ΟΠΑΠ: Ανάπτυξη με οδηγό τη στρατηγική Fast Forward

Το 2023 και το ξεκίνημα του 2024 συνιστούν μια ιδιαίτερα δυναμική περίοδο για τον ΟΠΑΠ, την κορυφαία εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward, η οποία εστιάζει και στη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας διασκέδασης των πελατών,

τόσο στο retail, όσο και στο online κανάλι.

Ισχυρές επιδόσεις και σημαντική ανταμοιβή για τους μετόχους

Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών αυτών είναι ξεκάθαρα τόσο στις οικονομικές επιδόσεις, όσο και στην ανταμοιβή των μετόχων της εταιρείας. Χαρακτηριστικά, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του 2023 ξεπέρασαν το ορόσημο των €2 δισ., ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €744,9 εκατ. σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΠΑΠ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ενέκρινε τη διανομή συνολικής ανταμοιβής (μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου) ύψους €1,85 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η απόδοση αυτή είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Με δυναμικές επιδόσεις και οργανική ανάπτυξη ξεκίνησε όμως και το 2024. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α΄ τριμήνου ανήλθαν στα €549,7 εκατομμύρια (+4,2% ετησίως). Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €190,3 εκατομμύρια, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα €113,3 εκατομμύρια.

Στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου σε αναλυτές, η διοίκηση του ΟΠΑΠ σημείωσε ότι οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της εταιρείας συνέχισαν να αποδίδουν καρπούς, με το online κανάλι να καταγράφει ισχυρή δραστηριότητα και το retail κανάλι να ενισχύει περαιτέρω τη θέση του, χάρη στη βελτίωση των προτάσεων της προς τους πελάτες και στην προώθηση καινοτομιών.

Retail

Καταλύτη για τις επιδόσεις του retail δικτύου αποτελεί το πρόσφατο λανσάρισμα του Eurojackpot και η συνολικά επιτυχημένη ανανέωση του χαρτοφυλακίου παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω κληρώσεων.

Το Eurojackpot, το πανευρωπαϊκό παιχνίδι που μοιράζει κέρδη έως €120 εκατομμύρια στην πρώτη κατηγορία, έγινε διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, το νέο παιχνίδι καταγράφει ένα δυνατό ξεκίνημα, σε αυτό το αρχικό στάδιο, οδηγώντας σε επιπρόσθετο GGR και δίνοντας ώθηση και στα υπόλοιπα παιχνίδια που διεξάγονται μέσω κληρώσεων.

Συνολικά, η έλευση του Eurojackpot και η επανατοποθέτηση του ΛΟΤΤΟ (ως παιχνιδιού μηνιαίων καταβολών) και του ΤΖΟΚΕΡ (με εξαιρετικά ενισχυμένα έπαθλα στη δεύτερη κατηγορία κερδών), έχουν τύχει ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από υπάρχοντες και νέους πελάτες, με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να εκφράζει την αισιοδοξία της για τις μελλοντικές επιδόσεις τους.

Περαιτέρω, ο ΟΠΑΠ έχει προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση παραδοσιακών παιχνιδιών και την αναβάθμιση της retail εμπειρίας των πελατών. Στη βάση αυτή, έχει ανανεωθεί η προϊοντική οικογένεια των «7αριών» του ΣΚΡΑΤΣ, έχουν εισαχθεί νέα virtual παιχνίδια στο Πάμε Στοίχημα και πραγματοποιούνται ειδικές προωθητικές ενέργειες για τα καταστήματα PLAY. Άλλη μια πρωτοβουλία που ξεχώρισε ήταν η ειδική έκδοση του Λαϊκού Λαχείου, που κλήρωσε ως μεγάλο έπαθλο ένα σπίτι αξίας €400.000, στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, οι πελάτες έχουν αγκαλιάσει το OPAP Store App, τον βασικό πυλώνα για την ψηφιοποίηση του retail καναλιού, που διατηρεί την ισχυρή δυναμική του και σημειώνει αύξηση στη βάση ενεργών παικτών.

Online κανάλι

Το online κανάλι συνεχίζει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για τον ΟΠΑΠ. Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2024, η iLotteryπλατφόρμα Opaponline.gr, η οποία έκλεισε πρόσφατα ένα χρόνο παρουσίας στην αγορά, σημειώνει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, ενώ οι επιδόσεις των παιχνιδιών online casino ενισχύθηκαν σημαντικά για ένα ακόμη τρίμηνο.

Επιπλέον, η online πρόταση του ΟΠΑΠ έχει εξελιχθεί περαιτέρω, με την εισαγωγή των καινοτόμων προγραμμάτων loyalty PS REWARDS (για τους παίκτεςonlineαθλητικού στοιχήματος) και iLottery MyREWARDS (για τους παίκτες της iLottery πλατφόρμας).

Τα νέα προγράμματα loyalty συμβάλλουν στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες και της παικτικής δραστηριότητας. Ακόμη, στο Pamestoixima.gr, είναι πλέον διαθέσιμα νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές βελτιώσεις, που ενισχύουν την εμπειρία των παικτών. Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση του ΟΠΑΠ εκφράζει την άποψη ότι η εταιρεία είναι κατάλληλα τοποθετημένη για άλλη μια επιτυχημένη χρονιά, στρέφοντας πλέον την προσοχή της στα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού.

Παράλληλα, δηλώνει την προσήλωση της στις υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους, αλλά και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία.

Πρωταθλητής και στην εταιρική υπευθυνότητα

Βεβαίως, οι επιχειρηματικές επιτυχίες του ΟΠΑΠ συνδυάζονται διαχρονικά και με αξιοσημείωτες κοινωνικές δράσεις, που καθιστούν τον Όμιλο πρωταθλητή στην Εταιρική Υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία αναπτύσσεται στους πυλώνες της Υγείας, της Απασχόλησης και τους Αθλητισμού. Παράλληλα, στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από πολυάριθμες δράσεις που στόχο έχουν να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες της. Δέσμευσή, άλλωστε του ΟΠΑΠ είναι να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά της Ελλάδας.

Ανακαίνιση παιδιατρικών νοσοκομείων

Θέτοντας ως προτεραιότητα την Υγεία των παιδιών, ο ΟΠΑΠ υλοποίησε την ανακαίνιση των νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την ελληνική κοινωνία, το οποίο αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, που προσφέρουν τα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΠΑΠ, υλοποιήθηκαν 30 έργα ανακαίνισης, τα οποία καλύψαν συνολική έκταση 14.960 τ.μ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται 23 νοσηλευτικές μονάδες, δυναμικότητας 564 κλινών, που ανταποκρίνονται πλέον στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και προσφέρουν υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου. Ακόμη, εκσυγχρονίστηκαν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης και εξαερισμού, παραδόθηκε σύγχρονος γραφειακός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός και πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αισθητικές παρεμβάσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα ευχάριστο θεραπευτικό περιβάλλον.

Στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας

Στον τομέα της Απασχόλησης, το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward στέκεται δίπλα σε δυναμικές επιχειρήσεις και νέους ανθρώπους, που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Το ΟΠΑΠ Forward έχει βοηθήσει έμπρακτα 81 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις τους και να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν δημιουργήσει 3.067 νέες άμεσες θέσεις εργασίας συνολικά, ενώ υποστηρίζουν 24.023 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης, μέσω συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί.

Παράλληλα, έχουν αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους συνολικά κατά 551 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας δηλαδή κατά μέσο όρο ποσοστιαία αύξηση τζίρου 50% στη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο ΟΠΑΠ Forward, οι συμμετέχουσες εταιρείες λαμβάνουν ολοκληρωμένη καθοδήγηση μέσω ενός δικτύου επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς. Παράλληλα, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τομείς όπως η στρατηγική, η διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, το marketing, οι πωλήσεις και η επικοινωνία.

Παράλληλα, οι εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, δυνατότητα επέκτασης σε διεθνείς αγορές, ενώ παίρνουν μέρος και σε δράσεις δικτύωσης τόσο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όσο και με άλλους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δίπλα στο μέλλον του αθλητισμού

Το πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, το οποίο ξεκίνησε το 2014, αποτελεί μια σημαντική επένδυση στο μέλλον του αθλητισμού. Υποστηρίζει συνολικά 120 ποδοσφαιρικές και 80 ακαδημίες μπάσκετ, σε όλη την Ελλάδα, που αριθμούν συνολικά 25.000 αθλητές και αθλήτριες, ηλικίας 6 έως 13 ετών. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να εμφυσήσει στους νεαρούς αθλητές τις βασικές αρχές του αθλητισμού και να τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι στο μέλλον.

Ως μέλη των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ, τα συμμετέχοντα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου και μπάσκετ λαμβάνουν αθλητικό εξοπλισμό, προπονητικές κατευθύνσεις βάσει διεθνών προτύπων και ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων. Οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών έχουν πρόσβαση σε ειδικό επιστημονικό υλικό για θέματα διατροφής και ψυχολογίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος Sports Academies Online. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, διακεκριμένοι πρώην αθλητές επισκέπτονται τις ακαδημίες και συζητούν με τα παιδιά, τους προπονητές και τους γονείς/κηδεμόνες τους.

«Μαζί για καλό σκοπό»

Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας, που υλοποιεί ο ΟΠΑΠ είναι το πρόγραμμα «Μαζί για καλό σκοπό», μέσω του οποίου οι πράκτορες του δικτύου του ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των περιοχών τους και να προτείνουν αποτελεσματικές δράσεις. Με το πρόγραμμα «Μαζί για καλό σκοπό», του οποίου ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, ο ΟΠΑΠ «έδωσε φωνή» στους συνεργάτες του δικτύου του, ώστε να υλοποιήσουν από κοινού ενέργειες που κάνουν τη διαφορά για τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν 33 δράσεις κοινωνικής προσφοράς, σε 21 νομούς, μέσω των οποίων ο ΟΠΑΠ και οι συνεργάτες τους ενίσχυσαν το έργο τοπικών οργανισμών και φορέων και στήριξαν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Στις 33 δράσεις περιλαμβάνονταν δωρεές τροφίμων, ρούχων, ειδών πρώτης ανάγκης, αθλητικού εξοπλισμού, σχολικού τεχνολογικού εξοπλισμού (διαδραστικοί πίνακες, υπολογιστές, εκτυπωτές, κλπ.), απινιδωτών και φαρμακείων πρώτων βοηθειών, μεταξύ άλλων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, δήλωσε σχετικά:

«Η κοινωνική προσφορά είναι μέρος του DNA του ΟΠΑΠ. Όλα αυτά τα χρόνια, οι συνεργάτες του δικτύου μας συμμετέχουν στις κοινωνικές πρωτοβουλίες του ΟΠΑΠ. Το πρόγραμμα «Μαζί για καλό σκοπό», λοιπόν, είναι ένας ακόμα τρόπος, ώστε να σταθούμε από κοινού στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συμμετείχαν μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα. Δέσμευσή μας είναι ότι οι δράσεις του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων του προς όφελος των πιο ευάλωτων θα συνεχιστούν, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με την ίδια προσήλωση και συνέπεια».

Κοινωνική προσφορά σε όλη την Ελλάδα

Ανάμεσα στα ιδρύματα που ενισχύθηκαν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ήταν το Ορφανοτροφείο Χανίων «Ο Άγιος Νεκτάριος», το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αχαρνών, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας και το συσσίτιο του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό συσσίτιο της Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ προσέφερε ανάλογη στήριξη και σε δομές για ΑμεΑ και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως η Στέγη της ΕΓΝΥΑ (κέντρο κοινωνικής φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία) και ο οργανισμός ΠΛΟΕΣ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών), που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής ένταξης πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στο πλευρό 17 σχολείων, παρέχοντας τους σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και αθλητικό υλικό.

Μεταξύ άλλων, ενισχύθηκαν σχολεία στη Χρυσούπολη Καβάλας, στη Δράμα, στην Κοζάνη, στο Καρπενήσι, στην Κρήτη, καθώς και σε χωριά της Ρόδου, της Αμοργού και της Ολυμπίας. Αθλητικός και ιατρικός εξοπλισμός προσφέρθηκε, επίσης, σε αθλητικούς συλλόγους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ακόμη, δωρεές ιατρικού και ειδικού παραϊατρικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν σε φορείς στη Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο και την Κομοτηνή. Παρόντες στην παράδοση των δωρεών στους φορείς που ενισχύθηκαν ήταν οι κατά τόπους πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι πρότειναν τις συγκεκριμένες δράσεις, βιώνοντας τη χαρά της κοινωνικής προσφοράς και της συμβολής στον τόπο τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου

#ΟΠΑΠ #Fast_Forward #ανάπτυξη #ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Keywords
οπαπ, forward, forward, εταιρεία, ελλαδα, retail, online, ebitda, λοττο, τζοκερ, νέα, play, ιουνίου, opap, store, sports, προσφορες, φαρμακεια, dna, θεσσαλονικη, αμεα, σχολεια, δραμα, κοζανη, κρητη, ολυμπια, μυτιληνη, κομοτηνη, reporter, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, κοινωνια, αποτελεσματα, opap, αθλητικα, αμεα, γωνια, εργαλεια, λοττο, μπασκετ, οροσημο, παιχνιδια, παμε στοιχημα, πλαισιο, προγραμμα, ρεθυμνο, υγεια, ωθηση, dna, αγορα, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, γεγονοτα, γονεις, δυνατοτητα, διοικηση, δυναμικο, ευχαριστο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, εκτυπωτες, εργα, επικοινωνια, εταιρεία, ετων, ιδια, υπηρεσιες, υπολογιστες, θεσεις εργασιας, ιστορικο, καρπενησι, κυκλος, νεα γενια, νοσοκομεια, ξεκινημα, οικογενεια, οφελος, παιδια, παμε, παρουσιαση, περιβαλλον, πινακες, προγραμματα, πωλησεις, ρολο, σεμιναρια, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτι, συγχρονο, χαρα, αγορες, ειδη, εξοπλισμος, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, sports, ομαδες, παιχνιδι, play, reporter, retail, online, θεματα, θεσεις, υγειας, υλικο, ξεκινησε, store
Τυχαία Θέματα
ΟΠΑΠ, Ανάπτυξη, Fast Forward,opap, anaptyxi, Fast Forward