Παπαευαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων, διπλή μάσκα και ακορντεόν

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε την Παρασκευή (12/2) στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ότι έχουμε αύξηση στο μέσο όρο των κρουσμάτων, καθώς ανήλθαν το τελευταίο διάστημα σε 11 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί

είναι μεγαλύτερος.

Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, «δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν».

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Πρόσθεσε δε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ- είναι περίπου 45.000 την ημέρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Αναφερόμενη στις προσεχείς ημέρες, τόνισε ότι «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος μας, θα μας δυσκολέψει, θα μας κλείσει στα σπίτια μας», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί». Η ίδια σημείωσε ότι λόγω του ότι λόγω κακοκαιρίας θα μείνουμε στα σπίτια «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά», καλώντας τους πάντες να προστατεύσουν τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Αναφέρθηκε στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της. «Δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά να τη φοράμε σωστά», είπε,.

Η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι η μέθοδος του «ακορντεόν» μας κουράζει και μας προκαλεί ανασφάλεια, «αλλά εξαρτάται από τον καθένα μας πότε θα ανακάμψουμε». «Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός», κατέληξε.

Παπαευαγγέλουμάσκαακορντεόν
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα