Παραμένει η…αισιοδοξία στις ευρωαγορές- Κέρδη κοντά στο 1% στο άνοιγμα

Άνοδο κοντά στο 1% καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (14/10), με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι θετικό, καθώς πληθαίνουν οι εικασίες ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αναστρέψει τις αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές της πολιτικές.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ αποχώρησε νωρίς από την Ουάσινγκτον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

το βράδυ της Πέμπτης, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για εσπευσμένη επιστροφή στην Αγγλία, καθώς οι υπουργοί συνήλθαν για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό… χάος της χώρας.

Αναφορές την Πέμπτη πρότειναν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακυρώσει τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους 43 δισεκατομμυρίων λιρών που περιλαμβάνονται στον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό» της στις 23 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τις μετοχές και τη λίρα να εκτιναχθούν.

Η Πέμπτη ήταν μια… περιπετειώδης ημέρα για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η αρχική «βουτιά» μετά τα υψηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδωσε τη θέση της σε μια εντυπωσιακή άνοδο στη Wall Street.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν υψηλότερα στις αρχές της προκαταρκτικής διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια σειρά από εταιρικά κέρδη από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα τερματίσει την Παρασκευή τις προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας μηχανισμός υποστήριξης που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες για τη σταθεροποίηση της αγοράς και τη διάσωση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον απόηχο των δημοσιονομικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης.

Στα μάκρο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία κατέγραψε πτώση στο 8,9% τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 9% και ενώ τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 10,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,08% στις 393,34 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,97% στις 12.474,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,08% στις 5.943,13 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,02% στις 6.920,05 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,88% στις 20.962 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,08% στις 7.429,17 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει κέρδη 1,45% στις 5.330,34 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα