Πώς εξηγούνται επιστημονικά τα φαινόμενα λειψυδρίας-Προβληματίζει η εικόνα στα φράγματα
H επιστημονική κοινότητα δίνει απαντήσεις σχετικά με τη λειψυδρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη
Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.
«Η λειψυδρία στην Ελλάδα είναι ένα ενδημικό φαινόμενο θα έλεγα, είναι το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού, του διαθέσιμου νερού. Επομένως, η λειψυδρία υπάρχει λόγω της ξηρασίας, αλλά υπάρχει περίπτωση να έχουμε λειψυδρία χωρίς να έχουμε ξηρασία. Πολλές ανατολικές χώρες έχουν έλλειμμα, απλά μας φαίνεται πιο πολύ, όσο συνεχίζονται τα ξηρά και άνομβρα χρόνια», τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου. Ωστόσο διευκρινίζει ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.
Όπως επισημαίνει η κ. Μιμίκου οι ξηρές χρονιές αλλά και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις.
Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού στην τεχνητή Λίμνη Μόρνου και στο φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη - Σε χαμηλά επίπεδα η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία
Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 διαπιστώνεται σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Συγκεκριμένα, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στην Κρήτη, έπειτα από ανάλυση που εφάρμοσε το Beyond EO Centre NOA με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.
Όπως εξηγεί η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ ΕΑΑ παραθέτοντας σχετικούς χάρτες «είναι φανερό ότι και στις δύο περιπτώσεις η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση. Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες».
Από την πλευρά της η σελίδα climatebook λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 διαπιστώνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε ~12.8 km². Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.
«Η έκταση της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης. Σημειώνεται ότι η τεχνητή Λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας», επισημαίνει το climatebook.
Τα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που «χτυπάει» καμπανάκι και για την Αττική.
«Ο Μόρνος έχει φτάσει στο όριο των 700 εκατομμυρίων κυβικών, που σημαίνει ότι τα καμπανάκια έχουν βαρέσει. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα μπορεί να αντέξει με την ίδια κατανάλωση και χωρίς μέτρα άλλα 2 χρόνια δεν ξέρω. Είναι ήδη οριακά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε άλλο ένα τέτοιο έτος χωρίς να σκεφτούμε μέτρα εξοικονόμησης νερού, και κυρίως για το αγροτικό νερό, καθώς το 80% διατίθεται για αγροτική παραγωγή», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μιμίκου.
Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το climatebook και λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η σελίδα από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.6 km², ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε ~9.8 km². Σε σύγκριση με την μέση τιμή από το 2010 η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35-40% μικρότερη.
Όπως εξηγεί ο φυσικός- μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook, Σταύρος Ντάφης, το 2008 που είχαν παρατηρηθεί επίσης φαινόμενα λειψυδρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα νούμερα όσον αφορά την έκταση και τον όγκο νερού που είχαν οι ταμιευτήρες ήταν ακόμη χειρότερα. «Φέτος, αν και δεν έχουμε πλησιάσει ακόμα το 2008, μεσολαβούν ακόμα δύο μήνες σχεδόν μέχρι να αρχίσουν οι βροχές του φθινοπώρου, θα δούμε λίγο χειρότερα νούμερα τους επόμενους μήνες», σημειώνει.
Από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί σχεδόν κάθε μήνα, είναι κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. «Αυτό συμβαίνει κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα, και στην Πελοπόννησο. Εξαιρείται η Κυπαρισσία αλλά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου βρίσκεται κι αυτό σε πορτοκαλί συναγερμό, στο θέμα έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά και ξηρασίας του εδάφους», τονίζει ο κ. Ντάφης και προσθέτει ότι οι δύο καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου επιδείνωσαν αυτή την κατάσταση της ξηρασίας. «Το έδαφος μέχρι τον Μάιο, μέχρι τον Απρίλιο δεν ήταν και τόσο ξηρό σε αυτές τις περιοχές. Συνέβη όμως ξαφνική ξηρασία. Η ξαφνική ξηρασία ξεκινάει όταν έχουμε μία ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας φυσικά, ισχυρότερους από το κανονικό ανέμους και περισσότερες ώρες από το κανονικό ηλιοφάνεια, που ενισχύουν την εξάτμιση. Έτσι καταπονούνται και τα δέντρα μέσω της εξατμισοδιαπνοής, αλλά και το έδαφος χάνει στα πρώτα του εκατοστά αρκετό νερό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάφης.
