Ομόλογα: Πάνω από 4% το ελληνικό 10ετές, δια... στόματος Λαγκάρντ

17:41 9/6/2022 - Πηγή: Reporter

Αν και αναμενόμενες, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το τέλος του προγράμματος της αγοράς ομολόγων και της αύξησης των επιτοκίων, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στις αγορές. Τα ομόλογα της Ευρωζώνης δέχονται ισχυρές πιέσεις και φυσικά τα ελληνικά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε βέβαια πως αν χρειαστεί θα καλύψει τα ομόλογα όλων των κρατών, κάνοντας μάλιστα και ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα,

ωστόσο, αυτό δεν καλύπτει τις αγορές.

Οι αποδόσεις εκτινάσσονται στα ύψη:

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους έσπασε το φράγμα του 4%, φτάνοντας έως και το 4,105% στον απόηχο της ανακοίνωσης της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για αύξηση 12 μονάδων βάσης σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, η οποία και οδηγεί την απόδοση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού προβληματίζει σίγουρα τον ΟΔΔΗΧ, που έχει προγραμματίσει να αντλήσει έως και 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Μέχρι στιγμής έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ και ασφαλώς είναι δύσκολη η συνέχεια.

Άλμα 12 μονάδων βάσης και για την απόδοση του ισπανικού 10ετούς, στο 2,60%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Ακόμη ισχυρότερες πιέσεις για το ιταλικό 10ετές με την απόδοσή του να εκτινάσσεται κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,66%.

Από το αρνητικό κλίμα δεν μπορούν να ξεφούγουν ούτε τα γερμανικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους ανησυχίας. Η απόδοση του Bund 10ετους διάρκειας κάνει άλμα 9 μονάδων βάσης, στο 1,456% - τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014.

ΕΚΤΟΜΟΛΟΓΑπίεσηΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα