«Πληγώνουν» την ελληνική Ναυτιλία οι «λιγότεροι νέοι στις θάλασσες»

Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία της ελληνικής Ναυτιλίας είναι ο μειωμένος αριθμός των νέων ανθρώπων, οι οποίοι επιλέγουν το επάγγελμα του ναυτικού.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, κατά την παρουσία του στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link, ο CEO της Tsakos Energy Navigation και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πλοιοκτήτες, Νίκος Τσάκος.

Όπως

ανέφερε ο κ. Τσάκος, η παρουσία των νέων ανθρώπων στα πλοία είναι το δομικό χαρακτηριστικό της εγχώριας Ναυτιλίας. «Αν αυτό το χαρακτηριστικό χαθεί, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να διατηρήσει την κυριαρχία της» δεδομένης και της ισχύος των άλλων χωρών, τόνισε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εφοπλιστής στάθηκε στην ανάγκη ανόδου των νέων Ελλήνων σε βαθμίδες στα πλοία, σε διάφορους τομείς, από τη μηχανική μέχρι τη διοίκηση.

Ο ίδιος κατέληξε με ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτοσύνης: «Πρόκειται για μία δύσκολη μάχη, αλλά αισιοδοξώ ότι θα την κερδίσουμε».

«Καμπανάκι» για την επαφή των αυριανών στελεχών με τη θάλασσα

Τον κίνδυνο να χαθεί το «know how» της διαχείρισης από την ελληνική Ναυτιλία ανέδειξε ο Managing Director της εταιρείας διαχείρισης πλοίων, V.Ships, Κώστας Κόντες, σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κόντε, αυτή τη στιγμή πολλά νέα παιδιά, τα οποία αναμένεται να εξελιχθούν στα επόμενα στελέχη γραφείων, «δεν πάνε στις θάλασσες» και η τάση των πλοίων είναι προς την Ασία και άλλες χώρες.

Αν συνεχίσουμε να μη στέλνουμε τα παιδιά μας στα πλοία θα χάσουμε το πολύτιμο πρακτικό κομμάτι επαφής με τη θάλασσα, ανέφερε ο κ. Κόντες και συμπλήρωσε: «Θα δημιουργηθούν διαχειρίστριες εταιρείες στις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Ουκρανία» και όχι στη χώρα μας.

Τι λένε νέοι και ναυτιλιακή κοινότητα

Σε πρόσφατη έρευνα, την διενήργησε το YES Forum, συγκρίθηκαν οι απόψεις νέων ανθρώπων και ναυτιλιακών εταιρειών για ένα εργασιακό μέλλον στον κλάδο.

Όπως προκύπτει από ορισμένες από τις απαντήσεις, οι νέοι θεωρούν δύσκολη την ανεύρεση εργασίας, για την οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζουν σημαντική τη σύσταση από γνωστό. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια, στα οποία βασίζονται οι εργοδότες για να προχωρήσουν σε προσλήψεις, οι νέοι έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την εμπειρία και ακολούθησε η σύσταση. Η ναυτιλιακή κοινότητα συμφώνησε στο θέμα της εμπειρίας, αλλά έθεσε πολύ χαμηλότερα την ύπαρξη γνωριμίας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι οι εκπρόσωποι της Ναυτιλίας βαθμολογούν με μόλις 5,3 στα 10 την τρέχουσα ακαδημαϊκή εκπαίδευση, με 5,8 την ευκολία ανεύρεσης κατάλληλων συνεργατών γραφείου και με 5 την ευκολία ανεύρεσης κατάλληλου προσωπικού για καριέρα στη θάλασσα. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υπάρχει χαμηλή προσφορά για όλες τις ειδικότητες.

Η εκστρατεία της ΕΕΕ

Την κρισιμότητα ενδυνάμωσης της ελληνικής ναυτοσύνης έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση, η Ένωση επιδιώκει να δρομολογήσει εκστρατεία προσέλκυσης νέων ανέργων Ελλήνων στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Γιώργος Γεωργίου

Νίκος ΤσάκοςΚώστας ΚόντεςΝΑΥΤΙΛΙΑελληνική ναυτιλίαναυτοσύνηΘεόδωρος ΒενιάμηςΠλοίαΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα