Πραγματοποιήθηκε το 5ο Smart Cities-Digital Citizens-Τι συζητήθηκε

Η δημιουργία κοινής πλατφόρμας ανταλλαγής τεχνογνωσίας ανάμεσα σε φορείς, η επιτακτική ανάγκη εκπαίδευσης των soft skills των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων, η απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης στα εργαλεία του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί και η ένταξη της πανεπιστημιακής κοινότητας στον σχεδιασμό του ψηφιακού μέλλοντος της χώρας, ήταν τα βασικά συμπεράσματα του “5ου Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rt Cities – Digit@l Citizens”, που διοργάνωσε ψηφιακά στις 20-22 Οκτωβρίου 2020 η εταιρεία

Teamworks.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών του, το συνέδριο σημείωσε πάνω από 38.500 views και χαρακτηρίστηκε από αθρόα συμμετοχή συνέδρων και ομιλητών. Το γεγονός αυτό φανερώνει την επιθυμία φορέων και δημοσίου να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να βρουν λύσεις στα προβλήματα που έφερε μαζί της η πανδημία.

Στις καταληκτικές ομιλίες της τρίτης μέρας του Συνεδρίου μεταξύ άλλων ξεχώρισε η τοποθέτηση του υφυπουργού Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιου Γεωργαντά, ο οποίος τόνισε τις προσπάθειες του υπουργείου να δημιουργήσει τον κεντρικό πυρήνα πάνω στον οποίο θα βαδίσει η επόμενη μέρα της χώρας, ενώ χαρακτήρισε το δίκτυο 5G σαν τεχνολογία κομβικής σημασίας για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας.

Με αφορμή την επένδυση της Microsoft στο Λαύριο, μια επένδυση την οποία επιβεβαίωσε και ανέλυσε την δεύτερη μέρα του συνεδρίου ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών προανήγγειλε σειρά σημαντικών επενδύσεων στην Β. Ελλάδα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη διετία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Γεωργαντάς εξήρε την άμεση ανταπόκριση των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων στις προκλήσεις που έθεσε ο κορωνοϊός και έθεσε την τεχνολογία στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να μείνει όρθια η χώρα.

Αντίστοιχα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Δρ. Ιωάννη Μερτζάνη, Διευθύνων Σύμβουλου της Space Hellas, ο οποίος με την σειρά του επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια των διοικητικών υπαλλήλων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων υλοποιήθηκαν λύσεις που λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν αδύνατα. Ο Δρ. Μερτζάνης έκανε επίσης λόγο για τα μοντέλα αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέγονται σε μια έξυπνη πόλη, τα οποία μπορούν να μας δώσουν μια «πρόβλεψη για το μέλλον των πόλεων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas αναφέρθηκε στην πορεία της προσφοράς που έχει υποβάλει η εταιρεία μαζί με την Epsilon Net για την εξαγορά της Singular Logic και τόνισε πως η αγορά έχει ανάγκη από την δημιουργία βιώσιμων εταιρειών. Ο Δρ. Μερτζάνης έκανε τόνισε την ανάγκη ύπαρξης συνεργειών αλλά και συγχωνεύσεων ανάμεσα σε εταιρείες που έχουν κοινό όραμα, ενώ όπως προέβλεψε οι εξελίξεις της πώλησης της Singular Logic θα έχουν ολοκληρωθεί το 2021.

Κλείνοντας τις εργασίες του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου “Sm@rt Cities - Digit@l Citizens”, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, έθεσε τα τρία θεμελιώδη ερωτήματα που καλούνται να λύσουν οι τοπικοί φορείς στον δρόμο για έξυπνες πόλεις με επίκεντρο τους πολίτες.

Το πρώτο ερώτημα αφορά την αναγνώριση των προβλημάτων που δημιουργούνται κατά τον σχεδιασμό μιας έξυπνης πόλης, στην οποία οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων των δήμων με ταυτόχρονο περιορισμό εξόδων και δαπανών, ενώ σημαντική είναι επίσης η εμπλοκή των πολιτών στην προσπάθεια της αυτοδιοίκησης, με συμμετοχή στο κοινό όραμα της ψηφιακής πόλης.

Το δεύτερο ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν και θα πραγματοποιηθούν τα ψηφιακά έργα και η εκπαίδευση πολιτών και φορέων. Σε αυτό όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, έρχονται να δώσουν λύση τα χρηματοδοτικά προγράμματα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης» το οποίο ενεργοποιήθηκε πρόσφατα.

Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάβαση της αυτοδιοίκησης, προτρέποντας δημάρχους και φορείς να εκκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να υλοποιηθούν έξυπνες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το 5o Ετήσιο Συνέδριο Sm@rt Cities – Digit@l Citizens διοργανώθηκε με την αιγίδα του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Διοργανώθηκε επίσης με τη υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται διαδικτυακά με παράλληλη λειτουργία ψηφιακής έκθεσης.

Smart Cities
Keywords
Τυχαία Θέματα