Πέγκας: O Μπουτάρης ήταν η προσωποποίηση της Θεσσαλονίκης που ονειρευόμασταν

Για το πολιτικό- αυτοδιοικητικό έργο του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου με τη δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους», μίλησε αποκλειστικά ο επικεφαλής της, Σπύρος Πέγκας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Αναλόγως έπραξαν όλοι οι εκλεγμένοι με τη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» δημοτικοί

σύμβουλοι, ενώ πέντε λευκές τουλίπες κοσμούσαν το έδρανο του δημοτικού συμβουλίου, όπου τελευταία έπαιρνε θέση ο Γιάννης Μπουτάρης ως δημοτικός σύμβουλος.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και με ονομαστική αναφορά σε όλες και όλους τους αιρετούς συνεργάτες του κατά τη θητεία του ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (2011-2019), ο Σπύρος Πέγκας, ανέφερε μεταξύ άλλων για τον εκλιπόντα Γιάννη Μπουτάρη: «Δεν επεδίωκε την προσωπική προβολή μέσω του αξιώματος του δημάρχου αλλά επιζητούσε την ανάδειξη και προβολή της Θεσσαλονίκης.Ήταν βαθιά δημοκρατικός από άποψη και πίστη, όχι από ωφελιμισμό. Πίστευε στην αξία των συνεργατών που επέλεγε, τους έδινε χώρο και χρόνο.Δεν ήταν τέλειος ο Γιάννης. Ήταν όμως ξεχωριστός και μοναδικός. “Το καλούπι μετά το φτιάξιμο του”, το πέταξε ο Θεός, όπως έλεγε ο ίδιος για τον εαυτό του. Είχε μια μοναδική ικανότητα να οραματίζεται, να βλέπει μπροστά, να εμπνέει. Και είχε μια εξίσου μοναδική ικανότητα να αναγνωρίζει την πτώση ως στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και διαδρομής. Το βασικό του χάρισμα ήταν η γενναιοδωρία του, απέναντι στους ανθρώπους, από τους απλούς επαίτες που τον λάτρευαν μέχρι και εμάς τους συνεργάτες τους. O Κυρ Γιάννης ήταν η προσωποποίηση της πόλης που πάντα ονειρευόμουν να ζήσω. Και μια μέρα άπλωσε το χέρι και μου είπε ‘έλα να τη φτιάξουμε μαζί’».

Συνοπτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Πέγκας για το πλούσιο αυτοδιοικητικό έργο του Γιάννη Μπουτάρη:

-Εξωστρέφεια και συμβολή στη διαμόρφωση ενός κοσμοπολίτικου, ανοικτού, ανεκτικού χαρακτήρα της πόλης, βασισμένο στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της.

-Με τις πολιτικές που εφάρμοσε η Θεσσαλονίκη μπήκε στο προσκήνιο και αναδύθηκε στην παγκόσμια πολιτική, πολιτιστική και τουριστική σκηνή.

-Η γαστρονομία της πόλης ταξίδεψε στον κόσμο.

-Κοινωνική πολιτική: Δημιουργία πάνω από 10 νέων δομών παροχής φροντίδας και αλληλεγγύης για τους αδύναμους και απαξιωμένους της πόλης.

-Προσφυγικό πρόβλημα: Έστησε δομές φιλοξενίας κα φροντίδας και έβαλε το προσωπικό του ηθικό βάρος για την κοινωνική αποδοχή και ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών. Βραβεύτηκε για το έργο του από την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

-Ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη νεολαία και τον εθελοντισμό, διεκδίκηση και κατάκτηση του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» για τη Θεσσαλονίκη, το 2014.

-Πολιτισμός: Η πόλη ανέπνευσε και ενέπνευσε τη δημιουργική κοινότητα, τους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς και βοήθησε την τοπική δημιουργία να βγει στο εξωτερικό, έχοντας την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός και η τέχνη που παράγονται στην πόλη μπορεί να αφήσουν το αποτύπωμά τους και εκτός συνόρων.

-Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Ο τότε αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ κοινοποίησε στο twitter: «Αν θες να δεις πως γίνεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο κοίτα τη Θεσσαλονίκη». Πρόοδος και στα θέματα καινοτομίας με τη δημιουργία του ΟΚ Thess, μιας σημαντικής, δημοτικής προ-θερμοκοιτίδας, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου καινοτομικού οικοσυστήματος στην πόλη.

-Σχεδίασε και υλοποίησε σημαντικές, σύγχρονες αστικές αναπλάσεις οι οποίες άλλαξαν τον τρόπο ζωής των Θεσσαλονικέων. Συνέβαλε με τις ιδέες του σε μία αλλαγή υποδείγματος αστικής βιωσιμότητας και προοπτικής.

-Πρόγραμμα Resilient City: Εφάρμοσε πιλοτικές δράσεις, οι οποίες αποτέλεσαν πρόδρομο μιας ολιστικής, σύγχρονης αντιμετώπισης της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

-Νέος τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του δήμου. Δίδαξε με το παράδειγμα οικονομικού ήθους, ακεραιότητας και χρηστής διοίκησης. Έδειξε ότι είναι εφικτός ο αδιάφθορος, ανιδιοτελής και αποτελεσματικός τρόπος οικονομικής διαχείρισης. Κατάφερε να ορθοποδήσει έναν καταταλαιπωρημένο οικονομικά δήμο.

-Αντιμετώπιζε με ισοτιμία το προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης. Μιλούσε με όλους και τους άκουγε όλους. Ανέδειξε ένα νέο ανθρώπινο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

-Δημιούργησε το εθελοντικό ραδιόφωνο στα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης και τα κατέστησε αξιόπιστα και αδέσμευτα.

-Κατέστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έναν αληθινό θεσμό δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου. Απευθείας μετάδοσή από τα Δημοτικά ΜΜΕ, ομάδες πολιτών έβρισκαν «φωνή» σε κάθε συνεδρίαση.

#ΠΕΓΚΑΣ #ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ #Θεσσαλονίκη
Keywords
Τυχαία Θέματα