Πριν 75 χρόνια η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ

12:36 8/8/2024 - Πηγή: Reporter

Πριν από 75 χρόνια, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 1949, ήταν η αρχή μιας σημαντικής εβδομάδας για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ξεκίνησε με μια συνάντηση υπό την προεδρία του επί μακρόν υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Paul Henri Spaak, στην οποία έγινε η πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής Υπουργών. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα υπήρξε ένα παρόμοιο ντεμπούτο για τη Συμβουλευτική Συνέλευση, το σώμα που θα εξελισσόταν τελικά σε Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απόφαση να εδραιωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

στο Στρασβούργο ακολούθησε πρόταση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Έρνεστ Μπέβιν, ο οποίος πίστευε ότι η τοποθεσία συμβόλιζε τις ελπίδες για την οικοδόμηση ενός νέου είδους Ευρώπης.

Από τον Τριακονταετή Πόλεμο του 17ου αιώνα έως τη μαζική καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πρωτεύουσα της Αλσατίας ήταν το επίκεντρο των συγκρούσεων και του διχασμού. Τώρα ήταν το σπίτι μιας οργάνωσης που θα εργαζόταν για να φέρει αρμονία, να διαφυλάξει το κράτος δικαίου και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων.

Μιλώντας στην τελετή, ο Γάλλος Σοσιαλιστής ηγέτης Léon Blum κάλεσε τους αντιπροσώπους «να δείξουν τόλμη και ακόμη και θράσος». «Βλέπω τη δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρώπης –ή θέλω να δω σε αυτό– μια από τις μεγάλες απαρχές της ιστορίας», είπε στη συγκέντρωση.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

#Συμβούλιο_της_Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα