Πώς θα στηθεί «ανάχωμα» στις απώλειες ρυθμίσεων οφειλών στην Εφορία

Με ένα σύστημα αυτόματων ειδοποιήσεων, από τον Ιούνιο, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει φορολογούμενους που κινδυνεύουν με απώλεια ρύθμισης χρεών για την κατάστασή τους. Έτσι φιλοδοξεί να τους κινητοποιεί για την έγκαιρη πληρωμή των μηνιαίων δόσεων με βάση έναν μηχανισμό, με τον οποίο θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης.

Εφόσον, έτσι, ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα.

Σε περίπτωση που δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών με το κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των ρυθμίσεων οφειλών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση το νέο πλαίσιο που εισάγεται «θωρακίζει» την απρόσκοπτη αποπληρωμή των ρυθμίσεων, ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, αυτοματοποιεί την διαδικασία και ενισχύει την διαφάνεια μεταξύ του οφειλέτη και της φορολογικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο να περιοριστούν οι περιπτώσεις απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει προχωρήσει στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις τους.

Όλη η αυτή πρωτοβουλία έρχεται να ενισχύει μια προσπάθεια για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, που αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων εισπραξιμότητας των φόρων. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις ρυθμίσεις τα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό καθώς συχνά με τον “αραμπά” προχωρούν τα προγράμματα διακανονισμού των οφελών. Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό εισπράξιμο από το ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία είναι ύψους 81 δισ. ευρώ, αλλά μόνο τα 4,7 δισ. ευρώ ή το 5,8% βρίσκεται σε ρύθμιση.

Επτά στους δέκα οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρωστούν έως 300.000 ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμίσει χρέη 3,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1,4 δισ. ευρώ αφορούν ένα μικρό όγκο οφειλετών (29,6% του συνόλου των φορολογουμένων με ρυθμισμένα χρέη) που χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ ο καθένας.

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών αφορά τους «μικρούς» με χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία ανέρχονται σε 3.878.712 και από αυτούς σε 1.506.475 έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα, ενώ 2.141.258 κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΑΑΔΕ #REMINDER #ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ #ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ_ΧΡΕΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα