Πόλος έλξης η Αμερική για τις ελληνικές βιομηχανίες

Όλο και περισσότερους πόντους κερδίζει η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) έναντι της Ευρώπης στη «ζυγαριά» των επενδυτικών κινήσεων από τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Φιλόδοξοι μεν οι κανονισμοί της ΕΕ για το κλίμα, αλλά συνοδεύονται από μπόλικη γραφειοκρατία, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις και δημιουργώντας ένα νέο μεταναστευτικό «κύμα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Του Αριστοτέλη Παππά

Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει ένα άκρως υποστηρικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με αιχμή του δόρατος

το IRA (Inflation Reduction Act), του περίφημου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει κίνητρα για επενδύσεις κυρίως στον τομέα της πράσινης ενέργειας και παρέχει ένα ισχυρό πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων, συνολικού ύψους 369 δισ. δολαρίων, προσελκύοντας όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σε συνδυασμό με το Bipartisan Infrastructure Law (BIL), που προβλέπει 80 δισ. δολάρια για πράσινες υποδομές, το IRA διαμορφώνει ένα συνολικό πακέτο επιχορηγήσεων, ύψους 449 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα, δε, με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το πραγματικό ποσό μπορεί να φτάσει τα 560 δισ. δολάρια, με δεδομένο ότι ορισμένα κίνητρα δεν έχουν πλαφόν.

Στο IRA έχουν ενταχθεί ήδη δύο Έλληνες «παίκτες», με έντονη παρουσία στις ΗΠΑ. Ο λόγος για την Hellenic Cables -αποτελεί τον βραχίονα της Cenergy Holdings στην παραγωγή καλωδίων- και για την τσιμεντοβιομηχανία Titan, οι οποίες θα ενισχυθούν συνολικά με ένα ποσό άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική του ομίλου Viohalco θα επωφεληθεί με φοροαπαλλαγές ύψους 58 εκατ. ευρώ και η Titan θα επιδοτηθεί με ποσά έως και 61,7 εκατ. δολάρια.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ METLEN ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

«Απόβαση» στον γειτονικό Καναδά έχει κάνει η Metlen (Mytilineos), μέσω επένδυσης 1,16 δισ. ευρώ για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων, τη μεγαλύτερη έως σήμερα στην ιστορία της, εξετάζοντας παράλληλα την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στη Βόρεια Αμερική. Η επένδυση θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ, καθώς τα 300 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν από το καναδικό κράτος. Αφορά στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW στην Αλμπέρτα, μία επιλογή που χαρακτηρίζεται ως ιδανική, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία στην περιοχή είναι η υψηλότερη συνολικά στον Καναδά, γεγονός που εγγυάται τη μέγιστη απόδοση των πάρκων. Προβλέπεται ότι θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2026 και θα παράγουν αρκετή ενέργεια για 200 χιλιάδες σπίτια. «Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και νιώθουμε πιο άνετα εκεί απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Αισθανόμαστε τον Καναδά περισσότερο σαν Ευρώπη», δήλωσε στην καναδική «The Globe and Mail» ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ TITAN ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ

Με δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ η Titan, το Roanoke στη Βιρτζίνια και το Pennsuco στην Φλόριντα. Το Roanoke επιλέχθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Η υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, η Titan θα υποστηρίξει το έργο με πρόσθετες επενδύσεις.

Η επιλογή του έργου υπογραμμίζει τη δέσμευση του ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2 στο πλαίσιο του φιλόδοξου στόχου του για την παραγωγή σκυροδέματος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας εναρμονίζεται με τη στρατηγική του Τιτάνα για το 2026 για πράσινη ανάπτυξη, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα που προσφέρει στους πελάτες του, θέτοντας ένα νέο πρότυπο για την κατασκευή γεφυρών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων κρίσιμων έργων υποδομής.

Το έργο αποτελεί μέρος του, ύψους 6,3 δισ. δολαρίων, προγράμματος βιομηχανικής απανθρακοποίησης στις ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Καθαρής Ενέργειας (OCED) του υπουργείου Ενέργειας της χώρας και επικεντρώνεται στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ TITAN AMERICA ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Παράλληλα, η Titan Cement International SA ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ της θυγατρικής, Titan America, αντλώντας κεφάλαια που θα διευκολύνουν την χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης και των επενδυτικών ευκαιριών. Το επερχόμενο IPO αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον όμιλο να αναδείξει τις κρυμμένες αξίες του, καθώς, όπως επισημαίνει, η αμερικανική θυγατρική αναμένεται να αποτιμηθεί υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της μητρικής.

Η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, τις μέσο-ατλαντικές πολιτείες και στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey. Η εισαγωγή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού, αναλόγου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προσφορές εισαγωγής σε χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία δεν θα επιφέρει φορολογική επιβάρυνση στον όμιλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

ΝΕΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ CENERGY

Η θυγατρική της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, με το κόστος να εκτιμάται στα 300 εκατ. δολάρια. Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επένδυσης, η Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project). Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων την ενημέρωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών, ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων, για την προαναφερθείσα μονάδα. Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου, η Hellenic Cables Americas σκοπεύει να προβεί στην αγορά ακινήτου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου. Η νέα μονάδα θα παράγει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΥΣΤΕΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΕ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αναλογούν στο 2,2% του συνολικού ΑΕΠ, την στιγμή που στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό «αγγίζει» το 3,5%. Επιπλέον, μέσα σε μία τριετία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 66% στην ΕΕ, ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 66% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στο φετινό Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημείωσε πως «το μεγαλύτερο μέρος της πράσινης τεχνολογίας δεν αναπτύσσεται στην Ευρώπη, αλλά αλλού. Στις ΗΠΑ και την Κίνα εφαρμόζονται στιβαρές βιομηχανικές πολιτικές και η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει αν θα προσαρμοστεί». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε την ανάγκη «να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουμε και πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί».

Σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου, συζητώντας με τον επικεφαλής της Metlen και πρόεδρο της Eurometaux, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα της γραφειοκρατίας στην ΕΕ και τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. «Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περνούν μία υπαρξιακή κρίση και κινδυνεύουμε να προλάβει η αποβιομηχάνιση την προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό. Ο τρόπος που ήταν δομημένη η ΕΕ ήταν καλός για το 2007. Όμως έχουμε 2024 και τίποτα δεν είναι ίδιο πια. Η Ευρώπη χρειάζεται έναν καινούριο καταστατικό χάρτη», είπε από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος, ασκώντας σφοδρή κριτική στην Κομισιόν. «Έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμία λογοδοσία και μία ενιαία αγορά που αποσυντίθεται, γιατί οι χώρες, βλέποντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αυτονομούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Eurometaux, της ένωσης που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων.

Τέλος, οι δύο επιχειρηματίες χαρακτήρισαν «δομικό» το πρόβλημα της Ευρώπης, θεωρώντας επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός νέου καταστατικού χάρτη, που θα απαντά στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου

#Βόρεια_Αμερική #Reporter_Magazine #ελληνικές_βιομηχανίες #INFLATION_REDUCTION_ACT #IRA #METLEN #TITAN #Cenergy_Holdings
Keywords
Αναζητήσεις
polos-elxis-i-ameriki-gia-tis-ellinikes-viomichanies.htm
Τυχαία Θέματα
Πόλος, Αμερική,polos, ameriki