Ουκρανικό: Το σχέδιο Τραμπ θα κοστίσει $3 τρισ. στην Ευρώπη

Το σχέδιο Τραμπ για το Ουκρανικό δεν περιλαμβάνει ρόλο για την ΕΕ στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά την υπολογίζει για να... πληρώσει το λογαριασμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι απαιτήσεις του πρόκειται να ωθήσουν το μπλοκ στα όριά του, κοστίζοντας περισσότερα 3 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 έτη.

Μετά την επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ,

Πιτ Χέγκσεθ, εξήγησε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι η κύρια ευθύνη για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας θα πρέπει να πέσει στους ίδιους. Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι η προστασία της Ουκρανίας και η ενίσχυση των δικών τους στρατών θα μπορούσε να κοστίσει στις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου επιπλέον 3,1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια.

Το Bloomberg Economics αξιολόγησε το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας μέσω των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και της άμυνάς της, καθώς και της δημιουργίας μιας αξιόπιστης στρατιωτικής αποτροπής της Ευρώπης έναντι της περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας.

Η ανοικοδόμηση του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών, ανάλογα με την κατάσταση των δυνάμεών της όταν επιτευχθεί μια διευθέτηση και πόσα εδάφη θα χρειαστεί να υπερασπιστούν. Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ανδρών θα κόστιζε περίπου 30 δισ. δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα, αν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα στρατεύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την ενίσχυση των στρατών των μελών της ΕΕ και την αύξηση του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού σε περίπου 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα χρηματοδοτούσε αποθέματα πυροβολικού, συστήματα αεράμυνας και πυραυλικά συστήματα. Θα ενίσχυε τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα προετοίμαζε τους στρατούς της ΕΕ για ταχεία ανάπτυξη και θα οδηγούσε σε μαζική αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Μια τέτοια δέσμευση θα αποκάλυπτε τις τριβές που η ΕΕ αποσιωπά εδώ και χρόνια. Αλλά με ένα αυταρχικό κράτος να απειλεί τα ανατολικά σύνορά της και με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να βασίζονται στον Λευκό Οίκο, το κόστος της αδράνειας θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο. Ορισμένοι ηγέτες και πολλοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποιούν ότι αν οι Ευρωπαίοι αποτύχουν να δημιουργήσουν μια πειστική αποτροπή, τότε ο Πούτιν θα ενισχύσει τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει και τελικά να διαλύσει ακόμη και την ΕΕ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Ο ένας πρόεδρος μετά τον άλλο γνώριζαν ότι η διατλαντική ασφάλεια ωφελεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη», δήλωσε στο Bloomberg ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace. «Φαίνεται ότι ο Τραμπ νομίζει ότι ξέρει καλύτερα. Η ιστορία θα κρίνει αυτή την απόφαση».

Οι δραματικές εξελίξεις αποκάλυψαν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι και για την οποία, αυτή τη στιγμή, είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι.

Η Ρωσία διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό έναντι της Ευρώπης και η πολεμική της οικονομία μπορεί να παράγει οβίδες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό με ρυθμό που υπερβαίνει τις ανάγκες του στρατού για την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τα σενάρια για το μέλλον της Ουκρανίας

Το πιο πιθανό σενάριο για το Bloomberg Economics «βλέπει» τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη να παραμένουν σε εκκρεμότητα για το ορατό μέλλον και υπό τον de facto ρωσικό έλεγχο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες ανταλλαγές εδαφών που θα αφορούσαν ρωσικά εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ που κατακτήθηκαν από το Κίεβο.

Η Ουκρανία θα λάβει κάποιου είδους εγγυήσεις ασφαλείας. Και πολλές από τις διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στο πόσο ισχυρές θα είναι αυτές. Με την ασφάλεια της ένταξης στο ΝΑΤΟ να μην βρίσκεται πιθανώς στο τραπέζι προς το παρόν, οποιαδήποτε υπόσχεση που θα δοθεί σήμερα θα εξαρτηθεί τελικά από τη δέσμευση των μελλοντικών πολιτικών ηγετών.

Αν οι Ευρωπαίοι μπορέσουν να δημιουργήσουν μια καλή γραμμή επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Τραμπ να διατηρήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε τα κράτη της ΕΕ να αυξήσουν γρήγορα τις δικές τους δυνατότητες.

Το ιδανικό σενάριο για το Κίεβο «βλέπει» τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να δεσμεύονται να επέμβουν εάν η Ρωσία αθετήσει τη συμφωνία. Αλλά ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία κάνει ακόμη και ορισμένους από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας επιφυλακτικούς.

Αντ' αυτού, οι σύμμαχοι του Κιέβου θα μπορούσαν να δεσμευτούν για την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και την εκ νέου επιβολή ή την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της.

Αν η ΕΕ μπορέσει να τα καταφέρει όλα αυτά, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, ίσως μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενισχύοντας την ανατολική της πλευρά και αποδεικνύοντας την ανανεωμένη ικανότητα του μπλοκ να επηρεάζει τις χώρες γύρω του.

Στο εφιαλτικό σενάριο για το Κίεβο, ο Τραμπ μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το μέλλον της Ουκρανίας πριν επιτευχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση, διακόπτοντας τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και αφήνοντας τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

#Ντόναλντ_Τραμπ #Βλαντιμιρ_Πούτιν #Βολοντιμίρ Ζελένσκι #Ουκρανία #ΕΕ #ΚΟΣΤΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
oukraniko-to-schedio-trab-tha-kostisei-3-tris-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα