«Πληρωμένη» απάντηση Βενιζέλου σε Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις
Με αφορμή την αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με δήλωσή του στην οποία αναφέρει ότι «θεώρησε σκόπιμο να αντιταχθεί ο ίδιος προσωπικά ενώπιον της Βουλής στην επιστημονική μου θέση ότι οι βουλευτές (και ως εκ τούτου ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί
Όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός «αποδέχθηκε ανέτως ότι πρέπει να ισχύουν αυξημένες εγγυήσεις για τα δημόσια πρόσωπα και κάλεσε τα κόμματα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του ειδικού πλαισίου» και διατυπώνει τα ερωτήματα: «Με ποια άραγε συνταγματική βάση μπορεί να υπάρχουν ειδικές νομοθετικές προβλέψεις για τα δημόσια πρόσωπα σε απόκλιση από την αρχή της ισότητας που με απλουστευτικό ζήλο επικαλείται;
Με ποια συνταγματική βάση θα προστατευθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ίδιου του πρωθυπουργού έναντι ενός κακού διοικητή της ΕΥΠ που αποσπά εισαγγελική έγκριση να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού αναφέροντας στον εισαγγελέα μόνο τον αριθμό, χωρίς όνομα και χωρίς αιτιολογία;
Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι μια κυβέρνηση μπορεί, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας με την έγκριση ενός ή έστω δυο εισαγγελέων, να θέτει υπό διαρκή παρακολούθηση όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους;
Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν όχι, πώς και πού αυτό θεμελιώνεται συνταγματικά;».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την υπόθεση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής». «Ελπίζω να του έχει γίνει σαφές ότι είναι άλλο ζήτημα η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος με αιτιολογημένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και άλλο η άρση του απορρήτου για λόγους "εθνικής ασφάλειας" που δεν συνιστούν έγκλημα, άρση που γίνεται με αίτημα της ΕΥΠ χωρίς αιτιολογία, συχνά χωρίς μνεία του ονόματος του παρακολουθούμενου και με απλή εισαγγελική διάταξη που δεν αιτιολογείται», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.
Επιπλέον προσθέτει, ότι «στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την τραγική δολοφονία Φύσσα, υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η δικαιοσύνη όφειλε να ενεργήσει αμέσως, όπως και έκανε, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμάρα-Βενιζέλου. Δεν είχαν τεθεί οι βουλευτές της ΧΑ υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκ των υστέρων ήρθη η προστασία των εξωτερικών στοιχείων των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν κάνει μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι, ανάμεσα τους και βουλευτές. Ας μου επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να ξέρω καλύτερα από αυτόν τι συνέβη τότε και τι πρωτοβουλίες πήραμε με τον Αντώνη Σαμαρά».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «κατά το άρθρο 62 Συντ. για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου βουλευτή απαιτείται άδεια της Βουλής με σκοπό τη διερεύνηση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος και πριν την άδεια δεν μπορούν να διενεργηθούν ανακριτικές πράξεις που θίγουν προσωπικά τον βουλευτή ( άρθρο 56 παρ.1 ΚΠΔ), όπως σωματική έρευνα και πολύ περισσότερο πράξεις σχετικές με τα προσωπικά του δεδομένα και τις συνομιλίες του. Εκτός και αν υπάρχει αυτόφωρο κακούργημα.
Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας -και όχι για ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα- επιτρέπεται κατά το άρθρο 19 παρ.1 Συντ. να γίνει από τη δικαιοσύνη και όχι από την ΕΥΠ με απλή έγκριση εισαγγελέα. Πρόκειται για δυσμενές μέτρο που σύμφωνα με τα κριτήρια της νομολογίας του ΕΔΔΑ (κριτήρια Engel) έχει ποινικό χαρακτήρα. Ισχύει συνεπώς το άρθρο 62 Συντ. με τις εγγυήσεις και τις εξαιρέσεις του.
Επιπλέον ισχύει το βουλευτικό απόρρητο του άρθρου 61 παρ. 3 που προστατεύει τις πληροφορίες που παίρνει και δίνει ο βουλευτής.
Τα άρθρα 61 και 62 Συντ. δεν θεσπίζουν προσωπικά προνόμια του βουλευτή και ευρωβουλευτή (του πρωθυπουργού, του υπουργού) αλλά θεσμική εγγύηση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος. Συναφής είναι η διάταξη του άρθρου 49 παρ.1 εδ. β΄ για τον ΠτΔ.
Αλλιώς τι νόημα έχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της ΕΥΠ μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αν η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας; Ή μήπως μπορεί τώρα η ΕΥΠ να παρακολουθεί και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για να ελέγχει τυχόν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις που μπορεί να θίγουν την εθνική ασφάλεια;»
Και καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Παρακαλώ συνεπώς τον κ. Μητσοτάκη αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, πάντως να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας».
Ευάγγελος ΒενιζέλοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕΥΠΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μάχη για μια θέση στο…αεροπλάνο
- Βολές Βενιζέλου κατά Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις: Αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις
- Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν τα έργα από τον δήμο Θεσσαλονίκης για τη διαμόρφωση ελεύθερων δημοτικών πάρκινγκ
- Αιχμηρή ανακοίνωση Ε. Βενιζέλου: Ο κ. Μητσοτάκης να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις
- Τι είναι η γρίπη της ντομάτας που έχει σημάνει συναγερμό στην Ινδία
- Europa: Με Φράιμπουργκ, Ναντ και Καραμπάγκ κληρώθηκε ο Ολυμπιακός
- Ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη - Πάνω από 1.000 ευρώ το ρεύμα στη Γαλλία και τα 800 στη Γερμανία
- Ευάγγελος Βενιζέλος για Μητσοτάκη: Αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, να λαμβάνει υπόψη όσα λέω για τα νομικά
- Bloomberg: Ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ κατηγορούνται για συγκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων
- Από 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις ενίσχυσης για αγροτικό εξοπλισμό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- «Πληρωμένη» απάντηση Βενιζέλου σε Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις
- Κουτσούμπας κατά Μητσοτάκη: Δεν θα ξεφύγετε των ευθυνών σας
- Κόντρα Τσίπρα-Γεραπετρίτη για την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- Τι ειπώθηκε
- Αχτσιόγλου: Ο εγκέφαλος του σκανδάλου παρακολουθήσεων είναι ο κ. Μητσοτάκης
- Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να μηδενίσει ένα ολίσθημα το έργο της ΕΥΠ
- Λιανεμπόριο: Διψήφιο «άλμα» του τζίρου στο β’ τρίμηνο
- Σε κλοιό ενεργειακών απειλών για οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά
- Ελεγχόμενες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο-Στο επίκεντρο η εγχώρια πολιτική επικαιρότητα
- Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών στο χονδρεμπόριο το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτοξεύσει τις τιμές
- Gazprom: Στο 91,4% τα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου
- Ερντογάν: Κανένα έλεος σε αυτούς που προσπαθούν να διχάσουν την Τουρκία
- ΕΟΔΥ: Που θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό το Σάββατο 26/8
- Europa League: Με Καραμπάγκ, Φράιμπουργκ και Ναντ ο Ολυμπιακός
- Κατρίνης για παρακολουθήσεις: Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ είναι χτύπημα στη Δημοκρατία
- Χάρκερ (Fed): «Τα επιτόκια πρέπει να ξεπεράσουν το 3,4%»
- Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Δεν μας αγγίζουν αντιλήψεις αυτοκρατοριών
- Europa: Με Φράιμπουργκ, Ναντ και Καραμπάγκ κληρώθηκε ο Ολυμπιακός