ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023

12:22 7/6/2023 - Πηγή: Reporter

Κατά 2,2% αναμένεται να αυξηθεί το 2023 το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας, και κατά 1,9% το 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις.

Παράλληλα, ο οργανισμός σημειώνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπει να παρουσιάσει

επιβράδυνση βραχυπρόθεσμα, ενώ η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει ισχυρή.

Συνεχίζοντας, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ο βασικός πληθωρισμός μετριάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο έχει αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος, καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών. Η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι θα κινηθεί στο 3,9%.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομία της Ελλάδας συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά παρά τους αντίθετους ανέμους. Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή το δ’ τρίμηνο του 2022 παρά την αύξηση του κόστους των επενδύσεων και την αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 για να φθάσει κοντά στα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδα τον Απρίλιο, ενώ οι προσδοκίες των διευθυντών αγορών τον Απρίλιο έδειξαν ότι η ζήτηση διευρύνεται.

Η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται το δ’ τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, και παρά τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε το 2023, καθώς η οικονομία προσκρούει σε περιορισμούς δυναμικότητας. Οι μισθοί επιταχύνθηκαν και τον Απρίλιο του 2023 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,4%, μετά από αυξήσεις περίπου 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι διαταραχές του ενεργειακού και άλλου παγκόσμιου εφοδιασμού, που ενισχύθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αμβλύνονται. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης για τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 27,9% από την κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023.

Για την αντιμετώπιση πιθανών ενεργειακών διαταραχών τον επόμενο χειμώνα, η Ελλάδα συνέχισε να αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα μέσω συμφωνιών με γειτονικές χώρες, για παράδειγμα τη Βουλγαρία, και επεκτείνει την ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα spreads των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί: τα spreads των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 130 μονάδες βάσης στα τέλη Μαΐου 2023 από το μέγιστο επίπεδό τους τον Οκτώβριο του 2022.

ΟΟΣΑανάπτυξηΕΛΛΑΔΑπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα