Πρώτη κατοικία: Αναπάντητα τα e-mails του ΥΠΟΙΚ-Τι δείχνουν οι αριθμοί

Καθώς η 1η Μαίου, ημέρα λήξης της προστασίας α' κατοικίας πλησιάζει, το υπουργείο Οικονομικών αναλύει τα στοιχεία ρυθμίσεων κόκκινων δανείων. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αυξάνονται μέρα με την ημέρα ο αριθμός των αιτήσεων στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄ κατοικίας αλλά και η προσέλευση δανειοληπτών στις τράπεζες για ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που παρατηρείται, βρίσκονται ακόμη πολλοί συμπολίτες μας εκτός πλαισίου.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, αύξηση 42% κατέγραψε

ο αριθμός των προτάσεων για ρύθμιση κόκκινων στεγαστικών δανείων το τελευταίο μήνα, μέσω της πλατφόρμας για την προστασία της α΄ κατοικίας. Όσον αφορά την ανταπόκριση των δανειοληπτών στα e-mails που στάλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των προτάσεων από τράπεζες για ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας για την προστασία της α΄κατοικίας ανέρχεται σε 924 από 402 στο τέλος του 2019. Μάλιστα 437 από αυτούς έχουν ήδη δεχθεί την πρόταση ενώ οι υπόλοιπο 487 έχουν περιθώριο έως τα τέλη Μαρτίου για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Με βάση τα στοιχεία από την έως τώρα ανταπόκριση των δανειοληπτών τόσο στα e-mails όσο και στα ερωτηματολόγια που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες της πλατφόρμας δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης προκύπτει ότι :

Από τους 6.204 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη απάντησαν οι 540, δηλαδή ποσοστό 8%, δηλώνοντας ότι:

Έχουν σκοπό να συνεχίσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης στο άμεσο μέλλον

34,37%

Δεν κατανοούν τις ενέργειες που απαιτούνται για τη συνέχιση της διαδικασίας

25,50%

Δεν τους ενδιαφέρει η συνέχιση της διαδικασίας υπαγωγής στο νόμο

0,01%

Δεν είναι επιλέξιμοι για ρύθμιση των οφειλών τους

12,13%

Τα στοιχεία που αντλήθηκαν δεν είναι ορθά / πλήρη και είναι σε διαδικασία διόρθωσής τους

15,71%

Άλλο

12,28%

Από τους 30.264 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις ακυρώθηκαν, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε επειδή δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια στην πλατφόρμα για διάστημα άνω των 3 μηνών, απάντησαν οι 708, δηλαδή ποσοστό 2,3%, δηλώνοντας ότι:

Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη ρύθμιση των οφειλών τους

20,10%

Σκοπεύουν να υποβάλλουν νέα αίτηση

32,20%

Αναμένουν τη βοήθεια δικηγόρου / λογιστή για να υποβάλουν την αίτησή τους

13,70%

Αναμένουν να ενταχθούν σε ένα ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για την ρύθμιση των οφειλών τους

6,10%

Ρύθμισαν τις οφειλές τους με άλλο τρόπο

4,90%

Δεν τους ενδιαφέρει η υπαγωγή στο νόμο

2,10%

20.593 ρυθμίσεις δανείων στις τράπεζες το Β' Εξάμηνο 2019

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλουν οι πολίτες προς τις ίδιες τις τράπεζες για ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 795 αιτήσεις στο τέλος του προηγούμενου έτους, ο αριθμός τους έφτασε τις 2.375.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις για τις ρυθμίσεις – μεταξύ των οποίων και δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία – για το 2ο εξάμηνο του 2019, και αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αγοράστηκαν από τις Εταιρείες και δεν ανήκουν σε Τραπεζικά Ιδρύματα :

- 20.593 δάνεια, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν επιτυχώς.

- Στα 3 από τα 4 μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διενεργήθηκε ταυτόχρονα και διαγραφή οφειλής. Δηλαδή, 75% των οφειλετών έλαβαν «κούρεμα» χρέους.

- Από αυτά, 20.340 ήταν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

- 253 ήταν δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 498 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή το 2ο εξάμηνο του 2019, οι τράπεζες ρύθμισαν 43.400 δάνεια πελατών, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Στο μικροσκόπιο του υπ. Οικονομικών τα στοιχεία ρυθμίσεων κόκκινων δανείων

Σταϊκούρας: Θα προστατευθούν οι πραγματικά ευάλωτοιΥΠΟΙΚκόκκινα δάνειαδανειολήπτεςΕΛΛΑΔΑΣΤΟΙΧΕΙΑπλατφόρμαδανεια
Keywords
Τυχαία Θέματα