Οικονομικά εξαρτημένο από τους γονείς το 1/3 των νεαρών ενηλίκων

Εν μέσω εκτεταμένων μειώσεων στις θέσεις εργασίας και λόγω της ξαφνικής οικονομικής αναταραχής, που έφερε η πανδημία, πολλοί ενήλικες βρήκαν τη λύση στο πιο εγγυημένο «δίχτυ ασφαλείας» για την επιβίωσή τους, που δεν είναι άλλο από τους γονείς τους.

Ενάμιση χρόνο μετά, σχεδόν το 1/3 των νέων ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών, εξακολουθούν να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από τους γονείς τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του ιστότοπου προσωπικής οικονομικής διαχείρισης

(personal finance) MagnifyMoney.

Από την πληρωμή του λογαριασμού του κινητού τους μέχρι την κάλυψη της ασφάλισης του αυτοκινήτου, το 55% των γονέων με ενήλικα παιδιά δήλωσαν ότι παρέχουν περιστασιακά οικονομική στήριξη στα παιδιά τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Στη δημοσκόπηση του MagnifyMoney συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ενήλικες.

Νέο ρεκόρ του… πίσω στο σπίτι

Σύμφωνα με το CNBC, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των ενηλίκων που επέστρεψαν στους γονείς τους «εκτοξεύτηκε» σε ιστορικό υψηλό.

Πέρυσι, το 52% των νέων ζούσε κάτω από την «στέγη» των γονιών του, σύμφωνα με ανάλυση του κέντρου ερευνών Pew, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 1940, όταν το 48% των νεαρών ενηλίκων ζούσε με τους γονείς του.

«Η μερίδα των νεαρών ενηλίκων, που ζουν με τους γονείς τους, «εκτινάχθηκε» σε μεγάλο βαθμό και σε άνδρες και σε γυναίκες, όλων των φυλετικών και εθνοτικών ομάδων και σε από κάθε γεωγραφική περιοχή», αποκαλύπτει η ανάλυση του Pew.

Επιπλέον, πολλοί από τους ενήλικες, που δεν επέστρεψαν στο σπίτι των γονιών τους, εξακολουθούσαν να απευθύνονται σ’ αυτούς, έστω για χρηματική υποστήριξη.

Δυσκολία στον «απογαλακτισμό»

Σύμφωνα με μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της CreditCards.com, σχεδόν οι μισοί -συγκεκριμένα το 45%- γονείς με ενήλικα παιδιά, τα βοήθησαν οικονομικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερους γονείς να δίνουν χρήματα στα παιδιά τους, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε η Stacy Francis, πρόεδρος και CEO της Francis Financial, εταιρείας οικονομικών συμβουλών στη Νέα Υόρκη.

«Το ζητούμενο είναι να είναι τα παιδιά σας υπεύθυνα για το οικονομικό τους μέλλον. Δεν θα τους μαθαίνετε ποτέ πώς να “ψαρεύουν”, αν τους δίνετε έτοιμα “ψάρια” και θα βασίζονται σε αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους», πρόσθεσε η Francis.

Εδώ και χρόνια, όσοι ξεκινούν, αγωνίζονται υπό το βάρος των υπεράριθμων λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κόστους στέγασης, το οποίο επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση, όσων έχουν πρόσφατα «απογαλακτιστεί».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η άνιση αγορά εργασίας επηρέασε περισσότερο το δημογραφικό. Και παρόλο που οι προσλήψεις αυξάνονται, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας μεταξύ 25 έως 34 ετών παραμένει υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Και τα παιδιά στηρίζουν οικονομικά τους γονείς

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι γονείς την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η υποστήριξη που παρέχουν μετατρέπεται σε ανάγκη για βοήθεια.

Περίπου το 21% των ερωτηθέντων από το MagnifyMonday είπε ότι αυτή τη στιγμή παρέχουν οικονομική υποστήριξη στους γονείς τους, συχνά με τη μορφή ενοικίων ή πληρωμών κοινής ωφέλειας.

Για την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας, η Francis συνιστά τη λήψη άμεσων μέτρων για να μπορούν να ζήσουν οι νέοι σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και να μειώσουν τα έξοδά τους, εάν κρίνεται απαραίτητο.

«Σκεφτείτε τις δαπάνες σας από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021», σημειώνει η Francis, ενώ προσθέτει: «Είχαμε το υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης εδώ και δεκαετίες».

«Αυτό αποδεικνύει ότι ενώ είναι δύσκολο να μειώσεις τις δαπάνες σου, εν τέλει σχεδόν όλοι μας το κάναμε», τονίζει η Francis.

οικονομική ανεξαρτησίαMagnifyMoneyPew Research Centerνέοιοικονομική στήριξη
Keywords
Τυχαία Θέματα