Πέφτει ελέω Κίνας το πετρέλαιο- «Πετάει» το φυσικό αέριο

Απώλειες καταγράφουν και την Τρίτη (15/11) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα ανανέωσαν τους φόβους για χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Οι επενδυτές επιδοκίμασαν τις ανακοινώσεις της Κίνας την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει τον αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής μηδενικού COVID για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης ενέργειας, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι τα lockdown

και οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων εξακολουθούν να αποτελούν βασικό καθοδικό κίνδυνο.

«Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις μας υπενθύμισαν ότι μια αλλαγή στην τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο κάθε άλλο παρά επικείμενη είναι», δήλωσε ο Τάμας Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Τα κρούσματα COVID στη χώρα αυξήθηκαν περαιτέρω την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνου, και η αύξηση της παραγωγής εργοστασίων της χώρας επιβραδύνθηκε.

Η επενδυτική τράπεζα JPMorgan μείωσε τις τριμηνιαίες και ετήσιες προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα την Τρίτη λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών της χώρας για τον COVID.

Εν τω μεταξύ, ο OPEC μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2022 για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο, επικαλούμενος τις αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες αυτόν τον χειμώνα συνέχισαν να υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου. Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ την απαγόρευση θα ακολουθήσει η διακοπή των εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου τον Φεβρουάριο.

Οι απαγορεύσεις της ΕΕ στο θαλάσσιο ρωσικό αργό σημαίνουν ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν 1,1 εκατ. bpd, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τρίτη.

Παράλληλα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά περίπου 300.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,45% στα 85,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,28% στα 92,88 δολάρια το βαρέλι.

Διψήφια ποσοστιαία άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται αυτή την εβδομάδα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς… εκτοξεύονται 11,588% στα 126,880 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται πλέον για πτώση της θερμοκρασίας.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,19% στα 1.780,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,37% στα 22,038 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,44% στα 3,8157 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,83% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,041 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 1% στο 1,187 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8771 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόχρυσόςδολαριοχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα