Παρακολουθήσεις: Δεύτερος γύρος πολιτικής σύγκρουσης- Οι δύο δρόμοι Μητσοτάκη

Είτε αληθεύει, είτε όχι η λίστα με τα ονόματα που υποτίθεται ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει ξανά... φωτιά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις και οι τόνοι ανεβαίνουν σε ένα προεκλογικό πια περιβάλλον.

Η λίστα με τα ονόματα έβαλε... φιτιλιές και ήδη από το βράδυ του Σαββάτου (5/11) το ζήτημα των παρακολουθήσεων έχει επανέλθει στην επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση βέβαια αμφισβητεί το δημοσίευμα του Documento, κάνοντας λόγο για ανυπόστατες αναφορές, χωρίς αξιόπιστες

πηγές. Ζητά, ωστόσο, από τη Δικαιοσύνη να εξετάσει το ζήτημα και να διαπιστώσει αν έχουν υπόσταση όσα καταγγέλονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, από τη μεριά του, που είχε υψώσει το θέμα πριν καν τη δημοσίευση της επίμαχης λίστας, εξέδωσε μία αιχμηρή ανακοίνωση εναντίον του πρωθυπουργού. Υπογραμμίζει μάλιστα πως διανύουμε κρίσιμες ώρες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Στο... χορό των ανακοινώσεων μπήκε και το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει πως η λίστα που δημοσιεύθηκε είναι σίγουρα μικρότερη από την πραγματική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένα ακόμη δημοσίευμα που επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», έστω κι αν η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “documento”. Απέναντι σε αυτό το δημοσίευμα, η κυνική ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ευρεία χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δικαιώνει την κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησε το ΚΚΕ για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων».

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει πως «το μπαράζ των αποκαλύψεων για το παρακράτος των υποκλοπών που έχει στήσει το καθεστώς της Μητσοτάκης ΑΕ μαζί με την καθημερινή καταστολή και το όργιο των ολιγαρχικών κλοπών σε βάρος των πολλών, καταδεικνύει τι θα πει μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία. Ήρθε η ώρα της Ρήξης».

Ανδρουλάκης καλεί Δικαιοσύνη

Ο άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι αξιοσημείωτο ότι τοποθετήθηκε τελευταίος για το ζήτημα και παρότι δεν υιοθέτησε τη λίστα που δημοσιεύθηκε, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επικαλούμενη το απόρρητο ουσιαστικά φουντώνει τις όποιες φήμες κυκλοφορούν.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε λοιπόν γιατί η Δικαιοσύνη αφήνει την υπόθεση να σέρνεται και ζήτησε να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες έρευνες.

Σε μία πρώτη αντίδραση από το πεδίο της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα καταγγελόμενα.

Θα κληθεί σίγουρα για κατάθεση ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης, αλλά η αντιπολίτευση θεωρεί πως πρέπει επίσης να καταθέσουν και τα πρόσωπα που αποπέμφθηκαν σε πρώτη φάση από το Μαξίμου. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων και ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο τελευταίος αναφέρθηκε και μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο, το οποίο μετά τη λήξη του πήρε και πολιτικές διαστάσεις που ενδεχομένως να έχουν τη σημασία τους.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ενδεχομένως να υπάρξει αίτημα για νέα σύγκληση της Επιτροπής και Διαφάνειας, ενώ το θέμα σίγουρα θα φτάσει και στην Ολομέλεια της Βουλής σε μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.

Είναι βέβαιο πως το θέμα των υποκλοπών άνοιξε διάπλατα ξανά και μέχρι τις εκλογές θα μας απασχολήσει έντονα. Μένει να δούμε αν τελικά θα φέρει και επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων.

Πάντως, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, οι επιλογές δεν μοιάζουν να είναι πολλές για τον Πρωθυπουργό. Είτε θα οδεύσει προς τις εκλογές με βηματισμό αργό και υπό την απειλή συνεχών αποκαλύψεων (σε εισαγωγικά ή όχι), είτε θα προτιμήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να μην περιμένει έως την άνοιξη.

Μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει θα πάρουμε το βράδυ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

παρακολουθήσειςεκλογέςΜητσοτακηςΝΔΣΥΡΙΖΑΑνδρουλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρακολουθήσεις, Δεύτερος, Μητσοτάκη,parakolouthiseis, defteros, mitsotaki