ΠΟΥ: Τα εμβόλια Covid-19 εξαντλούνται στα φτωχότερα έθνη

Ένας μεγάλος αριθμός φτωχότερων χωρών που λαμβάνουν εμβόλια κατά της Covid-19 μέσω ενός παγκόσμιου συστήματος κοινής χρήσης δεν έχουν αρκετές δόσεις για να συνεχίσουν τα προγράμματα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ Bruce Aylward, δήλωσε ότι το πρόγραμμα Covax είχε χορηγήσει 90 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες, αλλά εξήγησε ότι αυτό δεν αρκετό ώστε να προστατεύσει τους πληθυσμούς από έναν ιό ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται ακόμα σε όλο τον κόσμο.

Οι

ελλείψεις παρατηρούνται, καθώς ορισμένα έθνη στην Αφρική βλέπουν ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa ζήτησε τον τερματισμό της συσσώρευσης εμβολίων από τις πλουσιότερες χώρες καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να περιορίσει την απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Σε ηπειρωτικό επίπεδο, μόνο 40 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα στην Αφρική - λιγότερο από το 2% του πληθυσμού, δήλωσε ο κ. Ramaphosa.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με το Covax για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου για την παραγωγή περισσότερων εμβολίων στη Νότια Αφρική.

Το Covax δημιουργήθηκε πέρυσι για να εξασφαλίσει ότι οι δόσεις Covid-19 διατέθηκαν σε όλο τον κόσμο, με τις πλουσιότερες χώρες να επιδοτούν το κόστος για φτωχότερα έθνη.

Με επικεφαλής τον ΠΟΥ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, το Covax έθεσε αρχικά έναν στόχο να παρέχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021.

Τα περισσότερα από αυτά δωρίζονται σε φτωχότερες χώρες, όπου το Covax ελπίζει να διανείμει αρκετά εμβόλια για να προστατεύσει τουλάχιστον το 20% των πληθυσμών.

Ωστόσο, η διανομή αυτών των εμβολίων παρεμποδίστηκε από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και τις διαταραχές του εφοδιασμού, οδηγώντας σε ελλείψεις σε χώρες που εξαρτώνται πλήρως από το Covax.

Η Ουγκάντα, η Ζιμπάμπουε, το Μπανγκλαντές και το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο είναι μερικές από τις χώρες που έχουν αναφέρει πως ξεμένουν από εμβόλια τις τελευταίες ημέρες.

Σε ενημέρωση του ΠΟΥ στη Γενεύη της Ελβετίας, τη Δευτέρα, ο Δρ Aylward αναγνώρισε την έκταση αυτών των ελλείψεων με γυμνούς όρους.

Από τις 80 χώρες χαμηλού εισοδήματος που συμμετέχουν στο Covax, "τουλάχιστον οι μισές από αυτές δεν έχουν επαρκή εμβόλια για να μπορούν να διατηρήσουν τα προγράμματά τους αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Δρ Aylward.

"Αν κοιτάξουμε αυτά που ακούμε από χώρες σε καθημερινή βάση, περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ξεμείνει και ζητούν πρόσθετα εμβόλια. Αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος”, δήλωσε ο Δρ Aylward.

Υπογράμμισε επίσης πως ορισμένες χώρες προσπάθησαν να κάνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις για τον τερματισμό των ελλείψεων, με σκληρές συνέπειες, όπως η πληρωμή πάνω από την αγοραία αξία για τα εμβόλια.

Καθώς οι προμήθειες εμβολίων βρίσκονται υπο πίεση, ορισμένες πλουσιότερες χώρες με εφεδρικές δόσεις οδηγούν προσπάθειες για την ενίσχυση των δωρεών μέσω του Covax και άλλων μέσων.

Τη Δευτέρα, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πώς σχεδιάζει να δωρίσει 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Από αυτά, 41 εκατομμύρια θα διανεμηθούν μέσω του Covax, ενώ τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια θα μοιραστούν με χώρες που θεωρούνται προτεραιότητες.

Αυτά τα εμβόλια δεν συμπεριλαμβάνονται στις δόσεις των 500 εκατομμυρίων που θα δωρίσουν μέσω του Covax οι ΗΠΑ, εξήγησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε αυτή τη δέσμευση νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια σύνοδο κορυφής των σημαντικών οικονομικών δυνάμεων, γνωστή ως G7 (Ομάδα των Επτά).

Μαζί, αυτά τα μέλη της G7 δεσμεύτηκαν να δωρίσουν ένα δισεκατομμύριο εμβόλια σε φτωχότερες χώρες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, πολλοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία επέκριναν τη δέσμευση, λέγοντας ότι δεν είναι φιλόδοξη, πως είναι πολύ αργή και πως δείχνει ότι οι ηγέτες της Δύσης δεν είναι σοβαροί για την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης δημόσιας υγείας τον τελευταίο αιώνα.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι μήνες - αν όχι χρόνια - πριν εμβολιαστούν αρκετά άτομα παγκοσμίως για να κηρύξουν τον τερματισμό της πανδημίας.

Όταν ρωτήθηκε για την παγκόσμια ανάγκη εμβολίων τη Δευτέρα, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki είπε: «Αυτό που βρήκαμε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι στην πραγματικότητα η προμήθεια, έχουμε πολλές δόσεις να μοιραστούμε στον κόσμο, αλλά αυτό είναι μια ηράκλεια υλικοτεχνική πρόκληση".

ΠΟΥCovid19εμβόλιαπανδημίακορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα