Πληθωρισμός: Γιατί θα διαρκέσει περισσότερο στην Ευρώπη απ’ό,τι στις ΗΠΑ

Όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αναλυτές θεωρούσαν πιο πιθανό να παραμείνει σε υψηλότερο επίπεδο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχουν πλέον ανατρέψει αυτή την εικόνα.

Οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη έχουν πλέον ξεπεράσει εκείνων στις ΗΠΑ

για δύο συνεχείς μήνες, με το χάσμα πιθανότατα να διευρύνθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν ο πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη έφτασε στο 10%, ενώ στη Γερμανία επιταχύνθηκε στο 10,9%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, σε έναν χρόνο από τώρα ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αναμένεται να παραμένει κοντά στο 5%, ενώ στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει ξανά στο 3%.

Η κρίση που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ όσον αφορά στο φυσικό αέριο, οδήγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, συμβάλλοντας στην αύξηση του κόστους ζωής σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να είναι πλέον ευρύτερος καθώς και υψηλότερος εν συγκρίσει με εκείνον στις ΗΠΑ.

Διαφορετική η φύση του πληθωρισμού στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη φαίνεται πως τελικά αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό είδος πληθωρισμού από τις ΗΠΑ, έναν πληθωρισμό που προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων, ενώ στις ΗΠΑ οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην προηγούμενη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων στήριξης και της «σφιχτής» αγοράς εργασίας. Αυτή η διάκριση έχει σημαντικές συνέπειες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές, καθώς και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αυτό, πρακτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι εφαρμόζουν την ίδια γραμμή με τους ομότιμούς τους στις ΗΠΑ, αυξάνοντας γρήγορα τα επιτόκια, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα από τη ρίζα του και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βλάψουν την οικονομία στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Διαφορετική δημοσιονομική πολιτική

Παράλληλα, σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ διακρίνεται αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να προσφέρουν κίνητρα και περαιτέρω στήριξή προκειμένου να μετριάσουν το πλήγμα από τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν αποσύρει τα μέτρα τόνωσης ή δημοσιονομικής στήριξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε παρόμοια τροχιά όσον αφορά στην προσήλωσή τους για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Και οι δύο αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στην τελευταία τους συνεδρίαση, ενώ και οι δύο είναι πιθανό, κατά την άποψη των αγορών, να κάνουν το ίδιο την επόμενη φορά.

«Αυτό που έχουν κοινό οι δύο κεντρικές τράπεζες είναι ότι είναι πολύ εστιασμένες στον πληθωρισμό, σε αυστηρά νούμερα αυτή τη στιγμή», τονίζει ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Institute of International Finance.

«Δεν επικεντρώνονται αρκετά στις υποκείμενες δυναμικές, το προβάδισμα και τις καθυστερήσεις της πολιτικής», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντάς ότι η ζώνη του ευρώ θα διολισθήσει άμεσα σε ύφεση, ενώ οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να την αποφύγουν.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα παρατεταμένο ενεργειακό σοκ

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν ότι «ο βασικός πληθωρισμός είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πέσει στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, εν μέρει επειδή η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποφέρει από ένα μεγαλύτερο σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό».

«Ενώ αναμένουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αμφιβάλλουμε ότι η BoE και η ΕΚΤ θα μπορέσουν να το κάνουν πριν από το 2024», τονίζουν σε ανάλυσή τους.

πληθωρισμόςΕυρώπηδιάρκειαΗΠΑΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα