Πολιτικές πιέσεις οδήγησαν στην αποτυχία του πρότζεκτ Libra του Facebook

Ο Ντέιβιντ Μάρκους, πρώην επικεφαλής του blockchain εγχειρήματος Libra του Facebook, αποκάλυψε πρόσφατα ότι η αποτυχία της φιλόδοξης πρωτοβουλίας οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικές πιέσεις.

Σε μια αναλυτική ανάρτηση στην πλατφόρμα X, ο Μάρκους χαρακτήρισε την αποτυχία του εγχειρήματος ως «100% πολιτική εξόντωση», αναφερόμενος σε ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων που ουσιαστικά το ανέκοψαν.

Το

Libra, που αργότερα μετονομάστηκε σε Diem, ξεκίνησε από το Facebook το 2019 με στόχο να δημιουργήσει ένα γρήγορο blockchain σύστημα πληρωμών και ένα σταθερό νόμισμα (stablecoin) που θα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις των παγκόσμιων πληρωμών. Πριν την ανακοίνωση του εγχειρήματος, ο Μάρκους και η ομάδα του είχαν αφιερώσει μήνες ενημερώνοντας ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς.

Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση, ο Μάρκους κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας και της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας διετούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των νομοθετών.

Η πολιτική διάσταση και οι ευρύτερες αντιδράσεις

Μέχρι την άνοιξη του 2021, η ομάδα του Libra είχε απαντήσει σε όλες τις βασικές ρυθμιστικές ανησυχίες, όπως ζητήματα οικονομικού εγκλήματος, προστασίας των καταναλωτών και διαχείρισης αποθεματικών. Σχεδιάστηκε μια πιλοτική κυκλοφορία, και ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Federal Reserve εξέφρασαν τη στήριξή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάρκους, το εγχείρημα συνάντησε μια κρίσιμη δυσκολία κατά τη διάρκεια τακτικής συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

Ο Μάρκους ισχυρίστηκε ότι η Γέλεν είπε στον Πάουελ πως η υποστήριξη του Libra θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία». Λίγο μετά, η Fed επικοινώνησε με τις τράπεζες που συμμετείχαν στο εγχείρημα, προειδοποιώντας τες να μην προχωρήσουν. Αυτή η έμμεση πίεση, όπως ανέφερε, οδήγησε ουσιαστικά στη διακοπή του εγχειρήματος.

Ο Μάρκους τόνισε ότι το εγχείρημα δεν σταμάτησε για νομικούς ή ρυθμιστικούς λόγους, αλλά εξ ολοκλήρου για πολιτικούς, μέσω πίεσης στις εξαρτώμενες τραπεζικές δομές. «Η Αμερική, αυτή η χώρα στην οποία μετανάστευσα… συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο για πολιτικούς λόγους», έγραψε.

Το Libra συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως, με οικονομικούς ηγέτες να το χαρακτηρίζουν απειλή για την εθνική κυριαρχία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στην ιδέα ιδιωτικών εταιρειών να δημιουργούν κρυπτονομίσματα, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική εξουσία πρέπει να παραμένει στα χέρια των κυβερνήσεων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νομοθέτες εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέτει για έξι ώρες ενώπιον του Κογκρέσου για το ζήτημα.

Το γενικότερο ρυθμιστικό περιβάλλον επίσης δεν ευνόησε το εγχείρημα. Ένα ρεπορτάζ του Νοεμβρίου του 2021 για τη ρύθμιση των stablecoins προειδοποιούσε ότι ο συνδυασμός ενός εκδότη stablecoin με μια μεγάλη εμπορική εταιρεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική συγκέντρωση οικονομικής εξουσίας.

Αναλογιζόμενος τα γεγονότα, ο Μάρκους έβγαλε σημαντικά διδάγματα από την εμπειρία. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία ενός πραγματικά παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος απαιτεί ένα ουδέτερο, αποκεντρωμένο δίκτυο όπως το Bitcoin, το οποίο πιστεύει ότι έχει καλύτερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Μετά την κατάρρευση του Libra, επισημαίνει το CryptoPotato, πολλά μέλη της ομάδας του συμμετείχαν σε άλλα blockchain εγχειρήματα, όπως τα Aptos και Sui, που χρησιμοποιούν τεχνολογία αναπτυγμένη για το Libra. Ο ίδιος ο Μάρκους ίδρυσε την Lightspark, μια startup που εστιάζει στο Lightning Network του Bitcoin.

#FACEBOOK #Libra
Keywords
Αναζητήσεις
politikes-pieseis-odigisan-stin-apotychia-tou-protzekt-libra-tou-facebook.htm
Τυχαία Θέματα