Οι υποκειμενικές εκτιμήσεις σε πολυμεταβλητά περιβάλλοντα αγορών

Η Ελληνική αγορά μετά την πίεση των τελευταίων ημερών στις ξένες αγορές και με δεδομένη την αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών αν και στο κλείσιμο η προσπάθεια ωραιοποίησης της ήταν εμφανής. Με το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων θεσμικών μαζί με τις τιμές υποχώρησε και ο τζίρος του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα 9-μήνου που ανακοίνωσε η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανάληψη τους σε ένα πολύ-μεταβλητό και ασταθές περιβάλλον, τόσο στο

εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η νέα παράλλαξη «Ο» της πανδημίας λειτούργησε ως καταλύτης κυρίως στις ξένες αγορές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και η Ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή & ρηχή για να αντισταθεί, αν οι πιέσεις χειροτερεύσουν, παρά το γεγονός ότι έχει μείνει για μεγάλο διάστημα μετεξεταστέα..

Ο καλπάζων πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο που μέχρι χθες μας έλεγαν οι Σοφοί κεντρικοί τραπεζίτες ότι «είναι παροδικό φαινόμενο», χτυπά υψηλό 20-ετιας σε Ευρώπη & Αμερική, φέρνοντας όλο και ποιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων & τον περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει η αυξητική τάση του και θα κάνουμε ακόμα πολλούς μήνες να δούμε την επιπέδωση του.

Η νέα αναστάτωση της παγκόσμιας παραγωγικής και μεταφορικής αλυσίδας, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα γεωπολιτικά προβλήματα αλλά και την αναμενόμενη αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων, εντείνουν την ανησυχία και τις πιέσεις, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές, τόσο ως αναφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τους όσο και την διατάραξη της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας.

Η Τουρκία από ότι φαίνεται θα είναι το πρώτο θύμα παρά το θεώρημα “Τo big to fail”, υποβοηθούμενη και από τα Erdoganomics, αλλά δεν θα είναι η μόνη αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί.

Όσο αναφορά την Ελλάδα είναι μερικώς προστατευμένη από το €, την μεγάλη ρευστότητα που είχε συγκεντρωθεί ως μαξιλάρι ασφαλείας αλλά και το γεγονός ότι η συζήτηση για την συνέχιση της συμμετοχής της στα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων μετατέθηκαν για τις 3/2/2022. Επιπλέον τα πολυθρύλητα & πολυαναμενόμενα πακέτα στήριξης αν & όποτε έρθουν, με την προϋπόθεση ότι θα διαχυθούν σε μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής οικονομίας και δεν θα απορροφηθούν από λίγους μεγάλους και εκλεκτούς, θα βοηθήσουν στην επίτευξη των υψηλών στόχων ανάπτυξης που η πολιτική ηγεσία και αρκετοί οικονομικοί αναλυτές ευαγγελίζονται…

Στα αρνητικά η επαναφορά της συζήτησης στο υψηλό χρέος παρά τα θετικά διαρθρωτικά στοιχεία του, στην εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά και στο μάζεμα του διδύμου διευρυμένου ελλείμματος κρατικού προϋπολογισμού & τρεχουσών συναλλαγών, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σε ένα οικονομικό περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο.

Για τους ανωτέρω λόγους η αναμενόμενη από πολλούς αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας αναβλήθηκε άλλη μια φορά για το εγγύς μέλλον..

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η προσπάθεια αρκετών Ελληνικών εταιριών που συνωστίζονται να αντλήσουν κεφάλαια μέσα από ομολογιακές εκδόσεις 5-7 ετών με αρκετά χαμηλά (κατά την εκτίμηση μας ) επιτόκια. Προφανώς προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα και προσπαθούν να επωφεληθούν από τα άκρως χαμηλά επιτόκια που κάποιοι είναι διατεθειμένοι να παρέχουν. Επισημαίνουμε ότι όλες οι πρόσφατες εκδόσεις διαπραγματεύονται χαμηλότερα του 100 παρά τις υπερκαλύψεις που παρουσίασαν!!!

Έτσι η αγορά συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένη σε μια διευρυμένη πλαγιο-πτωτική κίνηση. Ο τραπεζικός κλάδος ολοκλήρωσε τον 1ο στόχο του από την καθοδική διάσπαση της ανοδικής σφήνας που είχε σχηματίσει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και 23/9/21. Όσο παραμένει πάνω από την σημαντική στήριξη των 540 μονάδων, διατηρεί αυξημένες πιθανότητες για επαναπροσέγγισης των 580 μονάδων. Μόνο έγκυρη επαναφορά σε εβδομαδιαία βάση πάνω από τις 580 μονάδες θα βοηθήσει και την υπόλοιπη αγορά. Οι 535 μονάδες αποτελούν την 1η σημαντική στήριξη και τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση τους, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου αλλά και της αγοράς βραχυπρόθεσμα.

Ως αναφορά τον ΓΔ, τεχνικά η εικόνα του δεν έχει αλλάζει. Οι 852 μονάδες όσο αντέχουν μπορούν να δώσουν αντίδραση μέχρι τις 890-895 μονάδες. Μέχρι τότε οι 900 & 935 μονάδες, αποτελούν τα ανοδικά εμπόδια για μια θεαματικότερη συνέχεια.

Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2054 μονάδες αποτελούν την σημαντική στήριξη που πρέπει να κρατηθεί για να μην ανοιχτούν χαμηλότεροι διαγραμματικοί στόχοι. Η επαναπροσέγγιση των 2130 μονάδων είναι εφικτή αν και πρέπει να διασπαστούν στο κλείσιμο της εβδομάδας, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2160 & 2180 μονάδων.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν αναλυτικά και ανωτέρω. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις.

Επισημαίνουμε ότι ζούμε σε ένα επενδυτικό περιβάλλον με αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία θα ενταθεί. Οι επενδυτές είναι προς το παρόν μοιρασμένοι σε αισιόδοξους & απαισιόδοξους. Η φράση του μεγάλου γερμανού φιλοσόφου Ε. Καντ περιγράφει απόλυτα τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στις αγορές «Ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλώνται».

Εμείς ως πραγματιστές προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε την μεταβλητότητα με αυστηρά stop loss, μέχρι η τάση να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποίος έχει δίκιο…

Λουκάς Παπαιωάννου

Economist / Corporate Advisor

Λουκάς Παπαϊωάννουχρηματιστηριακό σχόλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα