Πιτσιλής: Υποχρεωτικά από αρχές του 2021 τα ηλεκτρονικά βιβλία

Ενεργοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική πύλη mydata.aade.gov.gr, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής, ενώ ανακοινώθηκε σειρά φορολογικών κινήτρων που θα αξιοποιήσουν

οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ψηφιακή υποβολή παραστατικών.

Όπως ανέφερε στο 22ο Συνέδριο Greek ICT Forum – Infomobility World ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2021, ενώ περιέγραψε και τα κίνητρα που θεσπίστηκαν από την πολιτεία για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τις επιχειρήσεις.

Τα κίνητρα αυτά αφορούν στη μείωση του χρόνου της επιστροφής ΦΠΑ, στη μείωση του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και στο διπλασιασμό της φορολογικής ωφέλειας.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ακόμα ότι παρατάθηκε μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου η προθεσμία για την προσαρμογή όλων των ταμειακών μηχανών, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να συνδέονται online με την ΑΑΔΕ, και σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν αδειοδοτηθεί για παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης οι εταιρείες που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση. Πρόσθεσε επίσης ότι με τα παραπάνω αναμένεται να παύσουν τα πλαστά στοιχεία και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό τα εικονικά στοιχεία.

Αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, για την υλοποίηση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, «ένα έργο που δεν είναι ορατό προς τους πολίτες». Τόνισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας «μέσα από το οποίο υλοποιείται όλη η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου» και χωρίς όπως τόνισε, η πραγματική δυναμική και χρησιμότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων να έχει φανεί ακόμη. Πρόσθεσε ότι μόνο μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2020 οι πράξεις διαλειτουργικότητας μέσα στο Δημόσιο έφτασαν στα 7 εκατομμύρια.

Επίσης στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι δημόσιες συμβάσεις έφτασαν στις 66 χιλιάδες με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, και τόνισε ακόμα ότι «επιταχύνονται σημαντικά όλες οι σχετικές διαδικασίες, μειώνονται τα έξοδα των εταιρειών και του Δημοσίου και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια», ενώ σημείωσε ότι «η πολιτεία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που δημιουργούνται από όλες αυτές τις νέες και υφιστάμενες ψηφιακές διαδικασίες».

Στην καταληκτική συζήτηση της δεύτερης ημέρας του 22ου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World μετείχαν οι: Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Logistics, Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Λακασάς, τ. Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και CEO του Think Tank SEVE, Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND. Στη δεύτερη ημέρα του 22ου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Οι δύο κορυφαίοι παράγοντες των φορολογικών ψηφιακών δομών της χώρας, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο Γεώργιος Πιτσιλής συναντήθηκαν για πρώτη φορά μαζί σε Συνέδριο Πληροφoρικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια η Μελέτη «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, 2016-2018», που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) από την Διευθύντρια του ΕΚΤ, Εύη Σαχίνη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης στατιστικής Έρευνας για την Καινοτομία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, για την περίοδο 2016-2018, που υλοποίησε το ΕΚΤ και η οποία αφορά πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων με 10 απασχολούμενους και άνω, σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Το διήμερο διαδικτυακό συνέδριο παρακολούθησαν ψηφιακά άνω των 1.500 στελεχών και επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ η ανάρτηση των εργασιών του Συνεδρίου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητα και αναγνωσιμότητα των εργασιών του.

ΑΑΔΕΠιτσιλήςGreek ICT Forum – Infomobility World
Keywords
Τυχαία Θέματα