Πακιστάν: Η αργή πορεία της οικονομικής ανάκαμψης

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του Πακιστάν κατά το οικονομικό έτος 2025 στο 3%, καθώς η οικονομία της χώρας παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης με τον πληθωρισμό να πέφτει σε χαμηλό εξαετίας και το χρηματιστήριο να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Ωστόσο, ενώ η νέα πρόβλεψη της Τράπεζας σηματοδοτεί μια

αναθεώρηση προς τα πάνω, το ποσοστό του 3% προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις. Από τη μία, αντανακλά την αυξανόμενη διεθνή εμπιστοσύνη στην οικονομική σταθερότητα του Πακιστάν και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταματήσει την “ελεύθερη πτώση”. Από την άλλη, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης 3%, αν και αποτελεί βελτίωση, απέχει πολύ από το να είναι επαρκής για μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες προκλήσεις. Υπογραμμίζει, δε, την ανάγκη για μια στιβαρή, ολοκληρωμένη στρατηγική για την απελευθέρωση μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο τεύχος του Νοεμβρίου 2024 υπό τον τίτλο «Μηνιαία οικονομική ενημέρωση και προοπτικές» το Υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν έδωσε ένα συγκρατημένα αισιόδοξο τόνο, υπογραμμίζοντας τη βιώσιμη ανάκαμψη σε όλους τους τομείς. Οι δείκτες που παρουσίασε το Υπουργείο είναι ενθαρρυντικοί, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία του Πακιστάν έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Μπορεί αυτή η εύθραυστη ανάκαμψη να μεταφραστεί σε βιώσιμη, χωρίς παλινδρομήσεις, ανάπτυξη;

Η μετριοπαθής πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 3% αποκαλύπτει τις χρόνιες οικονομικές αδυναμίες του Πακιστάν. Γειτονικές χώρες, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, τρέχουν μπροστά με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν σταθερά το Πακιστάν. Η Ινδία, για παράδειγμα, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,3% το 2025, ενώ το Βιετνάμ συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό 6,5%, δίνοντας ώθηση στην οικονομία απ’ τις εξαγωγές και την ενσωμάτωσή του στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Παρόλο που οι διεθνείς εγκρίσεις – όπως η αναβάθμιση από την ADB – μπορεί να τονώσουν το ηθικό της χώρας, το Πακιστάν δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στη δημοσιονομική εξυγίανση και τα διεθνή δάνεια για να επιτύχει μία μακροπρόθεσμη ευημερία. Διαρθρωτικά ζητήματα, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα της γεωργίας, η υπανάπτυκτη βιομηχανική ικανότητα και η ανεπαρκής ψηφιακή οικονομία, εξακολουθούν να επιβαρύνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας.

Ο γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις λόγω των κλιματικών σοκ, με τις περσινές πλημμύρες να επηρεάζουν τις αποδόσεις βαμβακιού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες και βιώσιμες πρακτικές. Παρομοίως, η άνιση ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα, που χαρακτηρίζεται από αρνητική ετήσια ανάπτυξη στη μεταποίηση μεγάλης κλίμακας, αναδεικνύει την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως οι επιδοτήσεις ενέργειας και τα κίνητρα μεταποίησης με προστιθέμενη αξία.

Ένα εξόφθαλμο κενό στη στρατηγική οικονομικής αναζωογόνησης του Πακιστάν είναι η ψηφιακή οικονομία. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2024, το Πακιστάν επέβαλε μέτρα κατά αρκετών εφαρμογών και πλατφορμών, ενώ αναφέρθηκαν χαμηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζει την αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 8,7 % κατά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου, φτάνοντας τα 10,5 δισ. δολάρια. Αν και πρόκειται για θετική εξέλιξη, ωχριά σε σύγκριση με τις επιδόσεις των περιφερειακών ανταγωνιστών. Η οικονομία του Βιετνάμ που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές συνεχίζει να ευημερεί λόγω της στρατηγικής εστίασης σε αγαθά υψηλής αξίας και της ενσωμάτωσης σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ινδία, επίσης, έχει διαφοροποιήσει το εξαγωγικό της χαρτοφυλάκιο, αξιοποιώντας τομείς όπως η τεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι υπηρεσίες.

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των υποδομών, στον εξορθολογισμό των κανονιστικών πλαισίων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και στην ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της καινοτομίας σε επίπεδο βάσης.

Το επίτευγμα της κυβέρνησης στη σταθεροποίηση της οικονομίας αξίζει αναγνώρισης, αλλά η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ευημερία. Ο ρυθμός ανάπτυξης 3% αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά υπολείπεται της δυναμικής που απαιτείται για ουσιαστική πρόοδο.

Ο Πακιστανός δημοσιογράφος Faiz Paracha αναφέρει πως οι βασικές προτεραιότητες για την περαιτέρω θετική πορεία περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας της γεωργίας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και των εσόδων από τις εξαγωγές, την αναζωογόνηση της ψηφιακής οικονομίας με την αντιμετώπιση των εμποδίων πρόσβασης στο διαδίκτυο και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος φιλικού προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και τη διαφοροποίηση των εξαγωγών μέσω στοχευμένης στήριξης τομέων υψηλής αξίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα ηλεκτρονικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

#Πακιστάν #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #2025
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πακιστάν,pakistan