Οικονομία: Τα «στοιχήματα» ενόψει της επανεκκίνησης

Ιδιαίτερα βαριά είναι η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου εν όψει της προσπάθειας να βάλει σε τροχιά την αγορά μετά από 50 μέρες καραντίνας. Στο φόντο αυτό η άρση των περιοριστικών μέτρων και η διαμόρφωση ενός μίγματος επιδότησης της εργασίας και συνέχισης της στήριξης των κλάδων που παραμένουν σε καραντίνα είναι το πιο βασικό. Στο φόντο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της εκ περιτροπής απασχόλησης είναι βασικό στην ατζέντα, όπως και η εξατομίκευση της διαδικασίας αλλά και ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, σχεδόν

το 70% από τις επιχειρήσεις που αιτήθηκαν να πάρουν επιδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισεκ είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στις 50.000 είναι εκείνες που δεν περνούν τον πήχη καθώς είχαν αυξημένο τζίρο το Μάρτιο και άρα εξαιρέθηκαν περιμένοντας την επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος του Απριλίου αλλά και το κατά πόσο οι αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση άλλων μέτρων στήριξης όπως η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η ροή των πόρων από την ΕΕ, δηλαδή, τα προγράμματα SURE για επιδότηση της εργασίας εν όψει μάλιστα και της επανεκκίνησης συγκεκριμένων κλάδων, η τεκμηρίωση δαπανών που μέχρι τώρα βαρύνουν τον προϋπολογισμό για απόσπαση πόρων από την ΕΕ, αλλά και η διασφάλιση από τον ESM πόρων για τα σύστημα υγείας με αντίστοιχη τεκμηρίωση (δαπάνες για ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, υποδομές κτλ) είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα, εν όψει της επανεκκίνησης και της εκτιμώμενης «ανάδειξης» κι άλλων «εν υπνώσει» νοσημάτων ή αναγκών θα έλθει μπροστά το ζήτημα της επαρκούς κάλυψης της φαρμακευτικής δαπάνης, ένα μείζον δημοσιονομικό θέμα, που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί μέσα από τις νέες γραμμές χρηματοδότησης ή να διαμορφωθεί στο φόντο των νέων πιο ελαστικών δημοσιονομικών δεδομένων.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τον προγραμματισμό για μια νέα έξοδο στις αγορές, αναγκαία για τη στήριξη του δημόσιου ταμείου αλλά και νέα μέτρα ανακούφισης διαφόρων οικονομικών παραγόντων, όπως των μεταφορών και του τουρισμού. Βασικό θέμα είναι το τι θα γίνει με διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, τα οποία στεγάζουν επιχειρήσεις που έκλεισαν ή περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που πλήττονται. Εκεί υπάρχει μια εκτενής συζήτηση για το τι θα γίνει κι έτσι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις. Το βασικό σενάριο είναι να υπάρξει 100% απαλλαγή από φόρους των μισθωμάτων δύο μηνών που εισπράχθηκαν «κουτσουρεμένα», ενώ συζητείται ενδεχόμενη διεύρυνση και του "40%" στις πρώτες κατοικίες επαγγελματιών.

Το θέμα των τραπεζών είναι μείζον επίσης, καθώς το μέτωπο των κόκκινων δανείων, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σύνθετα. Οι διαδικασίες λόγω πανδημίας είναι αργές και όπως φαίνεται με το δεδομένο ότι στην ευρωπαϊκή αγορά θα "πέσουν" πολλά προϊόντα κόκκινων δανείων τα ελληνικά μπορεί να μην είναι "θελκτικά" για τους επενδυτές που θέλουν πλήρως απελευθερωμένο πλαίσιο διαχείρισης. Τέλος μένει να φανεί πότε, με το άνοιγμα στην κανονικότητα της Βουλής, θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και το νέο μεσοπρόθεσμο.

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε ακόμα:Σταϊκούρας: Τα τέσσερα χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίαςΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΑνΕΚκίνησηστοιχήματακαραντίναΜένουμε Σπίτι
Keywords
Τυχαία Θέματα