ΟΟΣΑ: Aνάπτυξη 6,7% φέτος στην Ελλάδα,4,8% το 2022- Οι κίνδυνοι

Ανάπτυξη 6,7% φέτος και 4,8% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,9%. Παρόλα αυτά, εντοπίζει κάποιους κινδύνους που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, «καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλάρωσαν τον Απρίλιο του 2021, η οικονομική δραστηριότητα

ανέκαμψε, υποστηριζόμενη από μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο θερινή τουριστική περίοδο. Η κρατική στήριξη και οι επενδύσεις θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της απασχόλησης και της κατανάλωσης. Τα υψηλά επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας πιθανότατα θα περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.

Όμως, η επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της υγείας και οι καθυστερήσεις των επενδύσεων θα έβαζαν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποσύρει σταδιακά μέτρα έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης καθώς εξελίσσεται η υγειονομική κατάσταση, ενώ το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να τονώσει τη δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσω επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, αναβάθμισης ψηφιακών υποδομών και δεξιοτήτων και υποστήριξης των επενδύσεων ιδιωτικών εταιρειών.

Η υλοποίηση της προβλεπόμενης επιτάχυνσης των επενδύσεων θα απαιτήσει την επίλυση των υπολειπόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και των φορολογικών πιστώσεων των τραπεζών και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της απόδοσης του δημόσιου τομέα. Η διατήρηση της ανάκαμψης θα απαιτήσει την ενεργοποίηση των εργαζομένων και την αύξηση των δεξιοτήτων των ενηλίκων για την αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας».

Η Ελλάδα ανέκαμψε ισχυρά μετά την άρση των μέτρων περιορισμού

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι «η οικονομία της Ελλάδας ανέκαμψε έντονα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού από τον Απρίλιο του 2021. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε ανακάμψει στα υψηλά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση καθώς οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά.

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο έφτασαν πάνω από το 60% της αιχμής τους το 2019, ενισχύοντας τα εισοδήματα και υποστηρίζοντας την ανάκαμψη της κατανάλωσης και της απασχόλησης.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 9,9% μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2021.

Αν και η υγεία των τραπεζών βελτιώθηκε καθώς οι τράπεζες εκκαθάρισαν το 38% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2021, μειώνοντας το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20,3%, οι νέοι δανεισμοί στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκαν. Τρεις οργανισμοί αναβάθμισαν την αξιολόγησή τους για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ώστε να είναι κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο 3,4% τον Οκτώβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο στο 0,2%».

Οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιταχυνθούν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,3% και 4,4%, αντίστοιχα, από 14% και 2,1% εφέτος. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν 14,2% εφέτος και 13% το επόμενο έτος.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί εφέτος στο 14,6% από 16,3% πέρυσι, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά και το 2022 στο 12,9%.

Οι κίνδυνοι

Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να περιορισθούν λόγω της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 3,1% σε μέσα επίπεδα έναντι 0,4% φέτος και ο δομικός πληθωρισμός - που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού - να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.

«Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης εν όψει των συνεχιζόμενων μετωπικών ανέμων και της αβεβαιότητας. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συνέβαλε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, όπως των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ για τομείς, όπως η διασκέδαση, θα ενίσχυαν τον αντίκτυπό τους».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 9,6% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022, ενώ για το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι κορυφώθηκε πέρυσι στο 206,3% του ΑΕΠ και ότι θα μειωθεί φέτος στο 192% και περαιτέρω στο 180,6% το 2022 και στο 174,6% το 2023.

Ο Οργανισμός συνιστά την εστίαση σε ενεργητικά προγράμματα στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση, την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, όπως την περαιτέρω πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ευρωστίας των τραπεζών. «Η εφαρμογή ενός περιεκτικού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή -που επηρεάζει ήδη την Ελλάδα - και τον μετριασμό της θα είναι επιτακτική για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», επισημαίνει.

ΟΟΣΑΕΛΛΑΔΑανάπτυξηΑΕΠπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα