Ομαδικά πυρά κατά Ερντογάν για το... fake εμπάργκο στο Ισραήλ

Με τον τίτλο «Το εμπόριο με το Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο μόνο τον περασμένο μήνα Σεπτέμβριο 88 εμπορικά πλοία, τα οποία φέρονταν να μεταφέρουν εμπορεύματα από την Τουρκία στην Παλαιστίνη, παρέδωσαν τα εμπορεύματά αυτά σε ισραηλινά λιμάνια.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος δημοσιογράφος Metin Cihan σε ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι «τα έγγραφα των προϊόντων που αποστέλλονται στο Ισραήλ διαμορφώνονται έτσι ώστε να φαίνεται ότι τα φορτία

των πλοίων προορίζονται για την Παλαιστίνη ενώ στην πραγματικότητα πάνε στο Ισραήλ.

Μόνο τον τελευταίο μήνα 88 πλοία στάλθηκαν στο Ισραήλ από την Τουρκία με τον τρόπο αυτό, ενώ άλλα τέσσερα πλοία ταξίδευαν μέχρι και χθες προς ισραηλινά λιμάνια», αναφέρει στην ίδια ανάρτηση.

Στο ρεπορτάζ της Sözcü αναφέρεται ότι οι φορτωτικές των πλοίων που αποπλέουν από την Τουρκία δηλώνουν ως τελικό προορισμό των εμπορευμάτων την Παλαιστίνη. Τα πλοία ωστόσο καταπλέουν σε λιμάνια του Ισραήλ όπου και ξεφορτώνουν τα φορτία τους. Στη συνέχεια μια εταιρία η οποία εμφανίζεται να έχει έδρα στην Δυτική Όχθη εμφανίζεται ως ο τελικός αποδέκτης των φορτίων.

Ο Cihan από την πλευρά του αναφέρει ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι έχει σταματήσει το εμπόριο με το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις του τελευταίου στη Λωρίδα της Γάζας, στην πραγματικότητα όμως το εμπόριο συνεχίζεται κανονικά εδώ και μήνες.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος και ερευνητής υποστηρίζει εξάλλου ότι πέραν της μεθόδου σύμφωνα με την οποία τα εμπορεύματα προορίζονται για την Παλαιστίνη, χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι και αποστολές φορτίων από την Τουρκία προς το Ισραήλ πραγματοποιούνται μέσω εταιρειών που είναι εγκατεστημένες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Ιταλία.

Ο Cihan αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ καλύπτει τις ανάγκες του σε πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν και ότι το πετρέλαιο αυτό μεταφέρεται από την Τουρκία, προσθέτοντας: «Παίρνουμε 80 σεντς ανά βαρέλι σε αντάλλαγμα» και ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για το θέμα αυτό».

Νέα πυρά κατά της Άγκυρας για τις εμπορικές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Και η Τουρκική εφημερίδα Karar σε ρεπορτάζ της σημειώνει ότι ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κόμματος DEVA Mustafa Yeneroğlu αντέδρασε στη συνέχιση του εμπορίου με το Ισραήλ.

Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Yeneroğlu αναφέρει : «Το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να προβούν άμεσα σε δήλωση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το εμπόριο με το Ισραήλ συνεχίζεται σε πλήρη ισχύ, ότι το εμπόριο διεξάγεται διαμέσου της Παλαιστίνης».

Εξάλλου ο πρόεδρος της HÜDA PAR, Zekeriya Yapıcıoğlu, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα υποστήριξε ότι : «Τα αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες στους Παλαιστινίους δεν μπορούν να πετάξουν χωρίς καύσιμα. Οι αποστολές καυσίμων προς το σιωνιστικό καθεστώς μέσω του τουρκικού εδάφους πρέπει να σταματήσουν».

Την ίδια ώρα ο Halef Yılmaz, αντιπρόεδρος της HÜDA PAR υποστηρίζει ότι : «Το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της εταιρείας SOCAR, στέλνει καύσιμα στο Ισραήλ διαμέσου της Τουρκίας» και πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πράγματα. Αλλά αν τα καύσιμα για αυτά τα αεροσκάφη περνούν από την Τουρκία, όλοι θα πρέπει να καθίσουν και να το ξανασκεφτούν. Θα λέμε και ότι αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι λάθος και ταυτόχρονα θα τους στέλνουμε καύσιμα. Υπάρχει μια αντίφαση εδώ. Η αποστολή πετρελαίου πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Το Ισραήλ, συνέχισε, επιβιώνει χάρη στη βοήθεια που του παρέχουν οι ισλαμικές χώρες, και κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τις βάσεις Kürecik και Incirlik.

Το πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν…

Το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν, μεταφέρεται από τον αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν (BTC), ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2006, διαμέσου της Μεσογείου στην παγκόσμια αγορά. Το μήκος του BTC είναι περίπου 1.700 χιλιόμετρα.

Οι εταίροι του αγωγού είναι οι BP, SOCAR, MOL, Equinor, Turkish Petroleum Corporation, Eni, TotalEnergies, ITOCHU, INPEX, ExxonMobil και ONGC Videsh.

Το πετρέλαιο μεταφέρεται μέσω του αγωγού BTC από τον τερματικό σταθμό Sangachal κοντά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού στο λιμάνι Ceyhan, περνώντας από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία.

Το πετρέλαιο αυτό παραδίδεται στη συνέχεια σε αγοραστές στην παγκόσμια αγορά μέσω δεξαμενόπλοιων. Το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε περίπου 1 εκατομμύριο 21 χιλιάδες 917 τόνους αργού πετρελαίου και προϊόντων αργού πετρελαίου στο Ισραήλ τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Το πετρέλαιο αυτό μεταφέρθηκε στο Ισραήλ με δεξαμενόπλοια από το Ceyhan.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές με το Ισραήλ έχουν σταματήσει «μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την αδιάλειπτη και επαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar είχε δηλώσει ότι η μεταφορά μέσω του BTC πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας στην οποία η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Ο Bayraktar είχε πει συγκεκριμένα : «Το καθήκον μας είναι να μεταφέρουμε το πετρέλαιο στο Ceyhan και να διασφαλίσουμε ότι θα φορτωθεί από εκεί, το σε ποιους προορισμούς θα πάνε τα πλοία δεν είναι δική μας ευθύνη».

Γιώργος Σκορδίλης

#Ερντογάν #ΤΟΥΡΚΙΑ #Ισραήλ
Keywords
Τυχαία Θέματα