Παρακολουθήσεις: «Άναψαν τα αίματα» στην Εξεταστική- Διάσταση απόψεων ΑΔΑΕ- ΕΥΠ

Έντονη ήταν η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων την Τρίτη (20/9), καθώς οι καταθέσεις προκάλεσαν αντιδράσεις.

Πρώτος κατέθεσε, ο νέος πρόεδρος της ΕΥΠ, κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε νόμιμες όλες τις παρακολουθήσεις και είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ

για να ενημερωθεί. Βέβαια, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορούσε να γίνει, με δεδομένο ότι το απαγορεύει ο νόμος από το 2021.

Στην αναφορά αυτή στάθηκε και η κα. Ε. Λιακούλη, Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία είπε πως "ο κ. Δεμίρης γκρέμισε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ να ενημερωθεί, αλλά πρόκειται για μία καινοτομία, δηλαδή στην ουσία μία πατέντα του κ. Μητσοτάκη".

Σχετικά με τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη είπε πως "δεν γνωρίζει αν θα μπορούσε και αν του επιτρέπεται να πει τον πραγματικό λόγο της παρακολούθησης".

Η κατάθεση Δεμίρη προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να τονίζει πως «ο κ. Δεμίρης πιστός στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και στη σημερινή του εξέταση συνέχισε να αντιτάσσει στην Εξεταστική Επιτροπή το απόρρητο και σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της μαρτυρίας του αλλά και σε ότι αφορά την αποστολή των σχετικών εγγράφων που έχει αιτηθεί η Επιτροπή από την ΕΥΠ», καταγγέλλει ο Δημ. Τζανακόπουλος.

«Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν πρόκειται να αποστείλει κανένα από τα έγγραφά που του έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις και, στην πραγματικότητα, αυτοεξευτελίστηκε με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευτεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα».

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ "άναψε" τα αίματα

Ακόμα πιο πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η κατάθεση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κ. Χρήστου Ράμμου.

Σύμφωνα με πηγές από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ράμμος είπε πως η καταστροφή του αρχείου για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε την ίδια ημέρα που ο τελευταίος έκανε την καταγγελία. Κατά τις ίδιες πηγές, βουλευτής της ΝΔ του είπε “θα τα πούμε μετά”, κάτι που έκανε τον πρόεδρο της Επιτροπής να προειδοποιήσει πως θα λάβει μέριμνα γι΄αυτή τη φράση.

Είπε επίσης πως “σαράντα χρόνια θητείας δεν θα τα χαλαλίσω στη συγκάλυψη υποθέσεων”.

Πηγές από τη ΝΔ ωστόσο σημειώνουν πως ο κ. Ράμμος είπε πως ενημερώθηκε στις 5 Μαΐου για την καταστροφή αρχείων στην ΕΥΠ, ενώ η καταγγελία Ανδρουλάκη έγινε στις 29 Ιουλίου. “Άλλο καταστροφή κάποιων αρχείων και άλλο καταστροφή των αρχείων Ανδρουλάκη”, αντιτείνουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ράμμος, αναφερόμενος στο χρονικό της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, φέρεται να απάντησε ότι δόθηκε στην ΑΔΑΕ έγγραφη δήλωση από τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη πως η διαδικασία κινήθηκε νόμιμα.

Την επίκληση του απορρήτου από την ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ την χαρακτήρισε, πάντως, υπεκφυγή και πρόσθεσε πως εξήγησε στην ΕΥΠ ότι δεν μπορεί να επικαλείται το απόρρητο σε μία Αρχή που από το Σύνταγμα έχει την ελεγκτική αρμοδιότητα.

ΕξεταστικήΒουλήεξεταστική επιτροπήπαρακολουθήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρακολουθήσεις, Άναψαν, Εξεταστική- Διάσταση, ΑΔΑΕ- ΕΥΠ,parakolouthiseis, anapsan, exetastiki- diastasi, adae- efp