Παρουσία Μητσοτάκη-Μπορίσοφ η συμφωνία για τον Σταθμό Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης

Με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας μπαίνουν τη Δευτέρα οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στη συνέχεια πρόκειται να ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου

του και των δύο αντιπροσωπειών.

{https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Ryz3Pvi0jDk&feature=emb_logo}

H συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα από την Ιδρύτρια Μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bulgartransgaz κ. Vladimir Malinov παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Boyko Borissov.

Ταυτόχρονα, υπεγράφη και το νέο Συμφωνητικό Μετόχων της Εταιρείας από τους υφιστάμενους μετόχους, κ. Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments Ltd και ΔΕΠΑ Εμπορίας, την εταιρεία και τον νέο μέτοχο.

Την GasLog εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας, κ. Paul Wogan και την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ι. Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλός της Κ. Ξιφαράς.

Μητσοτάκης: Παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας η Αλεξανδρούπολη

Στόχος είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι να καταστεί η Αλεξανδρούπολη «ενεργειακός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας». Το αέριο από τα τέλη του 2022 αρχές του 2023 θα διοχετεύεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και προς ολόκληρη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και μιλώντας για τη διακρατική σύμβαση ευχαρίστησε τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο έργο προϋπολογισμού 383 εκ ευρώ.

«Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη της απεξάρτησης από ρυπαρές μορφές ενέργειας. Ως το 2028 έχουμε σχέδιο για την απεξάρτηση από το λιγνίτη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και στενότερη συνεργασία με Βουλγαρία στις ΑΠΕ».

Σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά οφέλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τη διαφοροποίηση των οδών μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη και σημείωσε ότι αυτό θα «ενισχύσει το γεωπολιτικό χαρακτήρα της Αλεξανδρούπολης και θα πολλαπλασιάσει αριθμό ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της» ενώ σε αυτό το σημείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνόκτητη ναυτιλία.

Θα τονώσει η επένδυση αυτή την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, ευημερεί και ολόκληρη η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράμμισε: «Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν αντικείμενο πολέμων. Σήμερα είναι παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας».

Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπη.

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Η συμμετοχή στο έργο της Bulgartransgaz, της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται και αναπτύσσει το δίκτυο και τις υποδομές φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας και στην απόφασή της να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Ταυτόχρονα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του στρατηγικού ρόλου του νέου Σταθμού στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ρευστότητας και πλουραλισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Kωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τη Bulgartransgaz στο έργο. Η σημερινή υπογραφή είναι το επιστέγασμα των συζητήσεων που είχαμε με όλα τα επίπεδα της Βουλγαρικής ενεργειακής διοίκησης σε βάθος χρόνου. Η ένταξη της Bulgartransgaz στο έργο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού καταδεικνύει τον περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και τη σημασία του για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Αποτελεί επίσης μια σημαντική διεθνή επένδυση στη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτό. Γνωριζόμαστε πλέον πολύ καλά με τους νέους μας εταίρους και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για την προώθηση της ενεργειακής ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, υπογράμμισε: «Η επένδυση που κάνει η Bulgartransgaz σήμερα στο έργο του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη, της αγοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την περιοχή. Αυτή θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπη συμπληρώνει την υλοποίηση της ιδέας της βουλγαρικής κυβέρνησης - Balkan Gas Hub».

Ο τερματικός σταθμός για το Υγροποιημένο Φυσικό Αερίο στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜπόικο ΜπορίσοφΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟLNGBulgartransgazΑλεξανδρούπολη
Keywords
Τυχαία Θέματα