγονός ότι διανύουμε μία οικονομική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται

από σημαντική αβεβαιότητα και προκλήσεις. Μετά την μακρά περίοδο της πανδημίας και καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είχαν ξεκινήσει να ανακάμπτουν, ήρθε να προστεθεί μία νέα εξωγενής διαταραχή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις και οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι τράπεζες, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν”.

“Αναμένεται με τις δράσεις και τις ενέργειες εξυγίανσης να επιτευχθεί μονοψήφιο ποσοστό μείωσης ΝPE για όλες τις συστημικές στο τέλος του έτους κι έτσι να πετύχουμε τον μ.ο. της Ευρώπης. Το απόθεμα των κόκκινων δανείων παραμένει υψηλό και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα. Αν η γεωπολιτική κρίση κλιμακωθεί ίσως δούμε νέα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει βάσιμη πηγή ανησυχίας. Ως ΤτΕ δεν εφυσηχάζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η ταχεία και πλήρης αποτύπωση των νέων μη εξυπηρετούμενων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις τράπεζες” ανέφερε η κ. Παπακωνσταντίνου,

Από την πλευρά του ο κ. Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος, doValue Greece & Πρόεδρος Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. “Τα προβληματικά δάνεια που φεύγουν από τις τράπεζες δεν εξαφανίζονται, παραμένουν στην οικονομία. Παραμένουν βάρος. Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν οφειλές όπως και οι επιχειρήσεις, και όσοι βαρύνονται βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως servicers ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης στο ζήτημα των προβληματικών δανείων για να λυθεί το πρόβλημα από την ρίζα” τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε: “Δίνουμε βιώσιμες λύσεις, βοηθώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή ολοκληρώνουμε γρήγορα την εκκαθάριση. Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης είναι πρωταρχικής σημασίας. Ρυθμίσαμε περισσότερα από 160.000 δάνεια με αξία πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Οι λύσεις περιελάμβαναν και άφεση χρέους. Προχωρήσαμε σε χιλιάδες ρυθμίσεις, αν ο δανειολήπτης μπορούσε να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο”.

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Cepal Group χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ως ένα πρωτοπόρο πλαίσιο που σύντομα θα δώσει αποτελέσματα. “Φτιάξαμε κάτι που δεν υπάρχει, μια πλατφόρμα που το σύνολο του συστήματος δίδει λύσεις. Αποτελεί όπλο στη διαχείριση των δανείων. Κατ’ ουσία τώρα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα». Ως CEPAL διαχειριστήκαμε 4 συναλλαγές του ΗΡΑΚΛΗ και είμαστε σε θέση να πούμε ότι το 2021 κλείσαμε όλες τις τιτλοποιήσεις. Το διαθέσιμο εισόδημα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί. Προς ώρας δεν παρατηρούμε κάτι που να μας φοβίσει. Φέτος θα δούμε 40.000-50.000 πλειστηριασμούς.

Χωρίς μεγάλες συνέπειες στα χαρτοφυλάκια NPLs, εκτιμά ότι θα κινηθεί, η πορεία των εξελίξεων η Αλεξάνδρα Φατσέα, Γενική Διευθύντρια Λιανικής, SB & AGRI Recovery, της Intrum Hellas. “Η Intrum δεν βλέπει κάτι δυσοίωνο προς ώρας, και μέχρι στιγμής οι οποίοι προβληματισμοί δεν μεταφράζονται για κάτι επικίνδυνο. «Λειτουργούμε με βάση το βασικό σενάριο που σχεδιάσαμε στις αρχές της χρονιάς, βλέπουμε το αισιόδοξο για το μέλλον και είμαστε προετοιμασμένοι και για το δυσμενές σενάριο”.

Στην ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την δευτερογενή αγορά NPLs αναφέρθηκε ο Νίκος Βαρδαραμάτος, Διευθύνων Σύμβουλος, Quant Master Servicer. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την δευτερογενή αγορά, στην οποία θα εισέλθουν νέοι επενδυτές. “Μέχρι σήμερα 50-60.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Είναι πρόκληση το πως θα τρέξει το συγκεκριμένο πλαίσιο”.

Ο Χρ. Σταϊκούρας

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την μείωση των NPls ανάλυσε, μιλώντας στο 4ο NPL Summit, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ο στόχος παραμένει η επενδυτική βαθμίδα της χώρας το 2023.

Όπως είπε, καταγράφηκε μείωση των κόκκινων δανείων στα 18,4 δισ. ευρώ. Ο όγκος των δανείων από τα 107 δισ., έπεσε στα 75 δισ. ευρώ το 2019 και σε λιγότερο από 20 δισ., στα τέλη του 2021. Η μείωση έρχεται ως αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ, οι τράπεζες και της ορθής διαχείρισης των servicers.

Με το Πρόγραμμα Ηρακλής έγινε μία ολιστική προσέγγιση μείωσης των κόκκινων δανείων και το πρόγραμμα επεκτάθηκε λόγω ζήτησης και αποτελεσματικότητας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών ενώ σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις βοήθησαν τόσο οι τράπεζες όσο και οι Servicers ρυθμίζοντας δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης κόκκινα δάνειαεισοδήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα