Ουίλιαμς (Fed): Να αυξήσουμε τα επιτόκια πάνω από το 3,5%

Την πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εξέφρασε ο επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης Τζον Ουίλιαμς και «θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα μέχρι να περιοριστεί ο πληθωρισμός», όπως είπε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα πρέπει να οδηγήσει τα επιτόκιά της πάνω από το 3,5% και να μη τα μειώσει καθόλου έως τα τέλη του 2023, για να ασκήσει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό

και να οδηγήσει την ζήτηση σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την περιορισμένη προσφορά, ανέφερε ο Ουίλιαμς.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μεταξύ 2,5% και 3% το επόμενο έτος, τόνισε, κάτι που σημαίνει ότι τα επιτόκια στα επίπεδα του 3% με 3,5% ούτε θα “φρενάρουν”, αλλά ούτε θα δίνουν ώθηση στην οικονομία.

«Θα χρειαστεί να έχουμε περιοριστική πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε σε συνέντευξή του ενώ τόνισε ότι δεν είναι «κάτι που πρόκειται να κάνουμε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να οδηγήσουμε σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό, να εξισορροπήσουμε τη ζήτηση με την προσφορά – και γι’ αυτό θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος», σημείωσε ο Ουίλιαμς.

«Με βάση αυτά που βλέπω από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και από αυτό που βλέπω στην οικονομία, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν να δω την ανάγκη να γίνουν προσαρμογές των επιτοκίων προς τα κάτω», πρόσθεσε.

«Θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσει η Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%», κατέληξε ο Ουίλιαμς.

Τζον ΟυίλιαμςFEDERAL RESERVEπληθωρισμόςαύξηση επιτοκίων
Keywords
Τυχαία Θέματα