Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι το αυξανόμενο παγκόσμιο χρέος;

08:56 5/9/2024 - Πηγή: Reporter

Τον περασμένο μήνα είδαμε ότι ήταν απίθανο το υψηλό επίπεδο των μη πραγματοποιημένων ζημιών στους ισολογισμούς των τραπεζών να προκαλέσει μια κρίση τύπου 2008, καθώς η η ανθρώπινη εφευρετικότητα είναι ατελείωτη όταν έρχεται η ώρα να μαγειρέψει τα βιβλία, προκειμένου να αποφύγει μια κρίση, επισημαίνει ο Pierre Aury, ναυτιλιακός σύμβουλος και συνεργάτης του Splash247.

Πίσω στο 2008, όταν οι περισσότερες τράπεζες είχαν χρεοκοπήσει, ένα

από τα πρώτα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές ήταν να απαγορεύσουν τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών των τραπεζών, μια σαφής περίπτωση σπασίματος του θερμομέτρου για να κρυφτεί ο πυρετός.

Στο παρόν άρθρο εξετάζεται το συνολικό χρέος του κόσμου και γιατί μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον κόσμο και συνεπώς για τη ναυτιλία.

Με απλά λόγια, ο κόσμος είναι θαμμένος κάτω από 315 τρις δολάρια χρέους και συνεχίζει να μετράει. Αυτός ο αριθμός είναι ο αριθμός που δημοσίευσε το Institute of International Finance (IIF) το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το νούμερο ήταν $307τρις το 4ο τρίμηνο του 2023, που σημαίνει αύξηση 2,6% σε ένα τρίμηνο. Αυτό είναι 2,4 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ και αντιστοιχεί σε χρέος $41.000 ανά ζωντανό άνθρωπο. Πρόκειται για είναι τεράστιο ποσό, αλλά από μόνο του δεν μας λέει πόσο βιώσιμο ή όχι είναι.

Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι έναντι αυτού του πολύ υψηλού επιπέδου χρέους ο κόσμος έχει συσσωρεύσει πολλά περιουσιακά στοιχεία και δικαίως. Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του κόσμου, σύμφωνα με την McKinsey, ανέρχονται σε 610 τρις δολάρια ( το 2022). Το παγκόσμιο χρέος είναι μόνο το ήμισυ του παγκόσμιου καθαρού ενεργητικού, άρα είμαστε ασφαλείς;

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Το πρόβλημα είναι ότι το συνολικό επίπεδο του χρέους όχι μόνο δεν μπορεί να μειωθεί, αλλά μπορεί μόνο να αυξηθεί, απλά και μόνο λόγω της σχέσης μεταξύ του ΑΕΠ και της προσφοράς χρήματος και του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται η προσφορά χρήματος. Το ΑΕΠ είναι η προσφορά χρήματος πολλαπλασιασμένη με την ταχύτητα του χρήματος. Η ταχύτητα του χρήματος έχει «κολλήσει» γύρω στη μονάδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε, στην πραγματικότητα, το ΑΕΠ είναι ίσο με την προσφορά χρήματος. Το χρήμα δημιουργείται ex nihilo, όταν οι ιδιωτικές τράπεζες χορηγούν δάνεια και καταστρέφεται με την ευκαιρία κάθε αποπληρωμής του κεφαλαίου.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι το χρήμα δημιουργείται εκ του μηδενός, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δημιουργηθεί χρήμα. Το πρόβλημα είναι ότι, σε ένα απόλυτο νομικό κενό, οι ιδιωτικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα. Καθώς το ΑΕΠ είναι ίσο με την προσφορά χρήματος, αυτό σημαίνει ότι κάθε μονάδα χρήματος που επιστρέφεται σε μια τράπεζα πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως από μια άλλη μονάδα χρήματος που δημιουργείται μέσω ενός νέου δανείου, ελλείψει του οποίου το ΑΕΠ μειώνεται. Έτσι, το συνολικό επίπεδο του χρέους δεν μπορεί να μειωθεί, εκτός αν θέλουμε να δούμε το ΑΕΠ να καταποντίζεται. Και επειδή τα δάνεια χορηγούνται έναντι πληρωμής τόκων, πρέπει να χορηγούνται νέα δάνεια για να δημιουργηθούν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την κάλυψη αυτών των πληρωμών τόκων.

Οποιοσδήποτε πολιτικός ισχυρίζεται ότι θα μειώσει το συνολικό επίπεδο χρέους στο σύστημα είναι απλά παραπλανητικός.

Επιστρέφοντας στον πραγματικό κόσμο, όλα αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα δάνεια διογκώνουν όλο και περισσότερους ισολογισμούς φερέγγυων επιχειρήσεων. Η πιστοληπτική ικανότητα είναι φυσικά θέμα αναλογίας, αλλά είδαμε τι άξιζαν πίσω στο 2008, και τι συνέβη, πάλι πίσω στο 2008, όταν η εμπιστοσύνη εξαφανίστηκε εν μία νυκτί.

Εδώ, λοιπόν, καθόμαστε πάνω σε ένα βουνό ολοένα και αυξανόμενου χρέους, βασιζόμενοι στο ότι η εμπιστοσύνη δεν θα «εξατμιστεί» για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό φαίνεται εξαιρετικά ασταθές. Οπότε, τα δεδομένα της AIS μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες αποφάσεις συναλλαγών, κοιτάζοντας, παράλληλα, και τη μεγάλη εικόνα.

#παγκόσμιο_χρέος #παγκόσμια_οικονομία #χρέος #ΑΕΠ #κριση #ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ_ΚΡΙΣΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
poso-megalo-provlima-einai-to-afxanomeno-pagkosmio-chreos.htm
Τυχαία Θέματα