Πώς Ουάσινγκτον και Big Tech κέρδισαν την παγκόσμια φορολογική μάχη

08:42 6/7/2021 - Πηγή: Reporter

Η Αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε, μέσω του ΟΟΣΑ, να αποκρούσει ουσιαστικά την ευρωπαϊκή απόπειρα να αναγκάσει τη Google, τη Facebook και την Amazon να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Η Ουάσινγκτον πέτυχε να πείσει τις χώρες να συμφωνήσουν σε ένα φορολογικό καθεστώς που απαιτεί από όλες τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, ψηφιακές και μη, να πληρώσουν

περισσότερο φόρο στις χώρες, σε οποιοδήποτε μέρος και να δραστηριοποιούνται.

Τις διαπραγματεύσεις επέβλεψε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και οι ΗΠΑ με τη Σίλικον Βάλεϊ θεωρούνται νικήτριες, καθώς αποφεύχθηκε το χειρότερο για αυτές σενάριο.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στόχευαν μόνο Αμερικάνικες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech), αλλά τελικά το κάδρο... άνοιξε.

Το καινούριο σύστημα, το οποίο αναμένεται να αποδεχτούν οι G-20 στις 9 Ιουλίου, θα τοποθετήσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή που θα είναι περίπου 15% για να σταματήσει τις πολυεθνικές από το να επιλέγουν μέρη με την λιγότερη φορολογία.

Στην Ουάσινγκτον, η ανακοίνωση ενός παγκόσμιου φόρου θεωρείται ήδη ως νίκη για την οικονομία των ΗΠΑ. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά από μία μακροχρόνια στρατηγική, η οποία σκόπευε να πάει κόντρα στην προσπάθεια των άλλων χωρών να συλλέξουν περισσότερα έσοδα από τις Big Tech της Σίλικον Βάλεϊ.

“Το να σιγουρευτούμε ότι θα ξεφορτωθούμε αυτούς τους φόρους που κάνουν διακρίσεις έχει τεράστια σημασία για την χώρα μας και το έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα το καταφέρει” είπε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ron Wyden.

Σύμφωνα με τη μελλοντική συμφωνία, οι Big Tech θα χρειαστεί να πληρώνουν περισσότερο φόρο στο εξωτερικό με έναν περίεργο τρόπο, στον οποίο τα κέρδη πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, θα διαιρούνται ανάμεσα στις χώρες.

Ωστόσο, με την συμπερίληψη όλης της οικονομίας, και όχι μόνο του τεχνολογικού τομέα, σε αυτό το φορολογικό σύστημα, οι ΗΠΑ απέφυγαν μία χρέωση, η οποία ηγήθηκε από την ΕΕ να επιβάλλουν φόρους μόνο στις Big Tech. Σύμφωνα με την καινούρια συμφωνία, η Γερμανική Volkswagen και η Αγγλική HSBC θα είναι αντίστοιχα υπεύθυνες να πληρώσουν φόρους όπως η Google και η Facebook.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ πιστεύαν ότι οι Big Tech κέρδισαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αφού ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας έγινε online. Ωστόσο, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι όλη η οικονομία, και όχι μόνο ο τεχνολογικός τομέας, έγινε πιο ψηφιοποιημένη.

“Έχουμε φτάσει ένα σημείο στο οποίο το θέμα είναι μόνο για την τεχνολογία. Το θέμα είναι για ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα από την προοπτική εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ” δήλωσε ο Sam Rizzo, ο διευθυντής πολιτικής του ITI, ενός οργανισμού εμπορίου.

Για χάρη των αρχικών προσπαθειών των ΗΠΑ να εισπράξουν κέρδη από διαδικτυακές διαφημίσεις και άλλες διαδικτυακές λειτουργίες, τώρα έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα επηρεάσει όλους τους τομείς σε σχεδόν όλες τις χώρες.

Big TechΦορολογίαΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα