Πετρέλαιο: «Καμπανάκι» ΙΕΑ στον ΟΠΕΚ+ για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε σήμερα (12/6) ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης από τώρα έως το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πρωτοφανή επίπεδα και ενδεχομένως ανατρέποντας τη διαχείριση της αγοράς από τον ΟΠΕΚ+.

Ο Οργανισμός ουσιαστικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον ΟΠΕΚ+ για τη διαχείριση της αγοράς τονίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί στον κόσμο ίσως χρειαστεί να ευθυγραμμίσουν

τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές.

Στην τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την αγορά, ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης της ενέργειας δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης, προτού τελικά φθάσει στην κορύφωσή της κοντά στα 106 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030. Αυτό είναι από λίγο πάνω από τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.

Ταυτόχρονα, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η συνολική παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα εκτοξευθεί σε σχεδόν 114 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030 – δηλαδή 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως πάνω από την προβλεπόμενη παγκόσμια ζήτηση. Αυτό θα οδηγήσει σε επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν – εκτός από το αποκορύφωμα των lockdown επί κορονοϊού το 2020.

Προειδοποίησε, σύμφωνα με το CNBC, ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές πετρελαίου και τις οικονομίες των παραγωγών του ΟΠΕΚ+.

«Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία χάνει την ορμή της, οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν και η δομή της οικονομίας της Κίνας μετατοπίζεται, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και πρόκειται να φθάσει στο αποκορύφωμά της έως το 2030», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.

«Οι προβλέψεις αυτής της έκθεσης, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, δείχνουν ένα σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς που αναδύεται αυτή τη δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι επιχειρηματικές στρατηγικές και τα σχέδιά τους είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα», πρόσθεσε.

Η έκθεση έρχεται καθώς οι χώρες προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με τη δυναμική που αναπτύσσεται πίσω από τις καθαρές τεχνολογίες και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό έχει παραμείνει στο 80% εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, αν και αναμένει ότι αυτό θα μειωθεί στο 73% περίπου μέχρι το 2030.

Περαιτέρω μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις προηγμένες οικονομίες

Παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, ο ΔΟΕ σημείωσε ότι, ελλείψει ισχυρότερων μέτρων πολιτικής ή αλλαγών στη συμπεριφορά, η ζήτηση αργού αναμένεται να είναι ακόμη κατά περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη έως το 2030 από ό,τι το 2023.

Είπε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ζήτηση από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, καθώς και από τους τομείς των αερομεταφορών και των πετροχημικών προϊόντων.

Στις προηγμένες οικονομίες, ωστόσο, ο ΔΟΕ αναφέρει ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι σε πτωτική πορεία εκτιμώντας ότι θα φτάσει κάτω από τα 43 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2030, από σχεδόν 46 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι. Εκτός από την πανδημία της Covid-19, ο ΔΟΕ δήλωσε ότι η τελευταία φορά που η ζήτηση πετρελαίου από τις προηγμένες οικονομίες ήταν τόσο χαμηλή ήταν το 1991 (Πόλεμος του Κόλπου).

Σε μια έκθεση-ορόσημο το 2021, η ΔΟΕ είχε προτρέψει να μην αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050.

Τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης επικρίθηκαν ευρέως από αρκετούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, οι οποίοι υποστηρίζουν διπλές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως ότου η πράσινη ενέργεια μπορέσει να καλύψει μονομερώς τις ανάγκες της παγκόσμιας κατανάλωσης.

#Διεθνής_Οργανισμός_Ενέργειας #OPEC+ #παραγωγική_ικανότητα #παγκόσμια_παραγωγή_πετρελαίου #CNBC
Keywords
Αναζητήσεις
petrelaio-kabanaki-iea-ston-opek-gia-to-isozygio-prosforas-zitisis.htm
Τυχαία Θέματα