Πώς η μητρική της Temu εκθρόνισε τον γίγαντα Alibaba

Σύμφωνα με αναλυτές, η αξία της PDD και η ανάπτυξη του Temu βοήθησαν την εταιρεία να ηγηθεί στην αρένας του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, κερδίζοντας τη θέση της πιο σημαντικής εταιρείας της χώρας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η PDD Holdings ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας τις μετοχές της 7,5% υψηλότερα και οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από εκείνη της ανταγωνίστριας Alibaba

Group. Οι μετοχές της PDD έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους - με άνοδο 109% - τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η PDD, στην οποία ανήκει και κινεζική εφαρμογή εκπτωτικών αγορών Pinduoduo έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 208 δισ. δολάρια, έναντι 196 δισ. δολαρίων της Alibaba, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η JD.com βρίσκεται στην τρίτη θέση, με κεφαλαιοποίηση 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Πιστεύουμε ότι η κερδοφορία της Temu θα βελτιωθεί γρηγορότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, λόγω της εισαγωγής του μοντέλου «μισής» παράδοσης, σύμφωνα με το οποίο το κόστος logistics επιβαρύνει τους εμπόρους», ανέφερε η Morningstar σε σημείωμά της την Πέμπτη.

«Πιστεύουμε επίσης ότι η εγχώρια πλατφόρμα της PDD θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη θέση της, δεδομένης της ισχυρής αντίληψης των καταναλωτών για την value-for-money τοποθέτησή της», δήλωσε η αναλύτρια της Morningstar, Chelsey Tam, προσθέτοντας ότι η PDD έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις τους, ενώ η JD.com και η Alibaba βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Goldman Sachs, την Παρασκευή, αύξησε την αξιολόγηση της PDD σε «buy» από «neutral», σημειώνοντας τη συνεχή δυναμική ανάπτυξης των διαφημιστικών εσόδων της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς και τις δυνατότητες της Temu.

Η αναβάθμιση έρχεται «λόγω των δυνατοτήτων της adtech, σε συνδυασμό με τους ανταγωνιστικούς σε κόστος προμηθευτές/εμπόρους/αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας, παράλληλα με την ευνοϊκή σχέση κινδύνου-απόδοσης, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να μην υποδηλώνει καμία αποτίμηση που να αποδίδεται στην Temu», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs Ronald Keung.

Η αγορά έχει «πλέον υπερτιμολογήσει» τις δύο βασικές της ανησυχίες, τον εγχώριο ανταγωνισμό και τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες ήταν πίσω από την προηγούμενη υποβάθμιση της PDD τον Μάρτιο, δήλωσε ο Keung.

Σκληρός ανταγωνισμός

Η PDD ξεπέρασε την Alibaba σε κεφαλαιοποίηση και το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά έχασε την πρώτη θέση από την Alibaba το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η PDD, την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους κοινούς μετόχους, το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 246% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 3,87 δισ. δολάρια (27,99 δισ. κινεζικά γιουάν), ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση της LSEG για 12,86 δισ. γιουάν.

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες συναλλαγών, γνωστά και ως αμοιβές εμπόρων, ανήλθαν σε 6,14 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 327% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

«Ανταποκριθήκαμε ενεργά στις πολιτικές προώθησης της κατανάλωσης και ξεκινήσαμε μια σειρά προωθητικών ενεργειών για να καλύψουμε τις ανάγκες των χρηστών κατά τη διάρκεια της άνοιξης και εποχιακών εκδηλώσεων», δήλωσε η PDD στην διάσκεψη ανακοίνωσης των αποτελεμάτων της. «Είμαστε σίγουροι για την καταναλωτική αγορά στην Κίνα», δήλωσε η PDD.

Εν τω μεταξύ, τα καθαρά κέρδη της Alibaba που αναλογούν στους κοινούς μετόχους το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο έπεσαν κατά 86% από ένα χρόνο νωρίτερα, στα 3,3 δισεκατομμύρια γουάν. Στην Alibaba ανήκουν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου AliExpress, Alibaba.com, Taobao και Tmall.

Η πρώτη μεγάλη ώθηση της PDD στο εξωτερικό ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2022, με την Temu, η δημοτικότητα της οποίας εκτοξεύτηκε στα ύψη λίγο μετά την προβολή μιας διαφήμισης στο Super Bowl το 2023, που καλούσε τους καταναλωτές να ψωνίσουν «σαν δισεκατομμυριούχος».

Οι Αμερικανοί κυνηγοί των ευκαιριών έχουν συρρεύσει στο Temu, καθώς φαίνεται να συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία στις Η.Π.Α. Το Temu έχει, επίσης, επεκταθεί επιθετικά στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η BofA, σε έκθεσή της νωρίτερα αυτόν το μήνα, ανέφερε ότι οι Temu, TikTok και AliExpress «αξιοποιούν την εμπειρία» των μητρικών και αδελφών εταιρειών τους, προσθέτοντας ότι η Temu είναι σε «σχετικά καλύτερη θέση» μεταξύ των πολλών.

#TEMU #PPD #Alibaba #Κίνα #ηλεκτρονικό_εμπόριο #πρωτιά #ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ #ανάπτυξη
Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-mitriki-tis-temu-ekthronise-ton-giganta-alibaba.htm
Τυχαία Θέματα