Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ζητά ο Μητσοτάκης

15:25 7/4/2022 - Πηγή: Reporter

Το θέμα της μεγάλης αύξησης των τιμών της ενέργειας που επιβαρύνει τα νοικοκυριά βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη (7/4).

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος, θέτοντας και ζήτημα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ενόψει και των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Μαΐου, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως προσβλέπει «η Επιτροπή -η

οποία έπαιξε πολύ ενεργό ρόλο ετοιμάζοντας μία ιδιαίτερα χρήσιμη εργαλειοθήκη- να προχωρήσει ένα ή δύο βήματα παραπέρα όσον αφορά τη στήριξη στα κράτη-μέλη.

Διότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι αφοσιωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής βιωσιμότητας, επειδή υποφέρουμε ακόμα από την κληρονομιά μιας δεκαετούς κρίσης».

«Δεν είναι βιώσιμο να επιβάλλουμε αυτό το βάρος στους πολίτες μας, ειδικά όταν μιλάμε για τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ουσία, αλλά οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί, εξαπλασιαστεί, δεκαπλασιαστεί σε ορισμένες περιστάσεις. Συνεπώς πιστεύω ότι όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μεγάλη δύναμη ΑΠΕ

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα τη δυνατότητα να αποτελέσει μία μεγάλη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να λειτουργήσει ως σημείο εισόδου του αερίου που προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, του project EastMed, ή και βραχυπρόθεσμα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους.

Και βεβαίως θέλουμε να προχωρήσουμε ενισχύοντας τις διασυνδέσεις. Όπως γνωρίζετε, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ένα έργο το οποίο -κατά την γνώμη μου- θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Ευρώπης, αλλά και μέσω του εργαλείου REPowerEU.

Θεωρώ πως υπάρχουν κι άλλα project που θα έχουν μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα».

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ΜητσοτακηςΣΙΜΣΟΝΕνέργειαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΑΠΕακρίβεια
Keywords
Τυχαία Θέματα