Πάνω απ'τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο «δείκτης συνωμοσιολογίας» στην Ελλάδα
Πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο βρίσκεται ο δείκτης συνωμοσιολογίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε βασικά κανάλια παραπληροφόρησης, διάχυσης ψευδών ειδήσεων και πόλωσης.
Αυτό, μάλιστα, έγινε ιδιαίτερα αισθητό εν μέσω πανδημίας, όταν ο κορoνοϊός και τα εμβόλια συνδέθηκαν με κάθε είδους εξωφρενικές απόψεις (από ψευδο-επιστημονικές
Την ίδια ώρα, με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο επιδεικνύει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντίσταση στις θεωρίες συνωμοσίας και στον ανορθολογισμό, είναι το Twitter.
Τα στοιχεία της έρευνας
Οι ερευνητές από 19 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιάννη Θεοχάρη του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «New Media & Society«, ανέλυσαν στοιχεία από 17 χώρες (16 της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, καθώς και το Ισραήλ), τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της πανδημίας.
Εξέτασαν δε, τον ρόλο διαφόρων social media (Twitter, Facebook, YouTube κ.α.) και εφαρμογών όπως το WhatsApp, όσον αφορά τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας.
Η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα -μαζί με τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ- στις χώρες όπου ο «δείκτης συνωμοσιολογίας» βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε αντίθεση με χώρες που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία), ενώ τέσσερις βρίσκονται στον μέσο όρο (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).
Γενικά, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ρέπουν στη συνωμοσιολογία περισσότερο από όλες, οι σκανδιναβικές λιγότερο από όλες, ενώ οι μεσογειακές βρίσκονται κάπου στη μέση (με την χώρα μας να είναι η πιο επιρρεπής στη συνωμοσιολογία στον ευρωπαϊκό Νότο).
Από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν με βάση τρεις συνωμοσιολογικές ερωτήσεις σχετικά με την Covid-19, έτσι ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός που είναι εξαπλωμένες αυτές οι πεποιθήσεις σε κάθε χώρα, η Ρουμανία ήταν με διαφορά «πρωταθλήτρια» συνωμοσιολογίας, η Πολωνία ήταν δεύτερη, η Ουγγαρία τρίτη και η Ελλάδα τέταρτη μαζί με το Ισραήλ.
Ξεχωρίζει (θετικά) το Twitter
Η βασική διαπίστωση της έρευνας ήταν ότι το Twitter έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ότι είναι πιο εστιασμένο στην κατανάλωση ειδήσεων, άρα αντιμετωπίζει αυξημένη κοινωνική πίεση αναφορικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων του, πράγμα που μειώνει τη συχνότητα διάχυσης αναληθών, ανακριβών, ανεπιβεβαίωτων και «εναλλακτικών» (συνήθως ψευδών) πληροφοριών.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν ενθαρρύνουν όλες οι πλατφόρμες στον ίδιο βαθμό τις συνωμοσιολογικές θεωρίες. Στο Twitter π.χ. «το περιεχόμενο που βασίζεται σε τέτοιες θεωρίες μπορεί γρήγορα να απομυθοποιηθεί ή πιθανώς να “πνιγεί” από πληροφορίες καλύτερης ποιότητας ή από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να παρέμβουν για να διορθώσουν γρήγορα την παραπληροφόρηση».
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρήστες του Twitter συνδυάζουν μορφωτικό επίπεδο άνω του μέσου όρου και μεγαλύτερη τάση να ψάχνουν για πραγματικές ειδήσεις, σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες.
Από την άλλη, στο Facebook ή στο WhatsApp, όπου υπάρχουν στενότεροι δεσμοί ανάμεσα στους χρήστες, όπως οικογενειακοί ή φιλικοί, οι χρήστες δεν ελέγχουν στον ίδιο βαθμό τις διακινούμενες πληροφορίες αμφιβόλου περιεχομένου, κάτι που έγινε αισθητό και στην περίπτωση της Covid-19.
Μολονότι ψευδείς ειδήσεις (fake news) κυκλοφορούν συνεχώς στο διαδίκτυο από τότε που αυτό υπάρχει, η πανδημία υπήρξε το κατάλληλο πεδίο για μια εκρηκτική αύξηση τους, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποίησε τον όρο «infodemic» για να περιγράψει αυτή την παράλληλη «επιδημία παραπληροφόρησης».
δείκτης συνωμοσιολογίαςέρευναΕΕΕΛΛΑΔΑTwitter- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέθανε ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ, Στέβαν Γέλοβατς- Ήταν 32 ετών
- Σύβοτα: 45χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα
- Ρόμπερτ Ντόουλ: Πέθανε ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Tι λένε οι έως τώρα μετρήσεις – Προηγείται ο Ανδρουλάκης
- Κύπρος: Γεμίζει με τρυπάνια η ΑΟΖ - Αναμένονται εντάσεις και προκλήσεις
- Super League: Νίκησε τον ΠΑΟΚ ο Ιωνικός
- ΚΙΝΑΛ: Παράταση μιας ώρας στην εκλογική διαδικασία-260.000 ψήφισαν
- Πάπας Φραγκίσκος: Πραγματοποίησε Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής
- ΑΕΚ: Πέθανε ο Στέφαν Γέλοβατς
- Θεία Λειτουργία πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Πάπας Φραγκίσκος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Πάνω απ'τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο «δείκτης συνωμοσιολογίας» στην Ελλάδα
- Πέθανε ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ, Στέβαν Γέλοβατς- Ήταν 32 ετών
- Πρόστιμα 129.050 ευρώ σε 73.524 ελέγχους Covid-19
- Ο Μπακογιάννης τίμησε τον Πάπα
- Η 12η ελληνική αξιολόγηση στην ατζέντα του Eurogroup
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Έσπασε ρεκόρ η συμμετοχή
- Κορονοϊός-Ελλάδα: 79 θάνατοι και 3.526 νέα κρούσματα-715 διασωληνωμένοι
- Deutsche Welle: Eπίθεση Ρωσίας στην Ουκρανία- Ρεαλιστικό σενάριο ή... υστερία
- Πέντε προβλέψεις για τα κρυπτονομίσματα το 2022
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έφυγε από τη ζωή ο Στέφαν Γέλοβατς της ΑΕΚ
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Tι λένε οι έως τώρα μετρήσεις – Προηγείται ο Ανδρουλάκης
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανοιχτές οι κάλπες όπου υπάρχουν ουρές
- Τρενάκι του τρόμου στην ενέργεια: 3+1 ερωτήματα για τις τιμές του 2022
- ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές της εβδομάδας - Αναδρομικά 1,15 εκατ. ευρώ σε κληρονόμους
- Νέα παράταση στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ
- ΑΕΚ: Πέθανε ο Στέφαν Γέλοβατς
- ΚΙΝΑΛ: Δεν θα δοθεί νέα παράταση – Οσοι βρίσκονται στην ουρά θα ψηφίσουν
- Κορωνοϊός: Αύξηση 79% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε Μακεδονία και Θράκη τον Νοέμβριο