Πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι αγρότες

Τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εξειδικεύτκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέχεια των ανακοινώσεων το υπουργείο Οικονομικών.

Ουσιαστικά, οι αγρότες, αλλά και οι κτηνοτρόφοι, εξισώνονται με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες θα λάβουν μια ενίσχυση, η οποία θα αφορά στην αποκατάσταση των σπιτιών τους, εφόσον αυτά έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες του:

Για τις απλές καλλιέργειες

(χωρίς αποθήκη ή κτηνοτροφική εγκατάσταση) θα λάβουν ένα ποσό για τη ζημιά που έχει υποστεί
Εφόσον οι εκμεταλλεύσεις τους έχουν και αποθήκη ή κτηνοτροφική εγκατάσταση θα χορηγηθεί ένα επιπλέον bonus, το ύψος του οποίου θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών.
Παράλληλα, όταν υποβληθούν οι αιτήσεις, ο ΕΛΓΑ μετά από έναν πρώτο έλεγχο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα προκαταβάλει το 20% της αποζημίωσης που δικαιούται ο αγρότης για τη ζημιά που έχει υποστεί η καλλιέργειά του και όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πιστωθεί και το υπόλοιπο ποσό που δικαιούται.

«Η προσπάθεια είναι να μπορέσουμε μέσα στον Αύγουστο να δώσουμε προκαταβολές» στους πυρόπληκτους αγρότες, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων παραγωγών.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ανέφερε ότι από τις 18 του μηνός θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα αρωγής για αιτήσεις των αγροτών.

Στη συνέχεια, όπως είπε, με τη δημιουργία των ομάδων ελέγχου, θα αποτιμάται η ζημία και θα δίνεται δεύτερη προκαταβολή της τάξης του 20%, «ευθύς αμέσως μετά την πρώτη» και σε τρίτο χρόνο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, θα δίνεται το υπόλοιπο ποσό, συμψηφίζοντας την πρώτη κρατική αρωγή συν το δεύτερο 20%, σε ένα συνολικό 70% της ζημίας.

Ο κ. Λιβανός. όπως αναμεταδίδει η ertnews, ανέφερε ότι οι ρητινοπαραγωγοί καλύπτονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλύπτει μέσω ΕΛΓΑ τους κτηνοτρόφους, ενώ η φυτική παραγωγή θα καλυφθεί μέσω της πλατφόρμας αρωγής.

«Σχεδιάζουμε μέσα από το δικό μας ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, πολλά και ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις πυρόπληκτες περιοχές. Π.χ. θα δώσουμε περισσότερα μόρια ενίσχυσης στο πρόγραμμα των νέων αγροτών», σημείωσε ο υπουργός.

Αναλυτικά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που ισχύουν και για τους αγρότες

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές Επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών κάθε επιχείρησης.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημίας περιλαμβάνει τη ζημία σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Για να καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν η κρατική αρωγή στους δικαιούχους, ενεργοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών οι ακόλουθες πολιτικές επιλογές:

Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:
• 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
• 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
• 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Συνεπώς, ενδεικτικά, για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι Στεγαστικής Συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.

Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

• 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
• 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
• 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον κανονισμό του.
Για τις μονοετείς καλλιέργειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών τους στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δημιουργείται και θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες ειδική πλατφόρμα, μέσω της ίδιας διαδικτυακής πύλης, για την χορήγηση της πρώτης αρωγής, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες την οικονομική στήριξη.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών και με την συμμετοχή του ΕΛΓΑ, όπου απαιτείται, το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών. Αυτή η προκαταβολή θα είναι συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής. Η χορήγηση της προκαταβολής συμπεριλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τέλος, προβλέπεται η επιχορήγηση μέρους της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας σε πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας με βάση τον ν. 4797/2021, για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια το σύνηθες ποσοστό αποζημίωσης διαμορφωνόταν στο 30%. Αυτό, πλέον, έχει αλλάξει.

Για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 18 του ν. 4797/2021, που αφορά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης ζημιών και θα χορηγηθεί αποζημίωση στις Επιτροπές –με Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών – για να επιτευχθεί η έγκαιρη πραγματοποίηση του καταγραφικού και εκτιμητικού έργου.

3ον. Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.

Ολόκληρο το πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους ΕΔΩ

αγροτες
Keywords
Τυχαία Θέματα