Περιφέρειες: Ποιες κρίθηκαν, ποιες έχουν δεύτερο γύρο- Τα ζευγάρια

Οι 7 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες της Ελλάδας εξέλεξαν περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή, ενώ στις υπόλοιπες 6 η μάχη θα κριθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Αττική

Η εκλογή κρίθηκε ήδη στην Περιφέρεια Αττικής με τον Νίκο Χαρδαλιά να επικρατεί με ποσοστό 46,5% και τον Γιώργο Ιωακειμίδη του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται

δεύτερος με 15,7%. Έκπληξη η τρίτη θέση του Γιάννη Πρωτούλη του ΚΚΕ.

Κεντρική Μακεδονία

Για τρίτη συνεχόμενη φορά εκλέχθηκε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας και μάλιστα με τεράστιο ποσοστό, που αγγίζει το 60%.

Αξίζει να αναφερθεί πως δεύτερος αναδείχθηκε ο Χρήστος Παπαστεργίου του ΠΑΣΟΚ, που ξεπέρασε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Αβραμόπουλο.

Δυτική Ελλάδα

Μία ακόμη θητεία εξασφάλισε και ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με ποσοστό 58%.

Δεύτερος και εδώ (αν και πολύ πίσω) ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Σκιαδαρέσης, με τον Κώστα Καρπέτα του ΣΥΡΙΖΑ να μένει τρίτος.

Ήπειρος

Στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης γράφει ιστορία, καθώς επανεκλέγεται με ποσοστό 55%. Είναι περιφερειάρχης από το 2011, ενώ από το 2003 έως το 2010 ήταν νομάρχης Ιωαννίνων. Συμπληρώνει δηλαδή 20 χρόνια στο αξίωμα.

Στη δεύτερη θέση εδώ επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με το ΠΑΣΟΚ.

Νότιο Αιγαίο

Και στο Νότιο Αιγαίο δεν υπήρχαν εκπλήξεις, με τον Γιώργο Χατζημάρκο να εξασφαλίζει μία άνετη επανεκλογή.

Ο Νικηφόρος Παπανικόλας του ΠΑΣΟΚ ήταν η έπληξη, καθώς ήρθε δεύτερος με ποσοστό 15% και άφησε πίσω του τη Χρυσούλα Καραγιάννη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στερεά Ελλάδα

Από την πρώτη Κυριακή επανεκλέχθηκε και ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, παρότι πήγε καλά ο Απόστολος Γκλέτσος ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, που εξασφάλισε ποσοστό 25%.

Να σημειωθεί επίσης πως η ΝΔ είχε και «αντάρτη» υποψήφιο, ο οποίος, όμως, έμεινε τρίτος και δεν κατάφερε να στερήσει την επανεκλογή από τον κ. Σπανό.

Κρήτη

Στην Κρήτη ήταν παράσταση για έναν ρόλο με τον Σταύρο Αρναουτάκη να εκλέγεται με ποσοστό – ρεκόρ, κοντά στο 80%.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Αρναουτάκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παίζει χωρίς αντίπαλο και σε αυτές τις εκλογές ακόμα και η ΝΔ επέλεξε να τον στηρίξει αντί να βάλει κάποιον απέναντί του.

Ποιοι πάνε σε β’ γύρο

Οι παραπάνω περιφέρειες, λοιπόν, «καθάρισαν» από την πρώτη Κυριακή. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο σε Πελοπόννησο, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Δυτική Μακεδονία.

Θρίλερ η Πελοπόννησος

Να ξεκινήσουμε από το θρίλερ της πρώτης Κυριακής, που έλαβε χώρα στην Πελοπόννησο, όπου ο υποψήφιος της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός, διεκδίκησε ψήφο-ψήφο το «μαγικό» 43%.

Όλο το βράδυ ήταν στο 42,5%, όπου και τελικά παρέμεινε. Για να εκλεγεί λοιπόν θα πρέπει να επικρατήσει στο β’ γύρο απέναντι στον Πέτρο Τατούλη.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης τερμάτισε δεύτερος με ποσοστό 32,10% και στο β’ γύρο όλα είναι ανοιχτά. Άλλωστε, τους δύο πρώτους ακολουθούν υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Οι ψηφοφόροι τους θα κρίνουν την τελική έκβαση της αναμέτρησης.

Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός τερμάτισε μεν πρώτος, παρά τις πλημμύρες, ωστόσο, δεν πήρε 43%. Έμεινε στο 41% και θα αναμετρηθεί με τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος πήρε 34%, έχοντας στήριξη και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτος ήρθε ο υποψήφιος του ΚΚΕ, το οποίο δίνει γραμμή για αποχή και μένει να δούμε τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του.

Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία «κονταροχτυπιούνται» δύο γαλάζιοι υποψήφιοι. Πρώτος ήρθε ο «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης και στο β’ γύρο θα αναμετρηθεί με τον Γιώργο Κασαπίδη.

Σε ρόλο... ρυθμιστή η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρει ποσοστό 20%.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ανάλογη εικόνα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο Χρήστος Μέτιος που στηρίζει επίσημα η ΝΔ, θα βρει απέναντί του στο β’ γύρο τον «αντάρτη» του κυβερνώντος κόμματος, Χριστόδουλο Τοψίδη.

Ιόνιο

Γαλάζια μονομαχία στο β’ γύρο θα υπάρξει και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η Ρόδη Κράτσα, αν και είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ έμεινε δεύτερη, με πρώτο τον Ιωάννη Τρεπεκλή.

Οι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και πΑΣΟΚ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη της 15ης Οκτωβρίου, καθώς πήραν όλοι αξιομνημόνευτα ποσοστά.

Βόρειο Αιγαίο

Τέλος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει προβάδισμα με 40% στο βόρειο Αιγαίο και αντίπαλο στο β’ γύρο τον ισχυρό στην περιοχή ανεξάρτητο υποψήφιο (προερχόμενο από τη ΝΔ), Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

Το ΚΚΕ ήρθε τρίτο με 13,5%, ενώ η υποψήφια με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τέταρτη με ποσοστό 11,29%. Οι ψηφοφόροι τους ασφαλώς και θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.

Στις 15 Οκτωβρίου έξι περιφέρειες αναζητούν περιφερειάρχη, ώστε να πάρει και ο χάρτης την τελική του μορφή.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

περιφερειεςεκλογέςΕΛΛΑΔΑχάρτηςΥΠΟΨΗΦΙΟΙΝΔΣΥΡΙΖΑΠασοκ
Keywords
Αναζητήσεις
perifereies-poies-krithikan-poies-echoun-deftero-gyro--ta-zevgaria.htm
Τυχαία Θέματα