ΟΗΕ:Έγινε «μια καλή αρχή» με τις εξαγωγές σιτηρών

Ο Frederick J. Kenney Jr., συντονιστής του ΟΗΕ στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού για την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου του ΟΗΕ από την Κωνσταντινούπολη, ότι τα καθηλωμένα πλοία στην Ουκρανία περιείχαν «πάνω από 370.000 μετρικούς τόνους σιτηρών και άλλων αποθέματα τροφίμων. Αυτά τα πλοία είχαν καθηλωθεί στα τρία λιμάνια όταν ξεκίνησε ο πόλεμος».

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Η κοινή πρωτοβουλία ΟΗΕ,

Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας επιτρέπει σημαντικούς όγκους εμπορικών εξαγωγών τροφίμων από τρία βασικά ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα – την Οδησσό, το Chernomorsk και το Yuzhny. Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στις 22 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «φάρο ελπίδας» σε έναν κόσμο που την χρειάζεται απεγνωσμένα. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του Κοινού Κέντρου Συντονισμού για την παρακολούθηση της εφαρμογής που θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Το εξουσιοδοτημένο κίνημα

Ο Frederick J. Kenney Jr. είπε ότι η πρωτοβουλία είχε δημιουργήσει λεπτομερείς διαδικασίες για τα συμμετέχοντα πλοία που έπρεπε να ακολουθήσουν, οι οποίες είχαν «διαδοθεί στη ναυτιλιακή βιομηχανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο προσωρινός συντονιστής του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 120 ημέρες. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να διασφαλίσουμε ότι η εφαρμογή της πρωτοβουλίας θα μεταφραστεί σε πραγματικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο και για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών τροφίμων», δήλωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Kenney, «έχουμε μια πολύ καλή αρχή».

Δεν έγιναν εκπτώσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Stéphane Dujarric διευκρίνισε μια σχετική ερώτηση που έθεσε ένας δημοσιογράφος σχετικά με μια πιθανή έκπτωση στην αγορά ουκρανικών σιτηρών από την Τουρκία.

«Κάναμε όσο το δυνατόν περισσότερη έρευνα, και μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρχε έκπτωση στη συμφωνία Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε. «Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε καμία άλλη συμφωνία που να εγγυάται μια τέτοια έκπτωση».

ΟυκρανίασιτηραεξαγωγέςΟΗΕ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα