Πρώτη κατοικία: Στο Μαξίμου οι αποφάσεις

Σε επίπεδο Πρωθυπουργού πλέον έχει πάει η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία της α’ κατοικίας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν επήλθε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

Ουσιαστικά, αναζητείται πολιτική σφραγίδα σε υψηλότατο επίπεδο καθώς μπορεί μεν οι εκπρόσωποι των θεσμών να βλέπουν θετικά το προτεινόμενο νέο σχήμα, με την επιδότηση από το Κράτος των δανείων νοικοκυριών - επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό, ωστόσο, έχουν «στυλώσει» τα πόδια για την επιδιωκόμενη παράταση του ισχύοντος πλαισίου, μέχρι

να διαμορφωθεί οριστικά το νέο σχήμα.

Ο Πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει ένα μείζον θέμα που εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης μπορεί να αποτελέσει πολιτική «βόμβα». Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένονται άμεσα καθώς σήμερα λήγει η διαδικασία προστασίας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει παράταση της λειτουργίας της πλατφόρμας για κάποιους μήνες για κάθε δανειολήπτη, επιδότηση δόσεων για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό αλλά και αντίστοιχη πρόβλεψη για ευάλωτες κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, έχει προτείνει:

- Την κατάργηση ρυθμίσεων τύπου Νόμου Κατσέλη και την προώθηση προστασίας με στοχευμένο τρόπο

- Τις κρατικές επιδοτήσεις δανείων όσων επλήγησαν από την πανδημία δάνεια και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κύριο ενδιαφέρον θα στραφεί σε ευάλωτες ομάδες με την διαμόρφωση κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας.

- Τη διενέργεια μελέτης επιπτώσεων για το πόσο είναι οι πραγματικά πληττόμενοι,

- Τη διαμόρφωση πλαισίου ρευστοποιήσεων μέσα από ένα κρατικό φορέα ώστε να αποφευχθούν εξώσεις

- Την απάλειψη κάθε είδους προστασίας όσων δανείων είχαν “κοκκινίσει” στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή η παύση πληρωμών είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

- Τη διαμόρφωση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπου θα δίνεται μια «2η ευκαιρία» μέσα από μια διαδικασία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, οι θεσμοί στα αιτήματα αυτά απαιτούν «κουρέματα» δηλαδή, παράταση ελάχιστων εβδομάδων, επιδότηση δόσεων στεγαστικού δανείου για πληγέντες δανειολήπτες, κατ' αρχήν στο 100% για τους τρεις πρώτους μήνες και στη συνέχεια το ποσοστό αυτό να βαίνει μειούμενο ως το 50%, αλλά και μη συμπερίληψη άλλων ομάδων, αλλά πρόβλεψη άλλου τύπου γι’ αυτούς.

Οι θεσμοί, δηλαδή, θέτουν ένα όριο παράτασης κοντά στο μήνα αν και βέβαια από την πλευρά των τραπεζών τονίζεται ότι ακόμα κι αν εκπνεύσει το ισχύον πλαίσιο δε θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, της ανάγκης αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών σημειώνοντας ότι στο παρελθόν της 10ετούς κρίσης παρά το πλαίσιο γινόταν περίπου 60.000 πλειστηριασμοί χωρίς τόση «φασαρία».

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:Στο φίνις το παζάρι για την προστασία της πρώτης κατοικίαςΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣκακοπληρωτεςκόκκινα δάνειαθεσμοίΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα