Πότε και πώς θα ληφθούν νέα μέτρα για την ακρίβεια

Φρένο σε σενάρια για επιπλέον παροχές το αμέσως προσεχές διάστημα βάζει η κυβέρνηση παρά το κύμα ακρίβειας που θέτει σε περιδίνηση τα νοικοκυριά.

Όπως ανέφεραν, έτσι, χαρακτηριστικά, χθες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογραφική συζήτηση, στέλνοντας το μήνυμα προς την κοινωνία και τον κόσμο της οικονομίας "δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή”. Παρέπεμψαν, δε, σε νεότερες εκτιμήσεις μετά από μερικούς μήνες, όταν θα έχει τρέξει το όλο πακέτο για την ενέργεια, αλλά και θα υπάρχει

εικόνα για την δημοσιονομική πορεία.

Ουσιαστικά ο τελικός λογαριασμός της ενέργειας αλλά και ο κουμπαράς του τουρισμού θα δώσει “τα καύσιμα”, εν όψει και πολιτικών εξελίξεων, για επέκταση ή και μονιμοποίηση μέτρων όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους ή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή και απευθείας δράσεις επιδοτήσεων σε ευάλωτους.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο δημοσιονομικός χώρος που πιθανόν να δημιουργηθεί και να αξιοποιηθεί είτε τώρα είτε και στον επόμενο προϋπολογισμό του 2023, εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και τον τουρισμό. Για το μεν φυσικό αέριο, στο σενάριο για το νέο πακέτο μέτρων και το νέο μηχανισμό αποζημίωσης μονάδων παραγωγής ενέργειας με χρήση πλαφόν, έχει ληφθεί υπόψη μια ενδεικτική τιμή στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το αέριο. Εφόσον υπάρχουν υπερβάσεις, αναμένεται να τεθούν δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ, αντίστροφα, μια πτώση θα δώσει χώρο για δημοσιονομικές κινήσεις. Επίσης, κρίσιμη είναι και η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων, που αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο τουρισμός

Όσον αφορά τον τουρισμό, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα “κάνει το καθήκον” του και πάλι δίνοντας το αναγκαίο οξυγόνο σε κοινωνία και οικονομία. “Η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα πάει καλά” ανέφεραν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζοντας ότι οι κρατήσεις και η ψυχολογία κινούνται σε θετικό έδαφος. “Βλέπουμε και το δικό μας κόσμο που δεν επηρεάζεται από τον πόλεμο. Φαίνεται από τα έσοδά μας. Η πανδημία έχει δημιουργήσει την ανάγκη για να βγει έξω ο κόσμος. Ακόμη και ο πόλεμος δεν οδήγησε σε αντίστροφη κίνηση. Ακόμα και οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων δεν φαίνεται να επηρεάζουν. Δεν επηρέασαν ούτε οι πολεμικές εξελίξεις όσο περίμενε κανείς. Και κυρίως δεν αλλαζει η τουριστικη διάθεση, ενδεχομένως γιατι έχουν συγκεντρωθεί αποταμιεύσεις” ανέφεραν σχετικά δίνοντας το στίγμα ότι ο τουρισμός εκτός απροόπτου θα πάει καλά.

Ρήτρα διαφυγής

Επιπλέον σημαντικό στοιχείο για πιθανά νέα μέτρα σε βάθος χρόνου είναι και οι αποφάσεις για δημοσιονομική ευελιξία το 2023, που θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να “ξεφύγουν” και πάλι από τον “κορσέ” του συμφώνου σταθερότητας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την εποπτεία. Όλα αυτά θα κριθούν το επόμενο διάστημα και μαζί με το νέο πακέτο για την ενέργεια της Κομισιόν που μια πρώτη δόση θα δοθεί την τρέχουσα εβδομάδα και θα “κλειδώσει” κατά πάσαν πιθανότητα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, είναι επιπλέον μεταβλητές στη δημοσιονομική εξίσωση.

Θετική πορεία του προϋπολογισμού Στο μεταξύ, σε θετική ρότα κινούνται τα προσωρινά στοιχεία για τις επιδόσεις της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε λόγο για μια “ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεξοχήν δύσκολη διεθνώς οικονομική περίοδο”.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρωτογενές έλλειμμα στο τετράμηνο ανήλθε σε 811 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,453 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να καταγράφουν υπέρβαση 1,789 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο, στα 16,081 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να εμφανίζονται συγκρατημένες. Οι συγκρίσεις γίνονται, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού οι οποίες στο μεταξύ έχουν αναθεωρηθεί με το Μεσοπρόθεσμο, ενσωματώνοντας και τον πρόσθετο κύκλο παροχών για την ενέργεια με έξτρα δαπάνες 1,1 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

Ευρωπαϊκοί πόροι

Παράλληλα υπάρχει στην κυβέρνηση η ελπίδα ότι η παράταση της Ουκρανικής κρίσης και η μη διαφαινόμενη διπλωματική λύση θα οδηγήσει σε “αφύπνιση” την ΕΕ και σε επιτάχυνση των αποφάσεων.

“Το γεγονός ότι δε βλέπουμε διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας ίσως να δώσει ώθηση σε δράσεις της ΕΕ” ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στο πλαίσιο δημοσιογρασφικής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η συζήτηση κυρίως στρέφεται τώρα στην αξιοποίηση για δράσεις υποδομών ενέργειας των αδιάθετων ποσών από τα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης.

Αδιάθετα ποσά

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι σχετικά με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη, και ανέρχονται στα 230 δις ευρώ πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ενεργειακής κρίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για υποδομές.

Έτοιμος μηχανισμός

“Το πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα έχει ένα έτοιμο μηχανισμό, ένα έτοιμο εργαλείο για την αξιοποίηση και κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που δουλεύει πλήρως αυτοματοποιημένα. Εμείς π.χ. εάν αποφασιζόταν να γίνει μια αλλαγη των χορηγήσεων για τη στήριξη ενεργειακών δράσεων, θα μπορούσαμε με μια μικρή τροποποίηση να προχωρήσουμε, καθώς όλα είναι έτοιμα. Π.χ. μια μικρή αλλαγή είναι ίσως και μια συμφωνία με τις τράπεζες” ανέφερε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τονίζοντας ότι παράλληλα δεν είναι προς ώρας πιθανές ευρωπαϊκές δράσεις στήριξης με τη μορφή επιδοτήσεων. “Δε βλέπω τώρα σκέψη για επιδοτήσεις ενεργειακές. Η συζήτηση είναι πρόωρη” σημείωσε ότι παράλληλα έχει ξεκινήσει κουβέντα περί καρτέλ στην ενέργεια με πρωτοβουλία του Ιταλού Πρωθυπουργού. “Έχουμε ένασ καρτέλ λέει και σημειώνει στους αμερικανούς ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καύσιμα και τιμές

Σε σχέση με τα καύσιμα η πεποίθηση είναι ότι οι αυξημένες τιμές είναι προσωρινές. “Δεν μπορούμε να τις θεωρούμε μόνιμες τις τιμές αυτές. Βραχυπρόθεσμα, όχι δε θα πέσουν, αλλά πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις σε άλλες μορφες ενεργειας και στα καυσιμα. Συνεπώς στο μεσοπρόθεσμο διάστημα θα αποκλιμακωθει η τιμή” τόνισε και συμπλήρωσε σε σχέση με σενάρια για όρια στην τιμή λιανικής ότι δεν είναι πιθανή η επιβολή πλαφόν προες ώρας.

“Αυτή τη στιγμή το πλαφόν στη λιανική είναι συνάρτηση του τι μπορείς να κάνεις σε σχέση με το μπρέντ. Η μέση τιμή αμόλυβδης στη χώρα είναι 2,2 και ήταν 1,892 πέρυσι. Μεγάλη η διαφορά αλλά δεν έχουμε εύκολες λύσεις. Δεν μπορεί να είναι εύκολο. Δεν είναι δημοσιονομικό το πλαφόν" τόνισε

Γιώργος ΑλεξάκηςακρίβειαμέτρακριτήριαΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα