Πρόγραμμα για την στήριξη start-ups με αντικείμενο τις τεχνολογίες Διαστήματος

20:56 3/8/2020 - Πηγή: Reporter

Εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του πρώτου ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του ελληνικού ESA BIC βασίζεται στον προγραμματισμό

της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.

Αντικείμενο του ESA BIC θα είναι η στήριξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος. Το κέντρο θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Ο φορέας που θα επιλεγεί για τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού ESA BIC θα συνεργάζεται στενά με την ESA και θα αναλάβει την υποστήριξη έως και 25 ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του ο φορέας αναλαμβάνει την υποχρέωση στέγασης των νεοφυών επιχειρήσεων και της παροχής τεχνικών και νομικών συμβουλών.

Στόχοι του ελληνικού ESA BIC είναι:

Η δημιουργία clusters στα οποία θα μετέχουν ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του ΔιαστήματοςΗ ενεργή συμμετοχή των νεοφυών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη καινοτομίαςΗ δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεωνΗ υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εθνική συνδρομή στα προαιρετικά προγράμματα της ESA, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε Υπουργικό επίπεδο (Space19+) του Νοεμβρίου του 2019, έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς οι εξής στόχοι:

Η παροχή υποστήριξης στην ανάπτυξη, υλοποίηση και παρακολούθηση τομεακών πολιτικών όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η διαχείριση κρίσεων, ο έλεγχος των συνόρων, η ασφάλεια και η άμυναΗ χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότηταςΗ αποδοτική χρήση της ελληνικής συνδρομής στην ESA μέσω δίκαιων και διαφανών διαδικασιώνΗ δημιουργία συνεργειών με την βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESAΗ ανάπτυξη, χρήση και αναβάθμιση εθνικών υπαρχουσών υποδομώνΗ ανάπτυξη συμπληρωματικών συνεργειών στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 20 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 700 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

νεοφυείς επιχειρήσειςstartupsΔιαστημαΕυρωπαϊκός Οργανισμός ΔιαστήματοςESA BICυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Keywords
Τυχαία Θέματα