Ποιος θα ελέγξει την Τεχνητή Νοημοσύνη; Κρίσιμη Σύνοδος στο Παρίσι

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Το ποιος θα την ελέγξει και με ποιους κανόνες θα χρησιμοποιηθεί είναι το μεγάλο διακύβευμα, γι’ αυτό και η Σύνοδος Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι έχει ξεχωριστή σημασία.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, στελέχη επιχειρήσεων και κορυφαίοι επιστήμονες θα συζητήσουν τη Δευτέρα (10/2) και την Τρίτη (11/2) στο Παρίσι για τον τρόπο ανάπτυξης της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας.

Η ΕΕ θέλει αυστηρούς κανόνες, ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται σε επίπεδο κερδών, με εταιρείες της τεχνολογίας να βρίσκονται σε μία ξέφρενη κούρσα ανάπτυξης εργαλείων AI.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς — πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του — θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ως απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ και του Ίλον Μασκ.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα στείλει τον ειδικό απεσταλμένο του, σηματοδοτώντας υψηλά διακυβεύματα για τη συνάντηση.

Οικοδεσπότης της Συνόδου είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και συνδιοργανωτής ο ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Η εκδήλωση στοχεύει να εξετάσει τον τρόπο αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ωφελήσει όλους και να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Από τους συμμετέχοντες ξεχωρίζουν τα ονόματα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, του Καναδού Πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, του CEO του OpenAI Σαμ Άλτμαν, του προέδρου της Microsoft Μπραντ Σμιθ και του CEO της Google Sundar Pichai.

Τα μεγάλα διακυβεύματα

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του ChatGPT, η GEN AI συνεχίζει να κάνει εκπληκτικές προόδους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η τεχνολογία που τροφοδοτεί τα chatbot για όλες τις χρήσεις μεταμορφώνει πολλές πτυχές της ζωής με την ικανότητά της να βγάζει κείμενο, εικόνες ή βίντεο υψηλής ποιότητας ή να εκτελεί σύνθετες εργασίες.

Η σύνοδος κορυφής του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε παράξει μια μη δεσμευτική συμφωνία 28 χωρών για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2024 στη Νότια Κορέα υπήρξε η δέσμευση για τη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων ινστιτούτων ασφάλειας τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση της έρευνας και των δοκιμών.

Η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να είναι στην ημερήσια διάταξη στο Παρίσι, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να αναφέρει τους πιθανούς ακραίους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης.

Αλλά αυτή τη φορά οι διοργανωτές επεκτείνουν τη συζήτηση με περισσότερες χώρες και διευρύνουν τα θέματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Βέβαια, όπως και οι προηγούμενες συνεδριάσεις, αυτή η σύνοδος κορυφής δεν θα παράξει κανένα δεσμευτικό κανονισμό.

«Η σύνοδος κορυφής έρχεται σε μια στιγμή που πολλοί προσπαθούν να τοποθετηθούν στον διεθνή ανταγωνισμό», δήλωσε ενόψει της Συνόδου ο Εμανουέλ Μακρόν: «Πρόκειται για τη θέσπιση των κανόνων του παιχνιδιού. Το AI δεν μπορεί να είναι η Άγρια Δύση», συμπλήρωσε.

Οι προσδοκίες

Οι διοργανωτές εργάζονται για να πείσουν τις χώρες να υπογράψουν μια κοινή πολιτική δήλωση που συγκεντρώνει δεσμεύσεις για πιο ηθική, δημοκρατική και περιβαλλοντικά βιώσιμη τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν. Αλλά δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν σε ένα τέτοιο μέτρο.

Ένας άλλος μεγάλος στόχος είναι η εξασφάλιση συμφωνίας για μια εταιρική σχέση δημόσιου συμφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη. Το Παρίσι επιδιώκει να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και φιλανθρωπικές ομάδες που θα παρέχουν πρόσβαση ανοιχτού κώδικα σε βάσεις δεδομένων, λογισμικό και άλλα εργαλεία για «έμπιστους» παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε επίσης το γραφείο του Μακρόν.

Η ομάδα του Μακρόν θέλει να μετατοπίσει την στόχευση από την ανάπτυξη καλύτερης από την ανθρώπινη τεχνητή νοημοσύνη μέσω καθαρής υπολογιστικής ισχύος και, αντ' αυτού, να ανοίξει πρόσβαση σε δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν την τεχνητή νοημοσύνη να λύσει προβλήματα όπως ο καρκίνος ή ο Long Covid.