#Επιστημονική_κοινότητα #λειψυδρία #ΕΛΛΑΔΑ #Φράγματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πλήρης αποκαθήλωση Μενέντεζ, αφαιρούν το όνομά του από δημοτικό σχολείο
- Ιωάννινα: 56 χρόνια μετά την τραγωδία της Πολεμικής Αεροπορίας στην ορεινή Άρτα - Τα συντρίμμια στο βουνό "μάρτυρες" του δυστυχήματος
- Εργατικό δυστύχημα: Νεκρός εργαζόμενος στο ΧΥΤΑ Φυλής
- Γερμανικά τρένα: Το πιο πολυπαιγμένο, αργό ανέκδοτο
- Φοιτητικές κατοικίες: Οι τάσεις στα ενοίκια και τις αγορές – Που κυμαίνονται οι τιμές
- Κόρινθος: Μέτρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα
- "Λαβράκια” φοροδιαφυγής από το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου της Εφορίας
- Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα σε ατμόσφαιρα υψηλής έντασης
- Δημόσιο: Έρχεται νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.100 μόνιμες προσλήψεις – Όλες οι λεπτομέρειες
- Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Η Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» λέει το Ισραήλ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Εκλογές στη Βενεζουέλα: Μαδούρο εναντίον Γκονζάλες
- ΗΠΑ: Ζητείται αντιπρόεδρος για την Καμάλα, προϋπηρεσία επιθυμητή
- Μητσοτάκης: Ελλάδα όπως...Ευρώπη σε μισθούς, θεσμούς και λειτουργία του κράτους
- Πώς εξηγούνται επιστημονικά τα φαινόμενα λειψυδρίας-Προβληματίζει η εικόνα στα φράγματα
- Τραγωδία στον ΧΥΤΑ Φυλής: Νεκρός οδηγός απορριμματοφόρου
- Γερουλάνος:Δήμοι και εθελοντές δείχνουν τον δρόμο για την πολιτική προστασία
- Προσοχή στα κατοικίδιά μας τώρα με τον καύσωνα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Πώς εξηγούνται επιστημονικά τα φαινόμενα λειψυδρίας-Προβληματίζει η εικόνα στα φράγματα
- Μητσοτάκης: Ελλάδα όπως...Ευρώπη σε μισθούς, θεσμούς και λειτουργία του κράτους
- Τραγωδία στον ΧΥΤΑ Φυλής: Νεκρός οδηγός απορριμματοφόρου
- ΗΠΑ: Ζητείται αντιπρόεδρος για την Καμάλα, προϋπηρεσία επιθυμητή
- Εκλογές στη Βενεζουέλα: Μαδούρο εναντίον Γκονζάλες
- Γερουλάνος:Δήμοι και εθελοντές δείχνουν τον δρόμο για την πολιτική προστασία
- Προσοχή στα κατοικίδιά μας τώρα με τον καύσωνα
- Φοιτητικά σπίτια με ενοίκιο έως €350-Η διαθεσιμότητα ανά περιοχή (πίνακες)
- Αντίποινα του Ισραήλ: «Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ»
- Πρωταθλητισμό κάνει η Ελλάδα στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γ. Γεραπετρίτης: "Η δημοκρατία σε ακινησία δεν λειτουργεί διότι δεν παράγει ενέργεια"
- Λίβανος: ΟΙ ΗΠΑ να μεσολαβήσουν στο Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση
- Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν απειλεί με επανάληψη της παραγωγής πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς
- Η μπάλα στο ΠΑΣΟΚ
- Φόβοι για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ βομβάρδισε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο (upd)
- Τιμολόγιο ΓΑΙΑ: Τι είναι και πώς θα βοηθήσει οικονομικά τους αγρότες
- Έφυγαν και οι τελευταίοι αδειούχοι του Ιουλίου – Στο 100% η πληρότητα στα πλοία
- Πούτιν: Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς
- Αύξηση κατά 25% ως προς τις τουριστικές δαπάνες των ξένων ταξιδιωτών για την Ελλάδα
- Renault Twingo: Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα παράγεται