Πελαγίδης: Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος

Για τις κινήσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και για την οικονομία της Ελλάδας μίλησε σε συνέντευξή του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πελαγίδης σημείωσε ότι η ΕΚΤ

τήρησε στάση αναμονής στην τελευταία της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και δεν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει συζήτηση για μείωσή τους. Μια τέτοια συζήτηση ίσως γίνει το επόμενο καλοκαίρι, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η τράπεζα θα περιμένει να δει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στους μισθούς, ποιες θα είναι οι συμφωνίες της εργοδοσίας με τους εργαζόμενους, τις μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης και κατά πόσο θα προσαρμοστούν γενικότερα προς τα πάνω οι μισθοί.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξήγησε ότι οι εποχές των πολύ χαμηλών τιμών και των πολύ χαμηλών επιτοκίων έχει παρέλθει και ότι το λεγόμενο «φυσικό επιτόκιο» θα είναι υψηλότερο από ότι ήταν στο παρελθόν.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει αλλάξει η παγκοσμιοποίηση. Τα πράγματα έχουν γίνει πιο ακριβά, Υπάρχει ζήτηση από την Ασία, υπάρχει ενεργειακή κρίση, υπάρχει ανάγκη για την πράσινη οικονομία και την πράσινη μετάβαση. Υπάρχει ανάγκη για εξοπλιστικές δαπάνες παντού, ιδίως στη Δύση».

Η εκτίμηση του κ. Πελαγίδη είναι ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στον επίσημο στόχο του 2% αναμένεται να γίνει το 2025, αλλά έχει σημασία σε ποιο καθεστώς οικονομικής δραστηριότητας θα συμβεί αυτό: Θα έχουμε έναν πληθωρισμό γύρω στο 2% με ανάπτυξη που θα είναι σημαντική ή θα έχουμε στάση της οικονομίας; Ανάλογα με την εικόνα θα κινηθούν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ, είπε.

Δεν επανέρχεται «λιτότητα»

Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα γίνουν στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας της Ε.Ε. ο κ. Πελαγίδης, ο οποίος συμμετείχε στα σχετικά συμβούλια υπουργών με την ιδιότητα του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια των εκλογών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νέο πλαίσιο θα είναι πολύ λιγότερο περιοριστικό από το προηγούμενο και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται ότι θα επανέλθουμε σε συνθήκες της λεγόμενης «λιτότητας».

Υπογράμμισε, όμως, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι ο κόσμος προχωράει και η χώρα μας σε πολλά πράγματα έχει μείνει πίσω. Βλέπουμε, είπε, ότι σε πολλές χώρες, στην Πορτογαλία αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το σχετικό εισόδημα και η αγοραστική δύναμη ανεβαίνει. Στην Εσθονία, όταν εισήλθαν στην Ε.Ε. το εισόδημά τους ήταν το 40% του μέσου όρου, ενώ έχει φτάσει στο 85% τόνισε ο κ. Πελαγίδης.

Θεσμικές αδυναμίες

«Αυτά όλα δείχνουν θεσμικές αδυναμίες στην Ελλάδα οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στο Κράτος, είναι γνωστοί οι τομείς. Πρέπει να μειωθεί η φορολογία της εργασίας. Έχουμε πρόβλημα εκεί. Αυτό θα αυξήσει το εισόδημα, θα αυξήσει το ΑΕΠ, θα αυξήσει τη δαπάνη, θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Πολύ σωστά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που νιώθουν δυνατοί και που βρίσκονται γύρω στα 60 και κάτι να δουλέψουν. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης.

«Βεβαίως εμείς τα τελευταία χρόνια πληρώσαμε παλιές αμαρτίες, δεκτό αυτό. Αλλά τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Έχουμε δρόμο για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Η κυβέρνηση αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα πρέπει να κατανοήσει και να συνεννοηθεί, διότι σε αυτό το σημείο είναι κοινή η μοίρα όλων μας και των παιδιών μας. Δεν είναι ο καθένας μόνος του. Δεν μπορεί να είναι ο καθένας μόνος του», κατέληξε.

ΠελαγίδηςεπιτόκιαΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
pelagidis-chreiazontai-thesmikes-allages-gia-na-kalypsoume-to-chameno-edafos.htm
Τυχαία Θέματα