Ο παράγοντας Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει ανοιχτά για την επιθυμία του να καταστήσει τις ΗΠΑ την «παγκόσμια πρωτεύουσα της τεχνητής νοημοσύνης» αξιοποιώντας τα αποθέματά τους πετρελαίου και φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσουν την τεχνολογία που «διψά» για ενέργεια.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να ανακαλέσει την εκτελεστική εντολή του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν για προστατευτικά μέτρα κατά της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Τραμπ τα αντικαθιστά αυτά με τη δική του πολιτική τεχνητής νοημοσύνης μειώνοντας τους ρυθμιστικούς φραγμούς και χτίζοντας συστήματα χωρίς «ιδεολογική προκατάληψη».

Η θέση των ΗΠΑ μπορεί να υπονομεύσει οποιοδήποτε κοινό ανακοινωθέν, δήλωσε ο Νικ Ράινερς, ανώτερος αναλυτής γεωτεχνολογίας στο Eurasia Group.

Ο ρόλος της Κίνας

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ στέλνει στην Σύνοδο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Zhang Guoqing, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί έχοντας το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου.

Ο Σι θέλει η Κίνα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς ο Τραμπ αποσύρεται, υποστηρίζει ο Ράινερς.

Η κυκλοφορία του DeepSeek τον περασμένο μήνα κατέπληξε τον κόσμο λόγω της ικανότητάς του να ανταγωνίζεται δυτικούς παίκτες όπως το ChatGPT. Κλιμάκωσε επίσης την ευρύτερη γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την τεχνολογική υπεροχή.

Ο Τραμπ είπε ότι το DeepSeek ήταν ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για την τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ και ο σύμβουλός του για τεχνητή νοημοσύνη Ντέιβιντ Σακς κατηγόρησε την DeepSeek ότι εκπαιδεύει το μοντέλο της σε κλεμμένα δεδομένα OpenAI. Η εφαρμογή DeepSeek chatbot αντιμετωπίζει πλέον έρευνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαγορεύσεις στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια.

Ωστόσο, η άνοδος της DeepSeek, η οποία κατασκεύασε το μοντέλο ανοιχτού κώδικα AI με ένα πολύ μικρότερο κόστος, ευθυγραμμίζει επίσης τα συμφέροντα της Κίνας με τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι διοργανωτές δήλωσαν ότι «η σύνοδος κορυφής στοχεύει στην προώθηση μιας φιλόδοξης στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη», καθώς η πρόοδος στον τομέα έχει καθοδηγηθεί από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο Μακρόν ελπίζει να κάνει χώρο για άλλους, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής startup Mistral, η οποία χρησιμοποιεί επίσης ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

«Το DeepSeek θεωρείται ως ένα είδος δικαίωση αυτής της ιδέας ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να επενδύσετε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε τσιπ και κέντρα δεδομένων», είπε ο Ράινερς.

Διατλαντικές εντάσεις

Να σημειωθεί τέλος πως η ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις Big Tech που εδρεύουν στις ΗΠΑ, να πατάξουν με αντιμονοπωλιακές κυρώσεις στη Google, την Apple και τη Meta.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του περασμένου μήνα με «πολύ μεγάλα παράπονα» για τα πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τα φόρο επί των αμερικανικών εταιρειών.

Επίσης, ο κανονισμός της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη συνάντησε αντίσταση από τις εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε πρόσφατα έναν μη δεσμευτικό «κώδικα πρακτικής» για την AI, αλλά ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, δεν θα εγγραφεί.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, που αποσκοπούν στην τυποποίηση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανονισμοί του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών, είναι «ανεφάρμοστες» και το ρυθμιστικό περιβάλλον της ηπείρου «σπρώχνει την Ευρώπη στο περιθώριο», δηλώνουν οι διαφωνούντες με την ΕΕ.

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος και η Σύνοδος θα είναι δύσκολη. Ωστόσο, το διακύβευμα είναι μεγάλο.Η τεχνολογία ΑΙ είναι σπουδαία, αλλά χρειάζεται έλεγχος και σωστή κατεύθυνση. Τα έσοδα που αναμένεται να αποφέρει και η δύναμή της, όμως, θολώνουν τη σκέψη αυτών που καλούνται να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

#τεχνητή_νοημοσύνη #Παρίσι #σύνοδος_κορυφής #ΗΠΑ #Κίνα #Τραμπ
Keywords
Τυχαία Θέματα