Οικονομικό επιτελείο: Πώς αποκρυπτογραφεί τις προτάσεις για χρέος- Σύμφωνο Σταθερότητας

Συνεχίζει να αποτελεί "αστερίσκο" το υψηλό δημόσιο χρέος για παραπομπή σε προγράμματα σταθεροποίησης για τα κράτη-μέλη, με βάση όσο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τους νέους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, με το νέο πλαίσιο εάν ένα κράτος-μέλος υπερβαίνει το ατσάλινο όριο του 60% στο χρέος μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας από την Κομισιόν υποβάλλοντας σχέδιο απομείωσης σε βάθος τεσσάρων ετών. Όπως αναφέρεται το σχέδιο
περιλαμβάνει προαπαιτούμενα με αιχμή μεταρρυθμίσεις, πορεία ανάπτυξης που θα θέτουν σε πτωτική τροχιά το χρέος που υπολογίζεται ως αναλογία του ΑΕΠ. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα αξιολογείται σε ετήσια βάση παράλληλα με το στόχο για 3% του ΑΕΠ έλλειμμα, ο οποίος διατηρείται ως έχει. Σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων η Κομισιόν θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας ή οικονομικές κυρώσεις ( στέρηση κοινοτικών κονδυλίων κλπ.). Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι διεγράφη ο κανόνας του «ενός εικοστού» που εισήχθη μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και προβλέπει πως μια χώρα πρέπει να μειώνει το χρέος της κατά το 1/20, της διαφοράς μεταξύ του υπάρχοντος χρέους και του ορίου 60% του ΑΕΠ τον χρόνο, έτσι ώστε σε μια εικοσαετία να έχει επανέλθει στα όρια του Συμφώνου. Ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη εντόπιση είναι ότι ακόμη και οι εισηγήσεις της ομάδας των οικονομολόγων του ESM για αύξηση του πλαφόν στο δημόσιο χρέος από το 60% στο 100% δεν πέρασαν. Πάντως, με βάση πληροφορίες η Αθήνα αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία την πρώτη εκδοχή προτάσεων θεωρώντας ότι υπάρχουν σημεία που χρήζουν αποσαφηνίσεων. Αναγνωρίζουν ότι η πίεση από τα μνημόνια κάνει ευκολότερη την πολιτική διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος σε σύγκριση με άλλες χώρες που δεν είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα και ετοιμάζονται να μπουν στο κάδρο. Άλλωστε αυτήν τη στιγμή το χρέος με την βοήθεια του πληθωρισμού που αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ παρουσιάζει σταθερή αποκλιμάκωση και εκτιμάται ότι το 2026 θα καθίσει κοντά στην περιοχή του 140% του ΑΕΠ από 169% του ΑΕΠ φέτος και 193% του ΑΕΠ που ήταν το 2021.Η κατάσταση διευκολύνεται και από το γεγονός ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση που αποτελούν βασικό κριτήριο για την βιωσιμότητά του θα παραμείνουν κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10% ως το 2040. Σχόλιο Σταϊκούρα

Δήλωση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, χθες, την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόταση η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στο ισχύον πλαίσιο και συμβάλλει ώστε οι σχετικές συζητήσεις να πραγματοποιηθούν σε εποικοδομητική βάση.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι – κράτη-μέλη και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αναγνωρίζουμε την ανάγκη κοινών, ρεαλιστικών κανόνων, οι οποίοι να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και, παράλληλα, να ενισχύουν τη βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση στην Ευρώπη, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα συμμετέχει – και θα συνεχίσει να συμμετέχει – στις συζητήσεις αυτές ενεργά και δημιουργικά, με υπεύθυνες και εμπεριστατωμένες προτάσεις και με στόχο η νέα οικονομική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίζει ότι η μεσο-μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα συνδυάζεται με την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης».

ΥΠΟΙΚΕΛΛΑΔΑχρέοςΣύμφωνο Σταθερότητας
Keywords
Τυχαία Θέματα